16 Jul 2020  

KBH: Overskyet, 17 °C

Over 500 bankede på hos Obama

International kampagne for 'de 5' cubanere

Over 500 bankede på hos Obama

Fem cubanere bekæmpede terrorisme mod Cuba fra eksilcubanere i Miami. Men de fredelige antiterrorister endte i fængsel på livstid. En international solidaritetsbevægelse kæmper for frihed og retfærdighed til de fem cubanere - netop nu i Washington DC.

'De 5' er den fælles betegnelse for cubanerne Antonio Guerrero, Ramón Labanino, René González, Fernando González og Gerardo Hernández. 'De 5' blev i 2001i Miami idømt tilsammen over fire gange livstid i fængsel for at bekæmpe terrorisme.
FOTO: Prensa Latina/fotospl.com
'De 5' er den fælles betegnelse for cubanerne Antonio Guerrero, Ramón Labanino, René González, Fernando González og Gerardo Hernández. 'De 5' blev i 2001i Miami idømt tilsammen over fire gange livstid i fængsel for at bekæmpe terrorisme.
FOTO: Prensa Latina/fotospl.com

Kan man ende i fængsel i USA for at bekæmpe terrorisme?

Dette utrolige spørgsmål må besvares med et helt absurd JA!

Det skete for fem cubanere, der overvågede eksilcubanske terrorgrupper i Miami op gennem 1990'erne. De advarede hjemlandet om forestående angreb, Den 12. september 1998 blev de arresteret og siden idømt tilsammen over fire gange livstid i fængsel.

Denne straf fik de for at forsvare Cuba mod attentater og terror fra grupper i USA.

Sagen har vakt harme blandt mennesker i mange lande, og en international solidaritetsbevægelse er vokset frem

Over 2000 mennesker fra 27 lande var samlet i London i starten af marts for at vise solidaritet med 'de 5' cubanere og for at kræve frihed og retfærdig.

Omkring 1000 aktive græsrødder og fremtrædende personligheder fra over 30 lande har været i aktion i Washington DC mellem den 4. og 11. juni. Lørdag den 7. bankede over 500 af dem på hos præsident Obama i Det Hvide Hus for at få ham til at handle i retfærdighedens tjeneste.

Bevægelsen har organiserede komiteer og aktionsgrupper i over 100 lande.

Og om få måneder – i den årlige kampagneperiode mellem 12. september og 6. oktober – rykker denne solidaritetsbevægelse igen. Både på gaden og på de bonede gulve. Både juridisk og politisk.

De seneste 15 år er der vokset en international bevægelse frem, som også har slået rod i Danmark. Det er en af de største internationale bevægelser, men den er ikke kendt i den brede offentlighed, fordi den mørklægges i medierne i Europa – herunder i Danmark. 

Solidariteten vokser

Men bølgen af solidaritet er voksende, og det vil være et spørgsmål om tid før den bryder igennem den mur af tavshed, som de store medier har omgærdet den med. Det kan ske når som helst, men det sker ikke af sig selv. Derfor er solidaritetsbevægelsen med 'de 5' aktivistisk – søger at skabe synlighed, politisk opmærksomhed og kendskab til det oversete justitsmord.

Bevægelsen har organiserede komiteer og aktionsgrupper i over 100 lande. Dens medlemmer har givet hinanden håndslag på at blive ved, indtil alle fem cubanere er løsladt fra fængslerne, frie og hjemme i Cuba.

Mens London den 7. og 8. marts var rammen om en international juridisk høring om retssagen og dommene mod 'de 5' cubanske antiterrorister, så har kampagnedagene i Washington fra 4. til 11. juni i højere grad sat fokus på de politiske forhold, relationerne mellem Cuba og USA historisk og aktuelt. Og på dobbeltmoralen i USA's angivelige krig mod terror.

Dommerkendelse fra London

I London aflagde det ene vidne efter det andet deres beretninger. Dommere fra Frankrig, Indien og Sydafrika lyttede på og afsagde til slut deres kendelse. Essensen af kendelsen er:

  • Det er bevist, at der foregår terror mod Cuba, og at terrorgrupperne har base i Miami i USA.
  • Det er klart, at Cuba har behov for at beskytte sig mod denne terrorisme fra Miami, fordi USA's myndigheder i strid med deres pligt til at bekæmpe terrorisme ikke stopper gruppernes aktiviteter.
  • 'De 5' cubanere, der overvågede terrorgrupperne, var derfor på en legitim mission, og bør ikke straffes. Derfor bør USA/præsident Obama straks benåde de tre, som stadig sidder fængslet i USA.

I Washington startede kampagneugen onsdag og torsdag med to dages konference for at analysere forholdet mellem USA og Cuba – for at få afdækket, hvordan USA's had til den cubanske revolution nu rammer 'de 5' cubanske antiterrorister.

Det er bevist, at der foregår terror mod Cuba, og at terrorgrupperne har base i Miami, USA.

Blandt mange oplægsholdere var den canadiske samfundsforsker Stephen Kimber, som i flere år har beskæftiget sig med sagen. I Washington talte han for at satse på en fangeudvekslng mellem Cuba og USA. Kimber tror, det er muligt at få USA til at udlevere de tre cubanere, som stadig er fængslet, mod at Cuba til gengæld udleverer til USA den amerikanske statsborger Alan Gross, som sidste år blev idømt 15 års fængsel for at have smuglet avanceret kommunikationsudstyr ind til kontrarevolutionære grupper i Cuba.

Fredag var der hip-hip-koncert taler og fest i det store auditorium på Columbia High School i Washington. Mange hundrede mennesker samledes og hørte videohilsener fra de to cubanske antiterrorister, René Gonzalez og Fernándo González, som efter afsoning af deres lange fængselstraffe i dag er tilbage i Cuba. Desuden var der taler ved en række af de advokater, som på 15. år kæmper for retfærdighed og frihed til alle fem cubanere.

Lørdag var der protest-demonstration ved Det Hvide Hus.

Ved Det Hvide Hus

Busser rullede ind til Washington fra New York og andre af USA's store byer. Busserne var fyldt med mennesker, som støtter kravet til Barack Obama om, at han bruger sin præsidentielle mulighed for at give benådning.

Dommerkendelsen fra den juriske høring i London blev afleveret til præsidenten. Det samme blev en erklæring fra Amnesty International (AI), hvori den anerkendte menneskerettighedsorganisation både kritiserer retssagen mod 'de 5' og også behandlingen af fangerne under fængselsopholdet.

Et alvorligt kritikpunkt i AI's erklæring er, at Gerardo Hernández, der er idømt to gange livstid i fængsel, nægtes tilladelse til at modtage besøg af sin hustru. De har nu ikke set hinanden i 14 år. USA handler dermed i strid med internationale konventioner om fangers rettigheder, som USA har underskrevet.

Demonstrationen ved Det Hvide Hus gik over i en non-stop protest – og work-shops om det fremtidige solidaritetsarbejde for de fængslede cubanere. Kampagneugen slutter i dag.

Parallelt med kampagneugen i Washington har der været aktiviteter i snesevis af lande i Latinamerika, Asien, Afrika og ikke mindst Europa, hvor der er 'de 5'-komiteer i cirka 40 lande.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2014 - 18:36   11. jun. 2014 - 18:42

Solidaritet

se@arbejderen.dk
Komitéen Nej til terror- frigiv de 5

I Danmark arbejder "Komiteen: Nej til terror – frigiv de 5" for solidaritet med de fem cubanske antiterrorister.

Komitéen fungerer som en arbejdsgruppe i Dansk-Cubansk Forening, Høffdingsvej 10, 2500 Valby. Komitéen kan kontaktes med mail til: post@cubavenner.dk

>>Læs mere på cubavenner.dk & www.freethefive.org 

 

Personligheder for 'de 5'

Kampagneugen for 'de 5' cubanere har deltagelse af en lang række personligheder. Blandt de personligheder, der støtter 'de 5' er:

Forfatter og skribent Ignacio Ramonet, skuespiller Danny Glover, Richmond-borgmester Gayle McLaughlin, forfatter og professor Angela Davis, præsten Frei Betto, professor Noam Chomsky, forfatter Alice Walker, oberts Lawrence Wilkerson (der var stabschef for Colin Powell), forfatter og aktivist Atilio Boron, tidligere chef for USA's interessekontor i Havanna Wayne Smith, USA's tidligere justitsminister Ramsey Clark, præsten Miguel D'Escoto (som har været formand for FN's generalforsamling, formand for landarbejdernes fagforening i USA Cesar Chavez.