17 Sep 2019  

KBH: Spredte skyer, lette byger, 9 °C

Ny taxalov i Norge favoriserer Uber

Lavere løn og tomme taxaer

Ny taxalov i Norge favoriserer Uber

Fra 2020 vil der komme færre taxacentraler, og taxametrene er på vej ud. Det sker som led i en liberalisering af taxamarkedet. Uber kan glæde sig, mener trafikforsker.

Taxachauffører i Norge skal ikke længere have pligt til at tilhøre en taxacentral.
FOTO: taxisor.no/CC 3.0
1 af 1

Fra 1. juli 2020 vil taxakørslen i Norge blive liberaliseret.

Det vil betyde, at taxachauffører ikke længere har pligt til at tilhøre en taxacentral, og at der bliver langt færre krav til at kunne tilbyde taxatjenester. Endelig arbejder flere ministerier med at skabe nye regler for takster, der er såkaldt "teknologineutrale", hvilket kan betyde, at det over hele linjen bliver tilladt at bruge mobiltelefoner til at indkræve penge for turen – i stedet for et taxameter, der er dyrere at indkøbe.

Med taxaloven vil løn- og arbejdsvilkår gå fra dårligt til værre. Dette er en reel udfordring.
Jørgen Aarhaug, trafikforsker

Kommuner uden for storbyområderne får også lov til at udpege ét taxafirma til at tilbyde tjenester i hele kommunen døgnet rundt.

Den nye taxalov vil påvirke løn- og arbejdsvilkår samt skattemyndighedernes evne til at kontrollere de penge, taxachauffører tjener ind, mener trafikforskeren Jørgen Aarhaug fra Institut for Transportøkonomi i Stockholm. Det fortæller han til det norske dagblad Klassekampen. Han har lavet en rapport om problemet, bestilt af flere taxaselskaber i Oslo.

Han mener, at loven kan betyde tomme taxaer i centrum af storbyerne:

– Med ændringerne vil der komme flere spillere på markedet, og der vil blive flere selvstændige. Løn- og arbejdsvilkår er i forvejen dårlige, men vil gå fra dårligt til værre. Dette er en reel udfordring, men er ikke oppe i debatten. Det lader til, at vi har accepteret, at betingelserne bare skal være dårlige – måske fordi mange i branchen kommer fra minoritetsbaggrund, siger Jørgen Aarhaug.

Han mener, at den nye taxalov er godt nyt for den private taxatjeneste Uber.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. maj. 2019 - 10:28   29. maj. 2019 - 15:10

Norge

ah@arbejderen.dk