16 Apr 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 10 °C

Netanyahu omfavner ekstreme racister i valgkamp

Fjerde valg på to år

Netanyahu omfavner ekstreme racister i valgkamp

Tirsdag den 23. marts er der for fjerde gang på to år parlamentsvalg i Israel. Denne gang har landets højreorienterede premierminister Benjamin Netanyahu allieret sig med den ekstreme højrefløj, kritiserer det kommunistiske parlamentsmedlem Ofer Cassif.

Da den israelske premierminister Benjamin Netanyahus tidligere støttepartier ikke ser ud til at komme over spærregrænsen, har han allieret sig med de alleryderste højreekstreme partier.
FOTO: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Op til det fjerde parlamentsvalg på to år – på tirsdag – har Israels premierminister Benjamin Netanyahu allieret sig med to ekstremt højreorienterede partier, der opfordrer til at bombesprænge moskeer og fordrive palæstinenserne fra Israel med magt.

Netanyahu har længe selv været Israels førende racist, så hans samar-bejde med det fascistiske afskum undrer mig ikke.
Ofer Cassif, Joint List

Hans umage valgalliance skyldes, at flere af hans tidligere støttepartier ikke ser ud til at komme over spærregrænsen. Han har derfor indgået en aftale med to partier om "fællesløb" op til valget, skriver det israelske Times of Israel.

Vil udvise arabere fra Israel

Det ene af Netanyahus nye samarbejdspartnere er partiet Otzma Yehudit (Jødisk Magt), der går ind for et "rent" jødisk parlament, hvor der ikke er "arabere til stede".

Partiet vil i dag udvise "illoyale" arabere, der ikke vil sværge troskab til den jødiske nationalstat Israel, og partileder Itamar Ben Gvir har offentligt opfordret til at ødelægge Al-Aqsa-moskeen i Østjerusalem.

I 2007 blev Itamar Ben-Gvir dømt for at have støttet en terrororganisation og tilskyndet til racisme ved at bære et skilt med påskriften "Udvis den arabiske fjende", og "Rabbi Kahane havde ret – de arabiske medlemmer af Knesset er femte kolonne!"

Rabbi Meir Kahane, der grundlagde Jewish Defense League, byggede sin bevægelse omkring troen på jødisk overherredømme og etnisk renhed

Ingen overraskelse

Ofer Cassif, medlem af Knesset for det venstreorienterede Joint List, der også har flere arabiske parlamentsmedlemmer, er ikke i tvivl.

– Netanyahu har længe været Israels førende racist, så det er ikke en overraskelse, at han samarbejder med dette racistiske "afskum", siger Ofer Cassiv over Messenger til Arbejderen.

>> LÆS OGSÅ: Israels kommunister: Netanyahu må væk!

Ofer Cassif er af jødisk afstamning og medlem af Israels Kommunistiske Parti. Han bedyrer, at han "til det sidste" vil forsvare sine arabiske kolleger og kammerater.

Tråde til terrorister

Partiet Jødisk Magt er ideologiske efterkommer af det forbudte Kach-parti, der blev forbudt at stille op ved valget i 1988, fordi det var for racistisk, selv efter israelske forhold, bemærker det israelske webmagasin 972mag.com

Kachs to fraktioner er på USA's og EU's terrorlister.

>> LÆS OGSÅ: Zionismen kører på larvefødder

Rabbi Meir Kahane ønskede et etnisk adskilt uddannelsessystem og forbud mod Israels Kommunistiske Parti.

Itamar Ben Gvir, der bor i en ulovlig israelsk bosættelse i Hebron på den palæstinensiske Vestbred, udtalte i 2017 om Kahane, der døde i 1990:

– Kahane var en hellig mand, en helt.

Vil forsvare arabere

Ben-Gvirs synspunkter var og er så ekstreme, at selv den israelske hær i sin tid afviste ham som rekrut, da han tilsyneladende var uregerlig.

Ofer Cassif har heller ikke gjort tjeneste i den israelske hær. Han nægtede. Kommunisten var en af de første israelske soldater, der nægtede at aftjene værnepligt i de besatte områder på Vestbredden i 1987 i protest mod besættelsen. Han har altid bekæmpet fascister og zionister.

– Det er ikke tilfældigt, at navnet Jødisk Magt vækker minder om andre navne på fascistiske bevægelser verden over. Der er ingen forskel på Ben-Gvir og Quisling, siger Ofer Cassif til Arbejderen.

Men i dag kan Benjamin Netanyahus konservative regeringsparti Likud godt bruge Jødisk Magt og Ben-Gvir. Jødisk Magt står nemlig til at få fire mandater ved valget. Netanyahu skal samle 61 mandater bag sig i det israelske parlament Knesset for at få regeringsmagten.

– Jeg kan bruge stemmerne, sagde Netanyahu i et TV-interview og understregede, at Itamar Ben Gvir er med i koalitionen op til valget, men ikke får en ministerpost.

Netanyahu støtter homofober

Det andet parti, Netanyahu har medtaget i sin alliance op til valget, er Religiøs Zionisme, ledt af Bezalel Smotrich, der er født i en bosættelse i de af Israel besatte syriske Golanhøjder. Partiet står i meningsmålingerne til fem mandater. Partiet udtrykker ifølge 972mag.com også "kahanisternes ideer" og forsøger ikke at skjule sin "fascistiske dagsorden".

>> LÆS OGSÅ: Fredsbevægelse får forbud mod at besøge skoler i Israel

Et par af partiets løfter er "total krig" mod "Israels fjender" samt at "nedbryde retsvæsenets uafhængige magt". Desuden er partiet imod homoseksuelle ægteskaber, og Smotrich mente i 2015, at homoseksuelle er "unormale".

Bezalel Smotrich spillede i 2017 en nøglerolle i israelske forsøg på at få annekteret ​​palæstinensisk jord og i at få loven igennem Knesset, der forbyder fortalere for boykot af Israel at besøge Israel.

Korruptionssagen

Ved at blive genvalgt håber Netanyahu på, at han vil undgå dom i den igangværende korruptionssag mod ham, siger den israelske fagforeningsmand Assaf Adiv.

– Israel går til et fjerde parlamentsvalg på to år, blot fordi han ønsker at redde sig selv fra tre anklager om korruption og forsøger at få et flertal i parlamentet, der giver ham immunitet og redder ham fra retssagen, siger han til Arbejderen.

Assaf Adiv repræsenterer fagforeningen Workers Advice Center (WAC-Maan), der er en uafhængig arbejderorganisation, som arbejder for at fremme faglig aktivitet i Israel med medlemmer både i den jødiske og arabiske befolkningsdel.

– Denne gang allierer Netanyahu sig med en homofob og en fascist, så han kan skaffe et flertal, efter at nogle af hans traditionelle allierede har forladt ham, siger Assaf Adiv.

>> LÆS OGSÅ: FN-rapport kalder Israel for et ‘apartheidregime’

Ofer Cassif mener, at Netanyahu spiller en særlig rolle i at sammensvejse racisterne i Israel.

– Det er ikke første gang, Netanyahu samarbejder med dem. Han er en god allieret for dem. Rent faktisk har Netanyahu arbejdet for, at alle fra det alleryderste højre går sammen i et parti, siger Ofer Cassif.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. mar. 2021 - 08:58   17. mar. 2021 - 13:59

Israel

ah@arbejderen.dk
Israel til valg 2021
 • Parlamentsvalg den 23. marts 2021.
 • Premierminister Benjamin Netanyahu fra Likud forsøger at genvinde regeringsmagten.
 • Dertil har han allieret sig med to små, stærkt racistiske partier.
 • Det ene hedder Otzma Yehudit (Jødisk Magt) og står til fire mandater i meningsmålinger.
 • Det går ind for et "rent" jødisk parlament, hvor der ikke er "arabere til stede".
 • Partiet er en ideologisk efterkommer af det forbudte Kach-parti, der blev forbudt at opstille til valget i 1988, fordi det var for racistisk, selv efter israelske forhold.
 • Det andet racistiske parti er Religiøs Zionisme, ledt af Bezalel Smotrich. Han er født i en bosættelse i de af Israel besatte syriske Golanhøjder. Det står i meningsmålingerne til fem mandater.
 • Partiet ønsker "total krig" mod "Israels fjender" og er imod homoseksuelle ægteskaber.

Israel har et flerpartisystem med 120 mandater i parlamentet, Knesset.

 • Der skal bruges 61 mandater til et regeringsflertal.
 • Spærregrænse: 3,25 procent.
 • 5,9 millioner stemmeberettigede.
 • Palæstinensere på den besatte Vestbred og i det belejrede Gaza har ingen stemmeret.
Israel
 • Zionistisk stat.
 • Hovedstad: Tel Aviv.
 • Befolkning: 8,2 millioner.
 • I 1922 viste den første folketælling i Palæstina, at der var 757.182 indbyggere, heraf 11 procent jøder.
 • Israel blev oprettet i 1948.
 • De fleste palæstinensere måtte flygte efter 1948 på grund af trusler og terrorangreb fra zionistiske jødiske grupper. 
 • Et mindretal på 156.000 – eller 18 procent – forblev inden for den nydannede israelske stats rammer. I dag er antallet vokset til 1,1 millioner.
 • Israel består af 81 procent jøder og 19 procent arabere og andre grupper.
 • De 19 procent udgøres af 14 procent muslimer, kristne 2,7 procent, og den muslimske "sekt" druserne udgør 1,7 procent.
 • Israel adskiller ikke på grund af racer, men mellem religioner. Kun jøder kan aftjene værnepligt og købe jord.
 • Alle voksne borgere har stemmeret. Palæstinensere i de af Israel besatte områder har ikke israelsk stemmeret.
 • Siden 1976 har USA givet 234 milliarder dollars i militær bistand til Israel.

Kilder: Verdenbanken, PLO, CNN og BBC

>> Hvad er zionisme?