21 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 24 °C

Når indianere bliver udråbt til "jihadister"

Protester mødt med terrorbekæmpelse

Når indianere bliver udråbt til "jihadister"

Lækkede dokumenter viser, at et privat sikkerhedsselskab brugte sin erfaring fra terrorbekæmpelse i Irak til at slå ned på indianernes protester mod den omstridte olierørledning i North Dakota.

En mand forlader resterne af protestlejren Oceti Sakowin Camp, efter at amerikanske myndigheder brændte den ned i februar.
FOTO: Dark Sevier/Flickr
1 af 1

Da konstruktionen af olierørledningen Dakota Access Pipeline startede i 2016, blev det mødt med store protester.

Den 2000 kilometer lange olierørledning, der begyndte at transportere olie i juni i år, går fra staten North Dakota i nord og ned til Illinois i syd. På vejen krydser den ikke bare indianerreservatet Standing Rocks hellige gravsteder, men går også under reservatets drikkevandskilde i Missourifloden.

Demonstranter bliver i rapporterne omtalt som "terrorister", protesterne som "angreb" og teltlejre som en "slagmark".

Protesterne i Standing Rock udviklede sig i løbet af året til – foruden at samle tusindvis af miljøaktivister – at blive det største indianeroprør i USA i århundreder.

På sociale medier fulgte hele verden med, da politi og Nationalgarde angreb de fredelige demonstrationer med kamphunde, tåregas og gummikugler.

Alligevel fortsatte protesterne og spredte sig til resten af landet og verden i solidaritet med USA's kæmpende urbefolkning.

For at slå demonstrationerne ned hyrede olierørledningens ejer, gasselskabet Energy Transfer Partners, derfor det private sikkerhedsselskab TigerSwan. 

TigerSwan blev del af en efterretningsgruppe bestående af Nationalgarden, politiet, FBI, Ministeriet for National Sikkerhed og Justitsministeriet.

Lækkede dokumenter fra TigerSwan viser, at selskabet brugte erfaring fra terrorbekæmpelse i USA's to krige i Afghanistan og Irak mod de fredelige demonstranter. Det skriver mediet The Intercept.

TigerSwan er grundlagt af den tidligere oberst James Reese, der tjente som militærrådgiver under begge USA's invasioner.

Indiansk jihad

I dokumenterne beskriver TigerSwan indianernes modstand mod olierørledningen som et "ideologisk drevet oprør med et stærkt religiøst komponent", og at "de fulgte oprørsmodellen fra jihadister".

Derfor var det vigtigt at stoppe protesterne, fordi de hurtig ellers kunne blive en model for lignende protester i fremtiden, vurderer TigerSwan og trækker linjer tilbage til fremvæksten af Taliban efter Sovjetunionens tilbagetrækning fra Afghanistan i 1989.

TigerSwans hovedopgave var i det skjulte at indsamle navne på aktivister og overvåge protestlejre med droner 24 timer i døgnet.

Selskabet beskriver, at målet var at "finde, fikse og eliminere" oprøret. Det er den samme type udtryk som USA's specialstyrker bruger om snigmordsoperationer i krig. Demonstranter bliver i rapporterne omtalt som "terrorister", protesterne som "angreb" og teltlejre som en "slagmark".

Muslimsk terrorisme

Blandt demonstranterne i North Dakota fandtes også amerikanske palæstinensere. Om dette skriver TigerSwan, at "deltagelsen af muslimske personer kræver videre undersøgelser, men der er ikke tegn på en terrorist-type taktik endnu", men, advares der, "dette kan ikke udelukkes".

I flere dokumenter fremgår det, at muslimske demonstranter blev særlig overvåget.

– At insinuere at vor antagne religiøse tro er en varselslampe for terrorisme er nok et eksempel på ignorance og elitens fortsatte forsøg på at kriminalisere ikke-voldelige protester og retfærdiggøre vold, sagde den palæstinensisk-amerikanske aktivist Haithem El-Zabri i kommentar til The Intercept.

Hans kommentar refererede til, at der i flere stater i USA for tiden foreligger lovforslag, der angriber forsamlings- og ytringsfriheden. Det blev senest i marts kritiseret i FN af to uafhængige FN-rapportører, der også sendte et såkaldt bekymringsbrev til USA's myndigheder.

"I et land, hvor politiet i stigende grad militariseres og love, der kriminaliserer protester vedtages, har TigerSwans operationer bekymrende anti-demokratiske konsekvenser", skriver The Intercept.

Indiansk propaganda

Protest-bevægelsen i North Dakota og andre steder i landet blev også infiltreret af TigerSwan. Ved at kende protestlejrene indefra, var selskabets strategi at "udnytte spændinger mellem indianerne og andre og mellem forskellige indianerstammer" for "at delegitimere anti-DAPL-bevægelsen", står der i selskabets lækkede dokumenter.

Samtidig lancerede selskabet en kampagne på sociale medier, hvor målet var at beskytte olierørledningens rygte. I september skrev TigerSwan, at succes ville kræve en "strategisk kommunikation, hvor vi er de gode, der fortæller den rigtige historie og giver modsvar til negativ kommunikation".

I løbet af vinteren beskrev TigerSwan, den "mediaskabte sympati" for USA's indianere som "bekymrende". TigerSwans kampagne på sociale medier søgte derfor at miskreditere indianere og miljøaktivister som kilder til propaganda.

Undersøgelser fra The Intercept har i løbet af foråret også vist, at TigerSwan er blevet hyret til at overvåge protester mod USA's præsident Donald Trump. TigerSwan forventer nemlig større demonstrationer mod Trump når sommeren bringer varmere vejr.

"Ligesom i Afghanistan og Irak er 'kampsæsonen' her, når vejret bliver varmere," skriver selskabet i en rapport.

22. jun. 2017 - 08:25   22. jun. 2017 - 08:30

USA

pv@arbejderen.dk
Dakota Access Pipeline (DAPL)
  • Olierørledningen går fra skiferolie-feltet Bakken, der omfatter dele af  North Dakota i USA og det sydlige Canada, til Pakota i Illinois.
  • Den er 2000 kilometer lang, krydser indianerreservatet Standing Rock og går under Missourifloden.
  • Udover at grave rørledningen ned på hellige indianske begravelsessteder truer den indianernes grund- og drikkevand, siger kritikere.
  • Tusindvis af urfolk og miljøaktivister demonstrede mod konstruktionen.
  • Præsident Barack Obama sagde krævede stop af konstruktionen den 4. december 2016.
  • Den 24. januar sagde den nyindsatte præsident Donald Trump, at byggeriet skal starte op igen.
  • Olierørledningen blev operationel den 1. juni 2017.