19 Jul 2018  

KBH: Spredte skyer, 20 °C

Muslimske lande imod Jerusalem-provokation

Topmøde i Tyrkiet

Muslimske lande imod Jerusalem-provokation

Onsdag samles en stor gruppe islamiske lande for at fordømme, at Donald Trump vil flytte USA's ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

"Jerusalem er hovedstad i Palæstina". Fra demo i Indonesien forleden.
FOTO: Ted Aljibe/AFP/Scanpix
1 af 1

En stor del af den muslimske verdens statsledere holder i dag onsdag ekstraordinært topmøde i Organisationen for Islamisk Samarbejde i Tyrkiets hovedstad Ankara. Topmødet skal sende et samlet budskab til USA's præsident Donald Trump om at det er en krigserklæring mod verdens muslimer at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og flyttte USA's ambassade til byen.

USA's beslutning er et resultat af et tæt samspil mellem Israel og nogle muslimske lande.
Hassan Rouhani 

Ifølge tyrkiske medier deltager statschefer fra 16 muslimske lande ud over Tyrkiet. Det drejer sig om Iran, Indonesien, Afghanistan, Aserbajdsjan, Bangladesh,  Palæstina, Guinea, Qatar, Kuwait, Libyen, Libanon, Somalia, Tyrkiet, Togo, Jordan og Yemen.

Andre lande som Egypten og Saudi-Arabien vil sende repræsentanter. Selv om Venezuela ikke er et muslimsk land, er præsident Nicolas Maduro inviteret med, da han pt. er præsident for verdens alliancefrie nationer.

>> LÆS OGSÅ: USA VIL FLYTTE AMBASSADE

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan, der plejer at have et nært forhold til USA, siger nu, at USA "tramper på international ret".

– USA støtter Tel Avivs terrorisme, siger Erdogan ifølge det tyrkiske dagblad Hürriet.

Iran følger op.

– Vi er stærkt overbeviste om, at USA's beslutning er et resultat af et tæt samspil mellem Israel og nogle muslimske lande, siger Irans præsident Hassan Rouhani ifølge Press-TV.

Ifølge Hürriet er mødet en udfordring for især Saudi-Arabien, der ønsker at kontrollere den islamiske verden. Landets kongedømme har et meget tæt forhold til USA og senest med Israel.

Siden USA i sidste uge erklærede, at dets ambassade flytter, har der været hundredtusindvis af demonstrationer verden over. I mellemtiden er sammenstødene mellem palæstinensere og israelske besættelsesstyrker på Vestbredden, ved Gaza og i Øst-jerusalem taget til i omfang.

13. dec. 2017 - 11:00   14. dec. 2017 - 09:15

Palæstina

ah@arbejderen.dk