07 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Muligt magtskifte på vej i Uruguay

Efter søndagens gyservalg

Muligt magtskifte på vej i Uruguay

Efter et tæt præsidentvalg i søndagens anden valgrunde peger magtbalancen i Uruguay mod højre. En fintælling skal dog først afgøre, om landet kommer til at fortsætte ud ad det socialistiske spor eller om det drejer af mod højre.

Højrefløjens præsidentkandidat Luis Lacalle Pou, der her ses med sin ægtefælle Lorena Ponce de Leon, kan måske blive Uruguays næste præsident.
FOTO: Mariana Greif/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Kun et marginalt antal stemmer skiller Uruguays to præsidentkandidater ad. Den foreløbige fordeling af stemmer minder meget om et dødt løb.

Bliver højredrejningen aktuel, vil næsten 15 års socialistisk politik med Den Brede Front på magten, blive skiftet ud med en nyliberal tilgang til tingene.

Den konservative Luis Lacalle Pou fra Nationalpartiet fører spinkelt med sine 48,74 procent af stemmerne overfor Den Brede Fronts kandidat Daniel Martínez, der har fået 47,48 procent. Det beretter TeleSur, efter at 97,7 procent af stemmerne var talt op.

Landets valgdomstol erklærede efter søndagens valgrunde, den anden af slagsen, at en fintælling skal afgøre hvem af de to, der skal stå i spidsen for landet den næste fem-årige periode.

Til trods for at Martínez i første valgrunde høstede langt flere stemmer end sin nærmeste konkurrent Lacalle Pou, ser det på nuværende tidspunkt ud til, at magten skifter hænder.

15 års social fremgang i fare

Ingen kandidat opnåede dog i første valgrunde de 50 procent af stemmerne, som ville give direkte adgang til præsidentembedet, men feltet af kandidater blev indkredset til de to.

Bliver højredrejningen aktuel, vil næsten 15 års socialistisk politik med Den Brede Front på magten blive skiftet ud med en nyliberal tilgang til tingene.

Det ville imidlertid ikke være første gang, at Uruguay har haft en nyliberal præsident ved navn Lacalle, som går ind for et meget mere frit marked og mindre magt til staten. Luis Lacalle Pous far og navnebror Luis Alberto Lacalle var nemlig landets præsident i perioden 1990-95.

Den Brede Front har i sine snart 15 år på magten indført betydelige sociale reformer og herigennem blandt andet mindsket fattigdommen fra 40 procent til under 10 procent.

Ved at sikre højere minimumsløn er der desuden skabt flere arbejdspladser. Da partiet overtog magten i 2005, lå arbejdsløsheden på hele 13,2 procent. I 2011 var den faldet til 5,59 procent, men har atter set en stigning og er i dag på 9,06 procent.

>>LÆS OGSÅ: Verdens fattigste præsident takker af

Partiet har ifølge TeleSur også stået for at lovliggøre homoseksuelle ægteskaber og behandling med marihuana. Derudover har man lempet retten til abort og givet transkønnede flere rettigheder.

Afventer fintælling

I et interview med TeleSur siger analytikeren Pablo Kunich, at en mulig konsekvens af en sejr til Lacalle Pou er, at hans nyliberale politik vil tilbagerulle de sidste snart 15 års sociale tiltag. Kritikere af Lacalle Pou har ifølge BBC gjort sig de samme tanker. 

Pablo Kunich sidder i redaktionen på den venstreorienterede TV-station ALBA-TV, som har afdelinger i Uruguay, Venezuela og Bolivia.

Kandidaterne er dog nået til en form for enighed i forhold til, at der skal sættes ind overfor de sidste par års stigning i vold og kriminalitet.

Ingen af de to er imod markedet, men deres tilgang er forskellig. Mens Lacalle Pou er fortaler for en nyliberal tilgang, kommer Martínez med et mere socialistisk perspektiv på markedet, beretter den britiske TV-station BBC. Nyliberalismen er i modsætning til socialismen fortaler for et marked uden statslig indgriben.

Foreløbig må de to præsidentkandidater og Uruguays befolkning dog være tålmodige og afvente resultatet af fintællingen, som ventes at ligge endegyldigt klar i morgen eller på fredag. Den valgte kandidat indtræder på præsidentposten den 1. marts 2020.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. nov. 2019 - 11:23   27. nov. 2019 - 15:36

Uruguay

af Anders Jensen, praktikant