28 Nov 2020  

KBH: Overskyet, -3 °C

Mindesmærke for massakre sprængt i Ukraine

Nazister i offensiven

Mindesmærke for massakre sprængt i Ukraine

Et stenkors i landsbyen Huta Penyatska til minde om nazisters massakre på 1200 polakker er sprængt i luften.

Den 1. januar marcherede tusinder af fascister, nazister og højreradikale i Ukraines hovedstad for at mindes 108-årsdagen for fødslen af nationalistlederen Stepan Bandera, der samarbejdede med Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig.
FOTO: Valentyn Ogirenko/Reuters/Scanpix
1 af 1

Tirsdag blev et monument til ære for ofrene for en massakre under Anden Verdenskrig sprængt i luften af ukrainske nazister.

1200 mennesker i en lille landsby i Ukraine blev dræbt af ukrainske nazister i 1944 

Politiet i Lviv-regionen i det vestlige Ukraine meddelte i en erklæring, at "vandaler" havde ødelagt et stenkors i landsbyen Huta Penyatska.

Monumentet blev rejst i 2005 for at mindes de polske indbyggere, der blev slagtet i landsbyen i 1944 af en nazistisk enhed, bestående af ukrainske frivillige, skriver dagbladet Morning Star.

Ifølge det Polske Institut for National Erindring omkom op til 1200 mennesker ved massakren.

Ud over at sprænge monumentet i luften har gerningsmændene overmalet to stenplader med navnene på ofrene med nazistiske symboler og farvet dem i det ukrainske flags farver, oplyser ukrainsk politi.

Siden statskuppet mod regeringen i 2014 har flere nazistiske og højreradikale partier – også i parlamentet – forherliget samarbejdet mellem ukrainske fascister og Nazi-tyskland under Anden Verdenskrig.

I 2015 fjernede et flertal i parlamentet en artikel i loven, der gjorde det strafbart at benægte eller retfærdiggøre fascismens forbrydelser, inklusive dem, der "samarbejdede med de fascistiske besættere".

Lovpakken påbyder til gengæld alle ukrainere at ære og vise respekt for ”frihedskæmperne fra Ukraines Oprørshær (UPA)”. Ukraines Oprørshær udryddede sammen med Nazityskland under Anden Verdenskrig tusinder af sovjet-ukrainske partisaner, jøder og civile polakker.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jan. 2017 - 10:19   25. jan. 2017 - 17:10

Ukraine

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Nationalisme og fascisme i Ukraine
  • "Right Sektor" er en fascistisk, ultranationalistisk organisation, især bestående af fodboldhooligans. Indsluset i Ukraines statslige Nationalgarde i marts-april 2014.
  • Frihedspartiet Svoboda er et fascistisk parti og fik 10,44 procent af stemmerne ved seneste parlamentsvalg. Dannet den 13. oktober 1991 under navnet "Ukraines Social-nationale Parti". Omdøbt til Svoboda den 14. februar 2004. Leder er Oleh Tyahnybok. Internationalt tilhørsforhold: Alliancen af Europæiske Nationale Bevægelser.
  • Svobodas program er ultranationalisme, racisme, russofobi (angst for russere red.), antisemitisme, anti-islamisme, social konservatisme og antikommunisme. Har ført samtaler med EU's udenrigschef Catherine Ashton den 11. december 2013 i Kijev.
  • Spilna správa" (Fælles Sag) er en ukrainsk fascistisk gruppe, der i februar besatte Ukraines justitsministerium, men opgav aktionen igen få dage efter.
  • "Trident" er en fascistisk gruppe i Ukraine med navnet "All-Ukrainian. Fulde navn er "Organisation Stepan Bandera Trident". Dannet den 14. oktober 1993. Leder er Andrij Stempitsky, og dets symbol er en rød trefork på to krydsede sværd.
  • "UNA- UNSO" er en fascistisk gruppe i Ukraine, dannet den 30. juni 1990 og registreret den 29. december 1994. Leder er Yuriy Shukevych, søn af Yuriy Shukhevych, chef for den ukrainske Oprørshær på tysk side under Anden Verdenskrig.
  • Nationalkorps, tidligere Ukraines Patrioter, blev stiftet i oktober 2016. Partiets kerne er veteraner fra den højreradikale Azovbataljon. Partiets formand, Andrij Biljetskij, var også leder af Azovbataljonen, der i dag er en del af Ukraines Nationalgarde.
  • Stepan Bandera. (Stepan Andriyovych Bandera), ukrainsk leder af den nationale bevægelse i det vestlige Ukraine (Galicien), der kæmpede for ukrainsk uafhængighed fra Sovjet. Han var ansvarlig for proklameringen af en uafhængig ukrainsk stat i Lviv den 30. juni 1941, otte dage efter starten på Tysklands aggression mod Sovjet.
  • Roman Shukhevych var en ukrainsk politiker, militær leder og generalsekretær for Ukrainian Insurgent Army (UPA) under Anden Verdenskrig. Samarbejdede med Tyskland.