21 Oct 2018  

KBH: Spredte skyer, dis, 13 °C

'Min søn blev brugt til krigspropaganda'

Syririsk familiefar:

'Min søn blev brugt til krigspropaganda'

De Hvide Hjelme i Aleppo forsøgte at få såret drengs far til at udtale, at det var russiske fly, der stod bag et bombeangreb, der sårede hans søn.

Fire-årge Omran Daqneesh i ambulancen i Aleppo, Syrien.
FOTO: Aleppo Media Centre (AMC)/AFP/Scanpix
1 af 1

Mange husker sikkert fotoet af den sårede dreng Omran Daqneesh i ambulancen i Aleppo, Syrien fra august sidste år.

Billedet var på mange forsider rundt om i verden, også i Danmark, og blev et symbol for blodsudgydelserne i Syrien. 

Man forsøgte at presse mig til at sige, at det var det russiske og syriske luftvåben, der ramte huset.
Mohammad Daqneesh

De fleste medier i Vesten rapporterede, at det var et syrisk eller russisk luftangreb, der sårede Omran.

Tv-stationen CNN's studievært Kate Bolduan brød for eksempel ud i tårer, da hun så fotoet af drengen, hvor støv og blod dækker hans ansigt. 

Brugt til mere krig

Men nu træder drengens far Mohammad Daqneesh frem og protesterer mod, at fotoet af hans søn blev "brugt" til at propagandere for mere krig og flyveforbudzone, vendt mod Syriens regering og Rusland.

Drengen fik ifølge faderen kun et overfladisk sår efter eksplosionen, der jævnede det seks etagers hus med jorden, de boede i.

Omran lever i dag i "bedste velgående" i Aleppo med sin familie. Sidste år boede de i et kvarter i byen, som blev invaderet af al-Qaeda-gruppen "Nusra-fronten".

Det var fotografer og journalister fra Aleppo Media Centre (AMC),  der er tæt tilknyttet den væbnede opposition i Syrien, samt redningstjenesten De Hvide Hjelme, der den 17. august 2016 sikrede, at billedet af drengen blev taget og viderebragt til alverdens medier.

Det skete uden forældrenes tilladelse, mens faderen var optaget af at lede ruinerne igennem.  

– Folk fra AMC forsøgte dengang at presse os til at sige, at det var det russiske og syriske luftvåben, der ramte huset. Men jeg kan ikke udtale mig om noget, jeg ikke har set. Pludselig blev der bare mørkt i huset. Jeg hørte intet fly eller lyd af bomber, siger han til den canadiske freelancejournalist Eva Bartlett fra det USA-baserede nyhedssite MintPress News.

Hun har besøgt familien i Aleppo-bydelen al-Qaterij.

– AMC tilbød mig endda penge, udrejse af Syrien, bolig, statsborgerskab i udlandet, job og sygesikring, hvis jeg løj. Konkret ville de have, at vi satte os i et pansret køretøj, som ville tage os til den tyrkiske grænse, siger Mohammad Daqneesh.

Støttet af Frankrig

AMC, der ejer fotoet, har hovedkvarter i Washington, USA og er oprettet af Syrian Expatriates Organisation (SEO). SEO samler syrere i USA, der ønsker flybeforbudzone over Syrien, og at præsident Bashar al-Assad bliver fjernet fra magten.

Selv det borgerlige New York Times skriver, at AMC er "en gruppe af regeringsfjendtlige aktivister og journalister".

AMC er finansieret af blandt andet USA's regering og Frankrig.

AMC's fotograf Mahmoud Raslan ligger politisk tæt på den syriske jihadgruppe Nour al-Din al-Zenki, skriver Eva Bartlett. Hun tilføjer, at fotografen også var "på pletten", da jihadister fra samme gruppe i juli 2016 halshuggede den 12-årige palæstinensiske dreng, Abdullah Issa.

Selv hævder Mahmoud Raslan, at han græd for Omran i Aleppo den dag i august.

"Tårerne begyndte at trille, da jeg tog billedet. Vi krigsfotografer græder altid", skrev han den 19. august i det britiske dagblad The Telegraph.

Dét giver Omrans far ikke meget for.

– Hvis han græd og havde ondt af mit barn, er det op til ham. Men ikke, hvis manden kun ville manipulere med andres følelser, siger Mohammad Daqneesh.

Truet af jihadister

Mohammad Daqneesh afviser, at han er tvunget af styret i Syrien til at træde frem nu. Han har i 10 måneder bevidst søgt at holde sin søn væk fra mediernes rampelys for at skåne ham yderligere.

Derimod har faderen modtaget trusler fra jihadister, fordi han nægtede at forhandle med AMC om at lyve og forlade landet. Men også for i dag at tale med vestlige journalister om "sagens rette sammenhæng".

– Først og fremmest er jeg syrisk statsborger, og mine børn har ret til at leve i dette land. Det er skadet nok af de væbnede grupper, der ankom her for at forårsage al den ødelæggelse. Jeg beder dem om at trække sig tilbage og forlade landet og vort folk i fred. Det er nok nu, slutter han.

20. jun. 2017 - 08:04   20. jun. 2017 - 08:10

Syrien

ah@arbejderen.dk
De Hvide Hjelme
  • Beskriver sig selv som civilforsvaret i en række byer, der kontrolleres af den væbnede opposition i Syrien.
  • Stiftet af den tidligere britisk lejesoldat, James Le Mesurier.
  • Støttes af en lang række private organisationer, velgørere og regeringer.
  • USA har doneret 23 millioner dollars til hjælpearbejdet.
  • Den danske regering bevilgede den 1. december 2016 gruppen 20 millioner kroner over de næste tre år.
  • Blev i 2015 og 2016 indstillet til Nobels Fredspris for deres indsats.
  • Fnansieres af organisationen Purpose Inc., som finansmogulen George Soros ejer.

Kilder: Tim Andersson, DR Online, Hanne Nabintu Herland