27 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Millioner i USA mister sundhedsforsikring

Midt i en coronapandemi

Millioner i USA mister sundhedsforsikring

Størstedelen af USA's indbyggere er dækket gennem en privat sundhedsforsikring via deres arbejdsgiver. Men over 12 millioner amerikanere anslås at være ramt af fyringer i kølvandet på covid-19-krisen. "Det er en tragedie midt i en folkesundhedskatastrofe", siger økonom.

Millioner må gå uforsikrede på grund af fyringer under covid-19-krisen og får ikke dækket sygeomkostninger.
FOTO: pixabay.com/CC 3.0
1 af 1

Siden ​covid-19-krisen startede, har flere end 12 millioner amerikanere formentlig mistet deres arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikring.
 
Det fremgår af en rapport fra den amerikanske tænketank Economic Policy Institute (EPI) med base i Washington, D.C.

Den manglende sundheds-forsikring betyder ubehandlet sygdom og muligvis død.
Josh Bivens, økonom

EPI kritiserer det amerikanske system for sundhedsforsikring, der kun dækker, hvis du er i job. Sundhedssystemet i USA adskiller sig fra de danske og andre landes ved, at det i høj grad er baseret på private sygeforsikringer, som amerikanerne typisk får via deres arbejdsplads.

Massefyringer

Covid-19-chokket har kostet millioner af amerikanere deres job og efterfølgende deres adgang til sundhedsydelser, skriver Josh Bivens, økonom og leder af EPI.

17,8 millioner er i dag officielt arbejdsløse, hvilket svarer til 10,2 procent af den arbejdsdygtige befolkning. Men tallet kan være meget højere, vurderer EPI. Mange er nemlig blevet sendt hjem fra arbejde under covid-19 uden officielt at have modtaget en fyreseddel.

Desuden tæller USA's officielle arbejdsløshedstatistik kun folk med, som er stoppet med at søge arbejde.

Så den reelle arbejdsløshed i USA er formentligt omkring 10 procent højere, end den officielle statistik siger.

Ægtefæller bliver ramt

Ifølge EPI's rapport har 6,2 millioner mennesker mistet den arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikring under covid-19-pandemien, der nåede USA 13. januar 2020.

Men da arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer (ESI) typisk dækker to personer, bliver også ægtefælle og eventuelle børn ramt, så tallet kommer op på 12 millioner mellem februar og juli 2020, skønner Josh Bivens.

Som eksempel nævner rapporten, at ni millioner arbejdere havde mistet ESI-forsikringen i marts og april 2020, mens 2,9 millioner ansatte havde opnået ESI-forsikring mellem april og juli, fordi de var blevet nyansat.

Men tallet kan være meget højere, vurderer økonomen, idet USA's arbejdsministerium i august meddelte, at hele 33,8 millioner enten modtager arbejdsløshedsunderstøttelse eller har ansøgt om det. Det svarer til 20 procent af arbejdsstyrken.

Josh Bivens og hans hold af økonomer bag rapporten har anvendt tal fra arbejdsministeriets Current Employment Statistics (CES).

Børn bliver ramt

"Det er en tragedie midt i en folkesundhedskatastrofe", skriver Josh Bivens.

Sundhedsmagasinet healthaffairs.org råber vagt i gevær. Journalisten Doug Strane understreger, at det er arbejdere med lavtlønsjob, der sandsynligvis har færrest ressourcer til at modstå konsekvenserne ved at blive fyret.

"Efterhånden som forældre bliver fyret, står titusinder af familier pludselig uden ESI-dækning og er nødt til at navigere rundt i offentlige hjælpeprogrammer eller på markedet eller leve uforsikret", skriver han.

Så sent som i 2019 var næsten halvdelen af alle børn i USA dækket af en ESI-forsikring.

Johsh Bivens vurderer, at de mange, der har mistet deres arbejdsgiverbetalte sygesikring, må ty til andre former for sundhedsforsikring efter fyringen.

Josh Bivens vurderer, at mange uforsikrede i øjeblikket ansøger om Medicaid, som er et statsligt sundhedsprogram, der hjælper med at dække udgifter til læger og medicin for borgere med lav indkomst.

>> LÆS OGSÅ: Trump vil skære dybt i Medicare og Medicaid

Medicaid og sundhedsforsikringsprogrammet for børn (CHIP) er ifølge Doug Strane "utilstrækkelige".

Kritik af Medicaid

Raymond Castro, leder af tænketanken New Jersey Policy Perspective (NJPP), retter et hårdt angreb på Medicaid, som han synes er for svært at opnå for visse grupper i samfundet.

– De fleste af de nye arbejdsløse vil ikke være berettigede til Medicaid, hvis de er enlige uden børn, fordi de kan søge offentlig arbejdsløshedsunderstøttelse, siger han til den lokale onlinemedieplatform njspotlight.com.

Det er ikke muligt at blive omfattet af Medicaid, hvis indkomsten er over 18.000 dollars om året for enlige og 35.000 for en familie på fire.

I Trumps 2020-budget med titlen "Budget for et bedre USA var der i august 2019 forslag om at skære 1500 milliarder dollars i Medicaid over de næste 10 år.

Obamacare fra 2010 betød en udvidelse af Medicaid-ordningen, så modtagere ikke længere måtte tjene over 61 procent af fattigdomsgrænsen i USA, men 131 procent.

Ambitionen var, at den skulle forsikre alle og udligne den store sociale ulighed i landet og reducere prisen for sygeforsikring af "acceptabel kvalitet" for visse befolkningsgrupper.

Obamacare blev siden udvidet, men udvidelsen er frivillig for de enkelte delstater at indføre, og derfor er mange borgere stadig uforsikrede eller håber på at blive dækket af Medicaid.

Trods flere forsøg er det foreløbig ikke lykkedes Republikanerne at få skrottet Obamacare, selv om de har flertal i Kongressen.

Offentlig sundhedsforsikring

Endelig findes velfærdsprogrammet Medicare, der er blevet beskåret med 845 milliarder dollars over 10 år af Trump-administrationen. Programmet giver sundhedsforsikring til ældre over 65 år samt til yngre med handicap.

Josh Bivens mener, at de nye skræmmende tal for arbejdsløshed og manglende sundhedsforsikring bør få konsekvenser. Han opfordrer politikerne til på den "korte bane" som minimum at gøre test og behandling af covid-19 gratis.

6.076.280 amerikanere er konstateret smittet med sygdommen, viste opgørelsen fra Johns Hopkins Universitet i går, mens 184.697 er døde.

Det bør være nemmere at få Medicaid under den nuværende krise, og på længere sigt "bør amerikanske familier tilbydes et langt mere robust offentligt finansieret tilbud om forsikring som første udvej", mener Josh Bivens.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. sep. 2020 - 06:43   04. sep. 2020 - 13:37

USA

ah@arbejderen.dk
USA 2020: Mister sundhedsforsikring
  • Over 12 millioner amerikanere har sandsynligvis mistet deres arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikring, Employees' State Insurance (ESI), under covid-19-krisen.
  • Anslået 6,2 millioner mennesker har mistet den arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikring siden januar 2020.
  • Men andre seks millioner er højst sandsynligt også ramt, idet ESI også dækker to i husstanden, typisk ægtefælle.
  • Det amerikanske system for arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring bliver kun udløst, hvis du er i job.
  • 17.8 millioner amerikanere er officielt arbejdsløse (10,2 procent af den arbejdsdygtige befolkning). 
  • Men den reelle arbejdsløshed er formentligt omkring 10 procent højere, end den officielle statistik siger.
  • Næsten halvdelen af alle børn i USA er dækket af ESI.
  • I stedet for ESi må millioner af amerikanere ty til alternative sundhedsforsikringer og sociale programmer som Medicaid, Medicare, CHIP og Obamacare.
  • Men de er ofte svære at opnå, lyder kritikken.

Kilder, EPI og Current Employment Statistics (CES).