03 Apr 2020  

KBH: Spredte skyer, 4 °C

Lulas fængsling var justitsmord

Nye afsløringer i Brasilien

Lulas fængsling var justitsmord

Lækket internt materiale viser, at dommer Sérgio Moro samarbejdede aktivt med anklageren med det mål at få ekspræsident Lula da Silva dømt for at tage mod bestikkelse. Dommen skulle forhindre, at Lula kunne stille op ved præsidentvalget i 2018.

Brasiliens justitsminister, Sérgio Moro, var engang berømt for at retsforfølge korrupte politikere. Nu viser lækkede dokumenter, at han har samarbejdet med anklagemyndigheden for at få ekspræsident Lula sat i fængsel.
FOTO: Carl de Souza/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Den brasilianske netavis The Intercept har modtaget bunker af internt materiale og båndede telefonsamtaler, som stiller fængslingen af Brasiliens ekspræsident Lula da Silva i et nyt lys.

Materialet afslører, at anklageren og dommeren – i strid med juridiske normer – har samarbejdet forud for dommen om modtagelse af bestikkelse, der har sendt Lula 12 år i fængsel. 

Anklager Dallagnol og dommer Moro var meget bevidste om manglen på beviser.

Bestikkelsen til Lula var angiveligt en ferielejlighed med kystudsigt til gengæld for, at entreprenørfirmaet Grupo OAS fik millionkontrakter for det statslige olieselskab Petrobras.

Dommen medførte, at Lula da Silva ikke kunne stille op ved præsidentvalget i 2018 for sit parti, Arbejderpartiet PT. Lula stod ifølge meningsmålinger ellers til at vinde præsidentposten. Men uden Lula på stemmesedlen vandt højrefløjens kandidat, Jair Bolsonaro, som efterfølgende udnævnte dommer Moro til sin justitsminister.

"Materialet indeholder også beviser på, at anklagemyndigheden var i dyb tvivl, om der forelå tilstrækkelige beviser til at dokumentere Lulas skyld", skriver det hold journalister på The Intercept, som arbejder med sagen.

Blandt dem er den verdenskendte journalist Glen Greenwald, der i sin tid var nøglepersonen, da avisen The Guardian kunne offentliggøre Edward Snowdens afsløringer af USA's illegale overvågning og aflytning af både ledende politikere og personlig kommunikation i almindelighed.

Tæt kontakt mellem anklager og dommer

Fra 2016 til domfældelsen af Lula i januar 2018 var der tæt kontakt mellem anklager Deltan Dallagnol og dommer Sérgio Moro:

"Moro foreslog anklageren, at hans team ændrede rækkefølgen af de, som skulle efterforskes, og at der blev kortere tidsrum mellem de enkelte undersøgelser; han gav strategisk rådgivning og uformelle tip, han forsynede anklagerne med forhåndsviden om de beslutninger, han ville tage, leverede konstruktiv kritik af anklagerens sagsfremstilling under retsmøder, og han ligefrem irettesatte Dallagnol, som om anklageren arbejdede for dommeren", skriver Greenwald og hans kolleger.

Lula og hans forsvarere afviser, at der er basis for anklagerne, og Lulas støtter i Brasilien og internationalt påpeger, at Lulas skyld aldrig er dokumenteret med faktiske beviser.

>> LÆS OGSÅ: Lula dømt uden beviser...

Kernen i anklagerne mod Lula da Silva er, at han fik en eksklusiv ferielejlighed i tre etager med havudsigt til gengæld for statslige ordrer til Grupo OAS fra olieselskabet Petrobras.

Der er imidlertid ikke fremlagt nogen beviser for, at den eksklusive lejlighed tilhører Lula eller hans afdøde hustru, Marisa Leticia. 

Forsvareren har derimod påpeget, at Lula da Silva tilbage i 1990'erne indbetalte et indskud for at erhverve en ganske almindelig ferielejlighed i det pågældende byggeri – en lejlighed i ét plan, som i øvrigt ikke fik havudsigt, fremgår det af en avisartikel, som forsvareren fremlagde i retten.

Korruption og bestikkelse har været udbredt i Brasilien. Grupo OAS er dømt for bestikkelser til et beløb på 26,7 millioner dollars. Lulas sag er blot et lille hjørne af en korruptionsskandale, der er kendt som "Operation Bilvask" – Lava Jato på portugisisk. 

Snesevis af embedsmænd og politikere er dømt og fængslet af dommer Moro for at have deltaget i "Operation Bilvask", der i sin essens sikrede private selskaber statslige kontrakter, mod at disse til gengæld betalte bestikkelse til embedsmænd, politikere eller støtte til politiske partier.

Anklagemyndigheden har ikke nogen beviser for, at den daværende præsident og leder af Arbejderpartiet PT, Lula da Silva, har været involveret.

Men anklageren har under retssagen blandt andet forevist et 'power-point', hvor Lula grafisk er placeret som den centrale figur i et net af personer og virksomheder, der er anklaget eller dømt i "Operation Bilvask"-sager. Det bliver af forsvarerne betegnet som manipulation.

Dommer Moro ville beholde Lulas sag

Det har været afgørende for anklageren at fastholde den udokumenterede forbindelse til "Operation Bilvask", som som føres ved en særdomstol, hvor Sérgio Moro var dommer. Hvis der ikke kunne skabes en forbindelse til "Operation Bilvask", skulle anklagen mod Lula være ført ved distriktsdomstolen i Sao Paolo, hvor dommerne kunne indtage en anden holdning end dommer Moro.

Af mangel på egentlige beviser er det indicier, der har afgjort, at sagen mod Lula blev ført ved særdomstolen. Det er også indicier, der ligger bag den endelig dom, som ved appelretten blev afgjort 24. januar 2018 med tre dommerstemmer for og to imod.

>> LÆS OGSÅ: Lula fik skærpet dom

Anklager Dallagnol og dommer Moro var meget bevidste om manglen på beviser, fremgår det af det lækkede materiale:

"Anklagen bygger på en masse indirekte beviser for, hvem der står bag, og jeg mener ikke, det er rimeligt at sige, at vi i vores kommunikation har skjult det... (men) Det blev ikke forstået, hvorfor den omfattende præsentation af kommandoveje var nødvendig for at rejse anklager om korruption mod den tidligere præsident. Mange mennesker forstod ikke, hvorfor vi placerede ham som en leder.....", har Dallagnol ifølge lækkede dokumenter skrevet til dommer Moro.

Dommeren svarer to dage senere: "Absolut, kritikken af din præsentation (det omtalte powe-point, red.) er helt ude af proportioner. Stå fast."

Dette svar fremhæves af Greenwald og journalistgruppen som et klart eksempel på dommerens brud på centrale normer i retsvæsenet.

Advokatsamfund bestyrtet

Disse afsløringer kommer op til, at en ankesag rejst af Lula og hans advokater skal indledes den 25. juni. Det er en sag, hvor Lulas forsvarere kræver Lula løsladt, fordi han er dømt uden konkret bevisførelse.

Forsvareren kræver overholdelse af det såkaldte "Habeas Corpus", som er det grundlægende retsprincip, at en person er uskyldig, indtil det modsatte er bevist uden for enhver tvivl, beretter nyhedsstationen TeleSur.

Det brasilianske advokatsamfund OAB ser tilsyneladende alvorligt på de afsløringer, som The Intercept har bragt.

Nyhedsbureauet Prensa Latina skriver, at OAB erklærer, at man er "bestyrtet og bekymret" og har anbefalet, at den tidligere dommer og Dallagnol træder tilbage fra deres poster, mens de ulovlige handlinger foretaget for at kriminalisere Lula bliver undersøgt.

Tilsvarende skriver Prensa Latina, at en ombudsmandslignende institution – Ministerio Publico no Brasil – undersøger sagen om udveksling af budskaber mellem Moro og anklagere, som arbejder med "Operation Bilvask".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. jun. 2019 - 11:30   18. okt. 2019 - 09:56

Brasilien

se@arbejderen.dk
Operation Bilvask
  • Den brasilianske korruptionsskandale er kendt under navnet Operation Bilvask.
  • Den involverer det statslige olieselskab Petrobras og handler om bestikkelse.
  • Højtstående folk i Arbejderpartiet PT, det daværende regeringsparti PMDB og det konservative parti Brasiliens Socialdemokrati PSDB skulle have modtaget bestikkelse, som er anvendt til politiske kampagner. 
  • Metoden har angiveligt været, at der er udskrevet for store regninger for opgaver udført for olieselskabet. De ekstra penge er tilbageført til personer og partierne.
  • Den i 2016 afsatte præsident Dilma Rousseff er ikke anklaget for at have modtaget penge, men var mistænkt for at have kendt til korruptionen i sin tid som formand for bestyrelsen i Petrobras frem til 2010.
  • Der blev indledt undersøgelse mod den tidligere præsident Lula da Silva i 2016. Mistanken var, at en ferielejlighed er betalt med penge fra Petrobras. Lula er idømt 12 års fængsel.
  • Der er rejst sager mod næsten 300 personer. Op mod 100 er dømt i sagen, der handler om et samlet beløb på over tre milliarder dollars. En af de markante domme blev afsagt 8. marts 2016. Den lød på 19 års fængsel til Marcelo Odebrecht for bestikkelse med 30 millioner dollars. Han var administrerende direktør i Grupo Odebrecht, Brasiliens største byggevirksomhed.

Kilder: BBC, Wall Street Journal, TeleSur & Wikipedia