16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -6 °C

Labours suspension af Jeremy Corbyn vækker vrede blandt socialister

Heksejagt

Labours suspension af Jeremy Corbyn vækker vrede blandt socialister

Labours beslutning om at suspendere partiets tidligere formand Jeremy Corbyn er et forsøg på at "marginalisere socialister og venstreorienterede ideer i partiet Labour og den bredere arbejderbevægelse", understreger Storbritanniens Kommunistiske Parti.

FOTO: Jasn/Flickr
1 af 1

Den britiske venstrefløj raser over, at ledelsen i Labour i sidste uge suspenderede Jeremy Corbyn fra partiet og partiets parlamentariske gruppe. Corbyn er tidligere formand for det britiske socialdemokrati og erklæret socialist. 

Det er det seneste skridt i en længere og større kamp for at marginalisere socialister og venstre-orienterede ideer i Labour og den bredere arbejderbevægelse.
Storbritanniens Kommunistiske Parti

Suspensionen kommer i kølvandet på en ny rapport om antisemitisme i partiet, mens Corbyn var formand. Corbyn betegnede rapportens antisemitiske anklager mod Labour som "dramatisk overdrevet af politiske årsager".

Blandt de kritiske røster er Storbritanniens Kommunistiske Parti.

Suspensionen "er ikke blot et grundløst angreb på en langvarig fighter i ord og handlinger mod alle former for racisme, herunder antisemitisme", skriver Storbritanniens Kommunistiske Parti (CPB) i et tweet og fortsætter:

"Det er også det seneste skridt i en længere og større kamp for at marginalisere socialister og venstreorienterede ideer i Labour og den bredere arbejderbevægelse".

Baggrund

Efter anklager om antisemitisme rettet mod Labour igangsatte Corbyn ellers tilbage i 2016 en undersøgelse om antisemitisme og andre former for racisme i partiet.

I 2019 ekskluderede Labour under Corbyns ledelse 45 medlemmer fra partiet på grund af antisemitiske udtalelser. "Dobbelt så mange medlemmer blev udvist på to måneder, end der var blevet udvist i hele 2018", skriver Tommy Sheridan, der er grundlægger af partiet Solidarity, ifølge Sputnik.

Sheridan oplyser desuden, at Labour undersøgte 274 sager med forbindelse til antisemitisme, hvilket var ti gange så mange sager, som der var blevet undersøgt af partiet i 2017.

Men på trods af indsatsen besluttede den officielle britiske menneskeretsorganisation EHRC at gå ind i sagen om antisemitisme i Labour.

EHRC udarbejdede en rapport, der konkluderer, at Labour var ansvarlig for "ulovlige handlinger bestående af indirekte diskrimination og chikane". Rapporten blev blandt andet baseret på to medlemmers, Ken Livingstones og Pam Bromleys, adfærd, oplyser Sheridan.

Men selvom rapporten kun forholder sig konkret til to af Labours medlemmer, blev den alligevel anset for at afsløre et større problem ved Corbyns ledelse.

Da Corbyn nægtede at tilbagetrække sin udtalelse om, at rapportens konklusioner er overdrevet af politiske årsager, blev han suspenderet fra Labour, der ledes af Keir Starmer.

Frygtet af den herskende klasse

Blandt socialister i Storbritannien er der en bred forståelse for, at Labours suspension af Corbyn ikke bygger på et antisemitisk grundlag, men i stedet bunder i, at Corbyns socialistiske ideer er frygtet af Storbritanniens elite.

Labour er et parti med et bredt ideologisk spektrum, hvilket har ført til historiske stridigheder mellem fløjene i partiet. Corbyn blev med sin socialistiske politik anset for at repræsentere den yderste venstrefløj i Labour.

Det er Corbyns socialistiske indflydelse i Labour og arbejderbevægelsen, som flere mener er årsagen til, at han nu er suspenderet fra partiet.

"Tag ikke fejl, Storbritanniens herskende klasse blev rystet efter resultatet af parlamentsvalget i juni 2017, da Labour under Corbyns ledelse forøgede antallet af stemmer med 3,5 millioner", skriver CPB.

Ved valget i 2017 fik Labour 40 procent af stemmerne, blev Storbritanniens næststørste parti og var marginaler fra at vinde valget, hvilket var Labours bedste valgresultat i over 40 år.

Ifølge Sheridan tiltrak Corbyn så mange medlemmer til Labour, at partiet blev Europas største. "Over 500.000 skrev sig op til hans type socialisme". Men det var angiveligt Corbyns effekt på arbejderbevægelsen, der nu har fået ham suspenderet. 

"Udsigten til en venstreorienteret Labour-regering ledt af en socialist, der er imod den britiske imperialismes udenrigs- og militærpolitik, fik den herskende klasse til at intensivere bestræbelserne på at miskreditere Corbyn og hans allierede", fortæller CPB.

"En krigserklæring"

"Jeremy Corbyns suspension fra partiet Labour er en krigserklæring fra ledelsen mod alle socialister", skriver Storbritanniens socialistiske dagblad Morning Star.

Også Morning Star er overbevist om, at Corbyns respons til anklagerne mod Labour ikke er den reelle årsag bag Corbyns suspension.

Suspensionen af Corbyn "hviler på beregningen om, at den nye ledelse nu er stærk nok til helt at fjerne venstrefløjens indflydelse fra partiet", fortæller dagbladet.

Corbyn var leder af Labour under Storbritanniens folkeafstemning om brexit. Labours politiske fløje havde modstridende holdninger til brexit, og partiet kunne derfor ikke melde klart ud, hvor det stod i forhold til Storbritanniens medlemskab af EU.

Ved det efterfølgende parlamentsvalg i december 2019 mistede Labour mange arbejdervælgere, hvilket fik Corbyn til at gå af som formand. Han blev i april afløst af Keir Starmer, der repræsenterer Labours højrefløj.

Ifølge Sheridan har Labours højrefløj i flere år aktivt modarbejdet Corbyn og hans socialistiske tilhængere i partiet ved at stille sig i opposition til Corbyns kampagner. Sheridan ser derfor suspensionen af Corbyn som højrefløjens næste træk mod venstrefløjen i partiet.

"En utrolig fortælling blev skabt, hvorved en mand, der havde gjort mere i sit liv for at konfrontere og bekæmpe racisme og antisemitisme end nogen anden i britisk politik, blev beskyldt for at være antisemit", skriver Sheridan.

"Labour er ikke for socialister"

Efter suspensionen af Corbyn har Len McCluskey, formand for det store fagforbund Unite, opfordret Corbyns tilhængere i Labour til at "blive og kæmpe" i partiet.

Men Morning Star tvivler på, at opfordringen får nogen effekt. Socialistiske medlemmer vil "være trætte af formaninger om at "blive og kæmpe" i en organisation, der forsøger at begrænse medlemmernes ytringsfrihed.

Derfor vurderer Morning Star, at socialister i Labour vil søge andre veje i kampen for socialisme.

Ifølge Colin Fox, der er talsmand for Skotlands Socialistiske Parti (SSP), viser suspensionen af Corbyn, at der ikke er plads til socialister i Labour. "Ydmygelsen af venstrefløjen i Labour er nu fuldstændig", siger han på SSP's hjemmeside.

"Dem på Labours højrefløj, der har sammensværget mod Corbyn, har sejret", fortsætter Fox. Han tror heller ikke på, at McCluskeys opfordring bliver fulgt.

"De vil ikke blive. Og det bør de heller ikke. De har nu indset, at Labour ikke er et sted for socialister. Og at det er et parti, der nu er tilbage i hænderne på dets højrefløj", siger talsmanden for SSP.

"Vi advarede mod, at Corbyns chancer for at blive valgt til premierminister var lig nul. Vi advarede mod, at højrefløjen, der aldrig accepterede, at han blev valgt som leder, ville generobre magten i partiet", understreger Fox.

Solidaritys grundlægger Sheridan er enig i, at Labours socialister bør organiseres i et nyt parti. "Tiden er kommet for et parti af arbejdere, der fremmer socialisme med omhu, entusiasme og stolthed", fastslår han.

Ifølge Morning Star kommer der også kritik fra fagbevægelsen, hvor syv Labour-tilknyttede fagforeninger i en fælles udtalelse udtrykker "seriøse bekymringer" over suspensionen af Corbyn.

De syv fagforeninger repræsenterer blandt andre lokomotivførere, brandmænd, arbejdere i fødevareindustrien, postbude, kommunikationsarbejdere, minearbejdere og arbejdere i rejse- og transportindustrien.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. nov. 2020 - 07:34   05. nov. 2020 - 13:21

Storbritannien

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

Om Labour
  • Blev stiftet i 1900.
  • Dannede regering for første gang i 1924, men regeringen holdt kun i få måneder.
  • 14 fagforeninger er tilknyttet Labour. Heriblandt er brandmændenes forbund FBU, minearbejdernes forbund NUM, bagere og fødevarearbejdernes forbund BFAWU og Unison – forbundet for offentligt ansatte.  
  • Har 600.000 medlemmer.
  • Fik i 2017 262 ud af 650 pladser i Underhuset og 199 ud af Overhusets 797 pladser.
  • Fik i 2019 203 ud af 650 plandser i Underhuset og 176 ud af Overhusets 797 pladser.
  • Leder: Keir Starmer.
  • Fem millioner labourvælgere stemte for brexit ved folkeafstemningen i 2016.
  • I 70 procent af alle valgkredse, hvor Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU.