29 Nov 2020  

KBH: Overskyet, 0 °C

Labours ledelse fyrer fagbevægelsens formandskandidat

Opgør i britisk socialdemokrati

Labours ledelse fyrer fagbevægelsens formandskandidat

Venstrefløjen i det britiske Labour raser, fordi partiets nye formand Keir Starmer har fyret Rebecca Long-Bailey som skyggeminister efter anklager om at have viderebragt antisemitisme. Rebecca Long-Bailey støttede Labours tidligere formand Jeremy Corbyn og var modkandidat til Keir Starmer ved valget af ny formand.

Keir Starmer (i midten) fyrer sin skyggeminister for undervisning Rebecca Long-Bailey (til højre).
FOTO: Rwendland/CC 4.0
1 af 1

Keir Starmer, Labours nye formand, står i spidsen for et opgør med de venstreorienterede dele af det britiske socialdemokrati.

Den uretfærdige fyring af Re-becca Long-Bailey er et angreb på venstrefløjen og fagforeningerne.
Matt Wrack, brandmand

Det mener en række britiske fagforeningsledere i kølvandet på, at Keir Starmer i sidste uge fyrede Rebecca Long-Bailey som uddannelsesminister i sin skyggeregering. Hun var den højstplacerede repræsentant for partiets venstrefløj i ledelsen og en af den tidligere partileder Jeremy Corbyns tætteste allierede.

Rebecca Long-Bailey var desuden fagbevægelsens foretrukne kandidat til formandsposten i Labour op til formandsvalget i marts.

"Den uretfærdige fyring er et angreb på venstrefløjen, almindelige medlemmer og fagforeningerne", tweeter Matt Wrack, formand for brandmændenes fagforening, Fire Brigades Union, ifølge det britiske dagblad Morning Star.

Antisemitisme?

Rebecca Long Baileys brøde har været, at hun har retweetet en artikel, der omtaler israelsk træning af amerikansk politi og anbefalet artiklen med ordene, "Maxine Peake er guld værd".

Artiklen fra dagbladet The Independent er et interview med skuespilleren Maxine Peake, der udtaler, at "politiets knæ i halsen på George Floyd i USA var en taktik, lært på seminarer med israelske sikkerhedsfolk".

En talsmand for Keir Starmer erklærer, at denne oplysning er en "antisemitisk konspirationsteori."

Ikke dokumenteret sammenhæng

Maxine Peake har siden erkendt, at hun ikke har endeligt bevis for, at metoden at placere et knæ på mistænkt eller anholdts hals har været en del af den israelske uddannelse af amerikansk politi.

Men det er en kendsgerning, at metoden anvendes, når israelsk politi og militær anholder palæstinensere på den besatte Vestbred. Det viser adskillige fotos på sociale medier, påpeger Morning Star.

Også Arbejderen omtalte sammenfaldet den 8. juni og tilføjede, at udvalgte betjente fra Minneapolis, hvor George Floyd blev dræbt, har deltaget i ét af de israelske seminarer. 

Desuden skriver menneskerettighedsgruppen Amnesty International USA, at "Det vedrører os alle, når offentlige eller private midler bruges på at uddanne vores indenlandske politi i Israel. Mange af de dokumenterede overgreb svarer til overtrædelser udført af israelsk militær-, sikkerheds- og politibetjente."

Tillid til jødisk samfund

Alligevel mener Keir Starmers talsmand, at Rebecca Long-Bailey ved sit retweet har stødt det jødiske samfund i Storbritannien.

"Som leder af Labour har Keir været klar over, at genoprettelse af det jødiske samfunds tillid er en førsteprioritering. Antisemitisme antager mange forskellige former, og det er vigtigt, at vi alle er opmærksomme på den, siger talsmanden i en erklæring, citeret af dagbladet The Guardian.

Selv udtalte Keir Starmer på et pressemøde bagefter fyringen.

– Jeg bad Rebecca Long-Bailey om at træde tilbage efter at hun havde delt artiklen. Jeg gør det ikke, fordi hun er antisemitisk, men fordi hun delte den artikel, der efter min mening indholder antisemitiske konspirationsteorier, sagde han.

Opgør med venstrefløjen

Venstrefløjen i Labour mener, at fyringen er uberettiget og et angreb på den del af partiet, der manifesterede sig stærkt under tidligere partiformand Jeremy Corbyns ledelse – en mere venstreorienteret linje i det socialdemokratiske parti.

"Fyringen er endnu et søm i ligkisten for Labours arbejderklasseprofil, men også for Keir Starmers løfte om at skabe enhed i partiet", siger formanden for kommunikationsarbejdere i fagforbundet CWU, Dave Ward, på Twitter.

>> LÆS OGSÅ: Britisk Labour fremlægger valgmanifest

Også formanden for fødevareforbundet Bakers, Food and Allied Workers' Union, Ian Hodson, er vred og henvender sig direkte til Rebecca Long-Bailey i et tweet.

"Keir Starmers træk for at tvinge dig ud sker, samtidig med at den ekstreme højrefløj i partiet gør klar til at vinde flertallet i hovedbestyrelsen. Lad os sikre, at dette ikke finder sted", advarer han ifølge Morning Star.

Partiledelsen omkring Keir Starmer er ifølge avisen ved at gøre det vanskeligere for venstreorienterede medlemmer af blive valgt til partiets hovedbestyrelse ved at indføre nye opstillings- og afstemningsregler.

Ny skyggeundervisningsminister er Kate Green, der ligesom Starmer deltog i forsøget på at fjerne Jeremy Corbyn som formand for Labour i 2016.

>> LÆS OGSÅ: Jeremy Corbyn nægter at gå som formand

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. jul. 2020 - 07:03   02. jul. 2020 - 10:44

Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Om Labour
  • Blev stiftet i 1900.
  • Dannede regering for første gang i 1924, men regeringen holdt kun i få måneder.
  • 14 fagforeninger er tilknyttet Labour. Heriblandt er brandmændenes forbund FBU, minearbejdernes forbund NUM, bagere og fødevarearbejdernes forbund BFAWU og Unison – forbundet for offentligt ansatte.  
  • Har 600.000 medlemmer.
  • Fik i 2017 262 ud af 650 pladser i Underhuset og 199 ud af Overhusets 797 pladser.
  • Fik i 2019 203 ud af 650 plandser i Underhuset og 176 ud af Overhusets 797 pladser.
  • Leder: Keir Starmer.
  • Fem millioner labourvælgere stemte for brexit ved folkeafstemningen i 2016.
  • I 70 procent af alle valgkredse, hvor Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU.