04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 15 °C

Labour og kommunister kræver nyvalg i Storbritannien

Efter premierministerens farvel

Labour og kommunister kræver nyvalg i Storbritannien

Efter at den konservative premierminister Theresa May fredag fyrede sig selv, kræver det britiske kommunistparti og Labour et nyvalg udskrevet.

Theresa May fredag.
FOTO: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Et nyt parlamentsvalg!

Sådan lyder kravet fra store dele af venstrefløjen og fagbevægelsen, efter at den konservative britiske premierminister Theresa May fredag annoncerede sin fratræden, både som premierminister og leder af det konservative parti, Tory'erne.

Theresa May har endelig erkendt, hvad landet i måneder har vidst: Hun og det splittede Tory-parti kan ikke regere.
Jeremy Corbyn, Labour

Selv om der nu er spekulationer om, hvem der skal erstatte May blandt de konservative – der er otte kandidater – kræver det socialdemokratiske oppositionsparti Labour et nyt parlamentsvalg.

"Theresa May har endelig erkendt, hvad landet i måneder har vidst: Hun og det splittede Tory-parti kan ikke regere. Nu må folket bestemme vores lands fremtid ved et parlamentsvalg", tweetede Labours leder, Jeremy Corbyn, fredag. Kort efter tilføjede han, at "den nye konservative leder må udskrive nyvalg".

Grusomme Toryer

Heller ikke det britiske kommunistparti (CPB) begræder Mays fald.

– Den britiske arbejderklasses interesser er aldrig blevet varetaget af Tory'erne, der har vist sig at være både inkompetente og grusomme, siger partiformand Robert Griffiths til det russiske nyhedsbureau Sputnik News.

CPB var en del af den omfattende brexitkampagne i 2016.

Kommunistformanden understreger, at "kun en venstreorienteret Labour-regering" vil kunne tage fat på de alvorlige problemer med fattigdom, usikker beskæftigelse, manglen på billige boliger, forværret offentlig service, klimaforandringer og international fred med retfærdighed.

Storbritannien besluttede ved en folkeafstemning i juni 2016 at forlade EU, men regeringen og flertallet i Underhuset og Overhuset har ifølge kommunistformanden anvendt alskens krumspring for at forhindre udtræden.

Theresa Mays regering har i flere år forhandlet om en skilsmisseaftale med EU, men den er tre gange blevet stemt ned i Underhuset. Senest er brexit blevet udskudt til den 31. oktober i år.

Advarer Labour

Robert Griffiths fra CPB understreger, at Labour for at vinde et kommende valg skal have en klar plan om at forlade EU og forhandle det fremtidige gensidige forhold til EU.

Labour opfordrede i 2016 til at blive i EU, selv om store arbejderklasseområder og Labour-højborge stemte for et brexit.

I dag går store dele af Labour ind for et tæt forhold til EU og dets toldunion. Men det advarer kommunisterne imod.

– Kun hvis Labour indgår en ny aftale med EU, der giver partiet mulighed for at gennemføre sit valgmanifest – uden EU's indblanding og diverse direktiver – er der en chance for, at Jeremy Corbyn kan skaffe et flertal for en levedygtig regering, siger Robert Griffiths.

I 2007 fremlagde Labour sit valgmanifest, som krævede nationalisering af blandt andet togdrift og elnet, Det krævede statsstøtte til britisk industri og en plan om at beskatte de rigeste. De fleste punkter strider direkte mod de bindende traktater i EU.

Mindretalsregering?

Derimod mener Robert Griffiths, at det vil blive svært for Labour at vinde et valg, hvis de ikke konsekvent "forsvarer brexit og folkets dom". 

– Hvis deres valgprogram indeholder en ny folkeafstemning, vil det betyde enden for udsigterne til en flertals-labour-regering. De vil i så fald kunne krybe fremad med en mindretalsregering og være afhængige af Liberaldemokraternes støtte, siger Robert Griffiths og tilføjer, at netop Liberaldemokraterne under ingen omstændigheder vil gå med til Labours sociale forslag om nationaliseringer og statsstøtte eller mere beskatning af de rige.

De EU-positive liberaldemokrater kan imidlertid blive nødvendige at få støtte fra. Liberaldemokraterne er det tredjestørste parti i det britiske underhus. Ved søndagens EU-parlamentsvalg opnåede det borgerlige parti 18,5 procent af stemmerne. Labour på sin side opnåede blot 14,1 procent, mens de konservative blev knust med sølle 8,7 procent af de afgivne stemmer.

Vinder af valget med hele 31,7 procent blev Brexit Party, hvis eneste formål, ifølge partiprogrammet, er at forsvare brexit og få Storbritannien helt ud af EU.

Meningsmålingerne for valg til det nationale parlament med under- og overhus viser ifølge instituttet Survation, foretaget for dagbladet Daily Mail den 22. maj, støtte til Labour på 33 procent, Konservative 28 procent og Liberaldemokraterne med 13 procent.

Konservativ partikamp

Ifølge Det Konservative Parti vil en ny premierminister først være klar til at tiltræde jobbet i slutningen af juli.

Den 10. juni – tre dage efter May har forladt formandsposten i partiet – vil nomineringsfristen for potentielle kandidater slutte.

Herefter vil kandidaterne blive skåret ned til to i slutningen af juni, og partiets medlemmer vil så inden sommerferien skulle stemme.

Favorit til posten er Boris Johnson, der var sit partis ansigt på Leave-kampagnen i 2016. Han  forlod sin stilling som udenrigsminister i Theresa Mays regering i protest mod regeringens brexit-planer. Siden har han været en højlydt kritiker af May og hendes fejlslagne brexitaftaler.

Andre konservative kandidater tæller Michael Gove, Andrea Leadsom og Dominic Raab – alle fremtrædende tilhængere af at forlade EU.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


28. maj. 2019 - 16:05   28. maj. 2019 - 18:13

Storbritannien

ah@arbejderen.dk