20 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Kvinder fra hele verden stævner mod Gaza

Ny flotille mod Israels blokade

Kvinder fra hele verden stævner mod Gaza

30 kvinder fra fem kontinenter er på vej til Gaza for at bryde Israels årelange belejring. Med er blandt andet to svenskere, to israelere og en tidligere oberst fra USA, der skammer sig over Barack Obamas militærstøtte til Israel.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har kaldt blokaden af Gaza en "kollektiv afstraffelse". Nu vil kvinder bryde den. Her havnen i Messina. Ann Wright yderst til højre.
FOTO: Rumbo a Gaza
1 af 1

Hvad har det svenske medlem af EU-parlamentet, Malin Björk, til fælles med den israelske rådgiver Yudit Ilany eller den tidligere oberst i USA, Ann Wright? 

De er alle blandt 30 kvinder fra fem kontinenter, der er på vej mod Gaza for at bryde Israels årelange belejring af området.

Blokaden af Gaza er en forbrydelse mod menneskeheden, begået i mit navn, og det er min pligt at protestere. 
Yudit Ilany, Israel

Initiativet vil også at vise solidaritet og bringe et "budskab om håb til det palæstinensiske folk", lyder formålsparagraffen.

Ulovlig blokade

To skibe deltager i missionen, der bærer navnet "Womens Boat to Gaza". I går mandag sejlede det første skib, Zaytouna-Oliva, fra den italienske havneby Messina med kurs mod Gaza. Snart følger båden Amal-Hope II, hvor blandt andet svenskeren, israeleren og amerikaneren er ombord.

>> FØLG SEJLTUREN HER PÅ ET INTERAKTIVT KORT

– Jeg besluttede at tage med flotillen for at vise min solidaritet med alle palæstinensiske kvinder, som kæmper for fred og en ende på undertrykkelsen. Kvinderne i Gaza gør dagligt, alt hvad de kan for at skaffe deres børn en bedre fremtid, siger Malin Björk, den svenske EU-parlamentariker for Vänsterpartiet, til Arbejderen.

Hendes kollega, Jeannette Escanilla, der er en af Vänsterpartiets suppleanter til Rigsdagen, tager også med i flotillen.

"Det er vigtigt at bryde tavsheden om, hvad der sker i Gaza. Verden kan ikke fortsætte med at vende det blinde øje til. Vi skal handle nu", sms'er hun til Arbejderen.

Israelske Yudit Ilany, der er politisk rådgiver for Knesset-medlemmet Haneen Zoabi, siger om sejladsen.

– Blokaden af Gaza er en forbrydelse mod menneskeheden, begået i mit navn, og det er min pligt at protestere, siger hun på flotillens hjemmeside.

Den pensionerede oberst fra USA, Ann Wright, tilføjer.

– Jeg er med, fordi min præsident lige har øget USA's militære bistand til Israel fra 3,1 milliarder dollars til 3,8 milliarder om året over de næste ti år, siger hun.

Med i flotillen er også den tyrkiske kvinde, Cigdem Topcuoglu. Hun deltog i Mavi Marmara-fotillen til Gaza i 2010 med sin mand, som blev skudt af israelske kommandosoldater og døde i hendes arme.

Gazas kvinder håber

I selve Gaza venter kvinder spændt på, om kvinde-flotillen kan bryde igennem Israels blokade. Ruba Thabet er en ung kvindelig student, men hun har ikke lov til at rejse ud af Gaza.

– Jeg er fuld af beundring for kvindeflotillen. I har løsningen på at bryde blokaden – nemlig at udfordre den, siger hun i en videohilsen på netstedet freedomflotilla.org.

Ifølge FN-agenturet Ocha har kun fem procent af befolkningen i Gaza adgang til rent drikkevand, mens 47 procent har svært ved at skaffe mad.

Ifølge Oslo-aftalerne bør palæstinenserne have lov til at fiske op til 20 sømil ud for Gaza, mens Israels flåde angriber alle fiskere, hvis de bevæger sig mere end seks sømil ud, kritiserer Womens Boat to Gaza.

Støtte fra Pink Floyd

Om Israels flåde vil skyde på kvindeflotillen er endnu uvist, men i sidste uge fik de trodsige kvinder stor offentlig omtale og støtte til sejladsen, da det amerikanske rockikon Patti Smith via en videohilsen ønskede dem god, sikker rejse "på denne uselviske mission". 

Roger Waters fra den hedensgangne britiske rockgruppe Pink Floyd tweetede til kvinderne: "I tænder lys i mørket, og min respekt er ubegrænset".

De offentligt ansattes forbund i Norge, Fellesforbundet, støtter også initiativet, oplyser dagbladet Klassekampen.

Noget tyder imidlertid på, at kvindeflotillen vil blive stoppet. Ifølge det israelske dagblad Jerusalem Post gør Israels flåde "sig klar" til at modtage den.

I juni sidste år blev en flotille fra Sverige kapret af Israels flåde ud for Gaza By og tvunget til israelsk havn. Alligevel satser kvindeflotillen på at ankomme til Gaza havn først i oktober.

28. sep. 2016 - 07:47   28. mar. 2017 - 12:03

Gaza belejret

ah@arbejderen.dk
Gaza 2016
  • Israel indførte en blokade af Gaza til lands, i luften og fra søsiden efter at Hamas vandt et valg til den palæstinensiske lovgivende forsamling i januar 2006.
  • Siden har Israelsa hær gennemført 10 års blokade.
  • Israels hær invaderede Gaza tre gange. I 2008-2009, november 2012 og sommeren 2014.
  • Blokaden betyder, at Gazas to millioner indbyggere mangler vand, mad, el, fyringsolie, medicinsk udstyr og sundhedspleje. 
  • Israels hær skyder også jævnligt mod landmænd, fiskere og andre indbyggere i Gaza.