22 Jul 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

Konservativ valgsejr i Østrig

Østrig rykker til højre

Konservativ valgsejr i Østrig

De konservative og det fremmedfjendske FPÖ gik frem ved søndagens valg i Østrig, der også betyder et farvel til et ellers stærkt De Grønne.

Vinderen af søndagens parlamentsvalg, den tidligere udenrigsminister Sebastian Kurz.
FOTO: Dominic Ebenbichler/Reuters/Scanpix
1 af 1

Østrigs Konservative Folkeparti ÖVP har vundet søndagens parlamentsvalg. Ifølge østrigsk tv, Österreichischer Rundfunk, får det ÔVP 31,4 procent af stemmerne og går dermed 7,3 procentpoint frem. Det ultra-højreorienterede og fremmedfjendske parti, FPÖ, kom ind som nummer to med 27,4 procent.

Det ekstreme højreparti FPÖ med en fremmedfjendsk profil stormede frem

Det er også en fremgang på omkring syv procentpoint, og partiet overhaler dermed det socialdemokratiske SPÖ, der fik 26,7 procent. Men SPÖ gik kun 0,9 procentpoint tilbage. 

Det liberale NEOS-parti fik fem procent. De Grønne fik 3,3 procent og røg ud af parlamentet og mistede 24 mandater. I stedet kom en udbryder fra partiet, Peter Pilz ind med 4,1 procent. 

Østrigs Kommunistiske Parti, der er med i Europæisk Venstreparti, fik 30.000 stemmer og 0,7 procent – et tab på 0,3 point, selv om partiet opstillede på en fælesliste med Junge Grüne.

Tv-stationen Österreichischer Rundfunk skriver, at det er sandsynligt, at det fremmedfjendske FPÖ nu bliver tungen på vægtskålen i de kommende koalitionsforhandlinger. De konservative sikrede sig nemlig ikke flertal. ÔVP har hidtil regeret sammen med socialdemokraterne.

16. okt. 2017 - 09:51   18. okt. 2017 - 15:11

Østrig

ah@arbejderen.dk
Valg i Østrig 2017

Parlamentsvalg den 15. oktober.

Partierne var:

  • Socialdemokraterne (SPÖ)
  • Det konservative ÖPV 
  • Frihedspartiet (fremmedfjendsk)
  • De Grønne​
  • Matthias Strolz, NEOS (liberalt)
  • Peter Pilz, (uafhængig grøn)
  • Østrigs Kommunistiske Parti/Junge Grüne: KPÖ PLUS.

Spærregrænsen er på fire procent.