09 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, 6 °C

Kommunister: Labour udmanøvreret i brexitstriden

Efter suspensionen af det britiske parlament

Kommunister: Labour udmanøvreret i brexitstriden

Det britiske oppositionsparti Labour blev taktisk udmanøvreret, da den konservative premierminister Boris Johnson onsdag valgte at suspendere parlamentet op til brexit, mener Storbritanniens Kommunistiske Parti.

Labours formand Jeremy Corbyn er blevet udmanøvreret af den konservative britiske premierminister.
FOTO: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det britiske socialdemokrati, Labour, blev fanget på det forkerte ben, da premierminister Boris Johnson onsdag valgte at suspendere parlamentet.

Millioner – herunder mange der stemt ja til EU – kræver, at det demokratiske resultat af folkeafstemningen bliver overholdt.
Robert Griffiths, kommunisterne

Suspensionen vil vare i fem uger med virkning fra den 9. september og frem til den 14. oktober, blot to en halv uge før at Storbritannien skal forlade EU den 31. oktober.

Johnsons træk vil forpurre planerne om at forhindre et "no deal-brexit" – altså en aftale med EU om udtræden, skriver TV-stationen BBC.

Og det er netop Labours mål at forhindre et no deal. Partiet anbefalede et ja til at blive i EU ved folkeafstemningen i 2016.

Labour udmanøvreret

Det venstreorienterede britiske dagblad Morning Star skriver på lederplads, at Labour er blevet taktisk udmanøvreret af Johnsons suspension af parlamentet:

"Ved at anvende et af etablissementets smarte tricks i det parlamentariske arsenal er det lykkedes Boris Johnson at udspille Labour. Johnson vil nu anvende tricket til at vinde et kommende parlamentsvalg", advarer dagbladet på lederplads. 

>> LÆS OGSÅ: Tony Blair kræver ny folkeafstemning om brexit

Allerede nu ser Boris Johnsons brexitpolitik ud til at give parlamentarisk pote.

Tre dage før han foreslog at suspendere parlamentet, viste en meningsmåling fra YouGov for avisen The Sunday Times, at Det Konservative Parti står til 33 procent af stemmerne ved et eventuelt parlamentsvalg mod Labours 21 procent.

Meningsmålingen er den største føring for toryerne siden parlamentsvalget i 2017. For en måned siden stod partierne lige med 28 procent mod 28 procent.

Labours plan

Labour ønsker at udsætte skilsmissen fra EU og forhandle en ny aftale på plads, hvor Storbritannien indgår i en toldunion med EU.

Hvis parlamentsvalget bliver en realitet, vil Labour føre kampagne for en folkeafstemning om betingelserne for brexit. Herunder skal vælgerne også spørges, om de ønsker at blive i EU, skriver Morning Star.

Jeremy Corbyn har foreslået en samlet plan for at hindre et no-deal brexit. Den går ud på først at vælte Boris Johnson med et mistillidsvotum, derefter skulle Corbyn stå i spidsen for et forretningsministerium – i en begrænset tidsperiode – inden der bliver udskrevet parlamentsvalg. 

Labour holdt forleden møde med lederne af partiet Liberaldemokraterne, det skotske nationalistparti SNP, Change UK, Plaid Cymru og De Grønne om muligheden for at vælte den konservative regering gennem et mistillidsvotum. Men det afviste Liberaldemokraterne og SNP at være med til, hvis Jeremy Corbyn derved ville blive premierminister.

I stedet indgik partierne på mødet et kompromis om at deltage i det parlamentariske spil "for at besejre et no-deal brexit", skriver dagbladet The Guardian.

Kommunister kritiserer både Johnson og Corbyn

Formanden for kommunistpartiet CPB, Robert Griffiths, skriver på partiets facebookside kritisk om Labour-ledelsens EU-position. 

Han mener, at det største brud på demokratiet ikke er sket med Boris Johnsons suspendering af parlamentet, men af parlamentsflertallet, som gennem tre år med næb og kløer har forsøgt at underminere resultatet af folkeafstemningen i 2016.

Dengang stemte 51,9 procent ja til at forlade EU – det svarer til 17,4 millioner stemmer.

I sidste uge skrev Griffiths, at "selv en tosse fatter, at de fleste parlamentsmedlemmer har to hovedmål: At stoppe enhver form for brexit – med eller uden en aftale – og at undergrave enhver form for udsigter til, at Jeremy Corbyn bliver premierminister". 

"Millioner – herunder mange der stemte ja til EU – kræver nu, at det demokratiske resultat af folkeafstemningen bliver overholdt", skriver Griffiths.

Partiet kræver, at Storbritannien omgående forlader EU. 

Fagbevægelsen delt

Det mindre jernbanearbejderfagforbund ASLEF og dets generalsekretær, Mick Whelan, kritiserer i stærke vendinger Boris Johnsons suspendering af parlamentet, selv om forbundet i 2016 anbefalede at forlade EU.

– Det er foruroligende, at en premierminister, der alene har et mandat fra Det Konservative Parti og ikke fra vælgerne, forsøger at undergrave grundlaget for vores demokrati, siger Whelan ifølge Morning Star.

>> LÆS OGSÅ: Tony Blair kræver ny folkeafstemning om brexit

De store britiske fagforbund er EU-tilhængere og fordømmer entydigt Boris Johnsons forslag til både brexit og den aktuelle suspension af parlamentet.

"Diktatoren Johnson"

Selv om det er ganske normalt, at britiske regeringer suspenderer parlamentet en gang årligt – som oftest i løbet af foråret for at afslutte den igangværende parlamentsperiode – anklages Boris Johnson for at krænke demokratiet.

Ved suspensionen af det britiske parlament vil alt parlamentarisk arbejde og alle afstemninger om og behandlinger af lovforslag bliver sat på pause, og det giver derfor to uger mindre til at udarbejde og godkende eventuelle lovforslag, der kan forhindre et såkaldt no-deal brexit. 

>> LÆS OGSÅ: "Vi forlader EU – væn jer til det"

Også selv om en del af suspenderingen af parlamentet finder sted i de tre uger, hvor partierne alligevel holder partikongresser, skriver BBC.

Men Boris Johnson afviser, at det er et problem.

– Parlamentet vil have rigelig tid til at diskutere brexit, sagde han ifølge BBC. Politikerne har diskuteret brexit i tre år uden at blive enige, tilføjede premierministeren.

Boris Johnsons brev til parlamentsmedlemmerne om, at parlamentet suspenderes midlertidigt.

>>LÆS OGSÅ: Tre måneder til brexit

Demokrati ud af kraft

Kritikere af premierministerens suspension mener, at den reelt vil sætte demokratiet ud af kraft og berøve de britiske parlamentsmedlemmer deres demokratiske rolle i brexitprocessen.

Formanden for det britiske parlament, John Bercow, kalder trækket en forfatningsmæssig skandale. 

>> LÆS OGSÅ: Brexit udsat af frygt for recession i eurozonen

– At lukke parlamentet er en overtrædelse af den demokratiske proces og parlamentarikernes rettigheder som folkets valgte repræsentanter, lyder det ifølge nyhedsbureauet AP.

De Grønnes næstformand, Amelia Womack, siger, at "vore parlamentarikere er repræsentanter for folket, og de er blevet ignoreret af en regering, der ikke er interesseret i parlamentsmedlemmerne eller folket".

Labours formand, Jeremy Corbyn, er rasende på Johnson. Corbyn vil forhindre, at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale den 31. oktober. Labour kræver parlamentsvalg nu.

– Suspendering af parlamentet er det alvorligste magtmisbrug – det største angreb på det britiske forfatningsmæssige princip – i mands minde. Han smadrer vort demokrati for at gennemtvinge en no-deal, siger Corbyn ifølge dagbladet The Sun.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. aug. 2019 - 08:00   30. aug. 2019 - 10:39

Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Parlamentet suspenderet 2019
 • 28. august 2019 fik Storbritanniens premierminister Boris Johnson lov til at suspendere parlamentet fra den 9. september til den 14. oktober 2019.
 • Storbritannien forlader officielt EU den 31. oktober.
 • Men 70 procent af medlemmerne i Underhuset er tilhængere af EU.
 • Alt parlamentarisk arbejde og alle afstemninger om og behandlinger af lovforslag bliver sat på pause under en suspension.
 • Det er ganske normalt, at britiske regeringer suspenderer parlamentet en gang årligt.
 • Det sker som oftest i løbet af foråret for at afslutte den igangværende parlamentsperiode.
 • Suspensionen vil ifølge kritikere forhindre, at parlamentet har tid til at forhindre no-deal brexit – altså en aftale med EU om udtræden.
 • Formanden for oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, er rasende på Johnson og kræver nyvalg.
 • Labour ønsker at udsætte skilsmissen fra EU og forhandle en ny aftale på plads, hvor Storbritannien indgår i en toldunion med EU.
 • Nogle parlamentarikere vil udskyde datoen for brexit ved at forlænge skilsmisseaftalen med EU (artikel 50).
 • Nogle ønsker en ny folkeafstemning om EU-medlemskab.
 • Andre vil fastholde folkeafstemningens resultat fra 2016 og forlade EU den 29. marts.

Kilder: BBC, Fullfact.org., The Independent, Morning Star

 

Resultatet af Brexit
 • Folkeafstemningen fandt sted den 23. juni 2016. 
 • 46,5 millioner britiske vælgere kunne deltage i folkeafstemningen.
 • 72,2 procent af de stemmeberettigede deltog.
 • 51,9 stemte for at forlade EU – det svarer til 17.410.742 stemmer
 • 48,1 stemte for at blive i EU – 16.141.241 stemmer.
 • 26.033 stemmer blev afvist.
 • I England og Wales stemte et flertal for at forlade EU.
 • I Nordirland og Skotland stemte flertallet for at blive i EU.
 • I 62 procent af alle valgkredse, hvor partiet Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU ved folkeafstemningen i 2016.

Kilde: BBC