02 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Klimabevægelse trodser politiforbud i London

I kølvandet på en klimakampagne

Klimabevægelse trodser politiforbud i London

Klimabevægelsen Extinction Rebellion trodsede tirsdag et forbud mod at demonstrere i hele London. Mandag udstedte Londons politi et forbud mod at demonstrere i hovedstaden de næste 14 dage.

Her anholder politiet i London medstifter af Extinction Rebellion Gail Bradbrook ved transportministeriet.
FOTO: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Klimabevægelsen Extinction Rebellion trodser et politiforbud mod at demonstrere i hele den britiske hovedstad London.

I dag fortsatte protesterne i London, der denne gang var rettet mod Googles hovedkvarter i London, fordi selskabet er med til at finansiere klimabenægtere.

Forbuddet gælder i 14 dage og blev indført mandag, samtidig med at Extinction Rebellions klimalejr på Trafalagar Square i Londons centrum blev ryddet af politiet – næsten uden varsel, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Forbud efter aktioner i finanscentrum

Forbuddet skal stoppe klimabevægelsens igangværende kampagne, der blev skudt i gang den 7. oktober, og som fortsætter til den 21. oktober.

Tidligere på dagen havde aktivister fra Extinction Rebellion aktioneret i Londons finanscentrum i protest mod de store bankers investeringer i olieselskaber.

I går lukkede politiet en anden af klimabevægelsens protestlejre, der lå i Vauxhall by Pleasure Gardens.

Alligevel fortsatte bevægelsen sine planlagte aktioner foran det britiske transportministerium. To aktivister blokerede vejen foran ministeriet ved at lænke deres arme til et rør tværs over vejen, men blev begge fjernet og anholdt. 

Formålet med aktionen var et krav om, at den britiske regering holder op med at finansiere destruktive projekter så som at udvide lufthavne og højhastighedsjernbanen H52, skriver det britiske dagblad Morning Star.

Ifølge Extinction Rebellion muliggør anlæggelsen af H52, der skal forbinde landets lufthavne, den største udvidelse af landets lufthavne.

Projektet starter med lufthavnen i Birmingham, hvor der planlægges med at bruge 500 millioner pund for at udvide lufthavnen med 40 procent. I fase to udvides lufthavnene i Manchester og Leeds. H52 er et kontroversielt jernbaneprojekt, der anslås til at koste over 100 milliarder britiske pund.

1642 aktivister anholdt

Firmaet bag H52 har beregnet, at projektets klimaaftryk efter 120 år vil være 315 tons CO2. Dertil kommer CO2-udslippet ved selve anlæggelsen.

Under aktionen kravlede Gail Bradbrook, medstifter af Extinction Rebellion, op over indgangen til ministeriet og slog på vinduet med en hammer for hvert træ, der er truet af H52.

– Jeg gør dette i stor kærlighed til de 108 gamle skovtræer, der er truet af H52, siger Gail Bradbrook og tilføjede:

– Tænk, hvad vi kunne med den anslåede pris for H52 i forhold til hurtigt at øge tempoet henimod at opfylde vores krav om at standse tabet af biodiversitet og sænke udledningen af drivhusgasser til nul i 2025.

I kampagnens første 10 dage er 1642 aktivister blevet anholdt, og der er rejst tiltale imod 133, skriver The Guardian.

Også dag fortsatte protesterne i London, der denne gang var rettet mod Googles hovedkvarter i London, fordi selskabet er med til at finansiere klimabenægtere. Ifølge The Guardians undersøgelse har Google doneret penge til flere end et dusin organisationer, der alle har arbejdet for at forhindre strengere klimalovgivning.

Demonstrationsforbuddet er blevet kritiseret både af ngo'er som Amnesty International og af flere politikere for at være et brud med ytrings- og forsamlingsfriheden. Nu har advokater indbragt forbuddet for en domstol.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. okt. 2019 - 12:04   17. okt. 2019 - 09:59

Storbritannien

mj@arbejderen.dk
Extinction Rebellion
  • Extinction Rebellion beskriver sig som en international bevægelse, der bruger ikke-voldelig civil ulydighed i et forsøg på at stoppe masseudryddelse og minimere risikoen for socialt sammenbrud.
  • Netværket bruger ikke-voldelige, direkte aktioner for at overbevise regeringer om at handle retfærdigt i forhold til den klimatiske og økologiske krise.

  • Extinction Rebellion findes også i Danmark – læs Facebook