07 Jun 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Kaffearbejdere lever i et gifthelvede

Slaveforhold i Brasilien

Kaffearbejdere lever i et gifthelvede

Kritiske journalister og aktivister på Danwatch har efter måneders undersøgelser og besøg hos de, der plukker vores kaffe i Brasilien, udsendt en rystende rapport om brasilianske kaffearbejderes vilkår.

Francisco Paulo Pereira er syg, vejer kun 43 kilo og kan ikke mærke sine fødder efter at have arbejdet med pesticider i en kaffeplantage uden beskyttelsesværn.
FOTO: Maurilo Clareto Costa
1 af 1

Tusinder af kaffearbejdere i Brasilien lever under slavelignende forhold, hvor de udsættes for giftige kemikalier, og hvor børnearbejde er udbredt.

En ny rapport fra gruppen Danwatch dokumenterer, at kaffe fra sådanne slaveplantager sælges i Danmark. Der ligger flere års grundigt arbejde bag rapporten fra Danwatch med titlenBitter kaffe.

I stedet for handsker og masker udleverer nogle plantageejere plasticposer til at tage på hænderne og lommetørklæder til at tage for munden.

I 17 kapitler redegør Danwatch for skandaløse og kriminelle arbejdsforhold, som er i strid med menneskerettighederne samt regler om arbejdsmiljø og faglige og sociale forhold.

Din kaffe

"Du risikerer at drikke kaffe dyrket under slavelignende og livsfarlige forhold", lyder titlen på undersøgelsens kapitel 1.

Danwatch har været i Brasilien og kan dokumentere, at kaffearbejdere i verdens største kaffenation arbejder under forhold, der strider mod brasiliansk lovgivning og internationale konventioner, skriver forfatterne. 

Forfatterne har været med de brasilianske myndigheder på inspektion og oplevet, at 17 mænd, kvinder og børn blev befriet fra slavelignende forhold. Kaffe fra denne farm nåede det internationale marked, fremgår det af rapporten:

"Virksomhederne Nestlé og Jacobs Douwe Egberts står bag mærker som Nescafé, Nespresso, Gevalia og Senseo. Begge virksomheder indrømmer, at kaffe fra plantager med slavelignende forhold kan være endt i deres kaffe. Nestlé indrømmer desuden at have købt kaffe fra to plantager, hvor brasilianske myndigheder i juli 2015 befriede arbejdere fra slavelignende forhold."

Brutale kapitler

Kapitel 12 om børnearbejde og kapitel 13 om kaffearbejdere, som udsættes for sprøjtegifte, er måske de mest brutale dele af rapporten. Får man giften "terbufos" på huden, kan man dø af det, skriver Danwatch. Ifølge rapporten blev der solgt 364.000 kilo pesticider med terbufos i delstaten Minas Gerais i 2014.

– Stofferne er forbudt i Danmark og i EU, fordi de er ekstremt giftige og kan give alvorlige, akutte og langsigtede helbredsproblemer, siger overlæge Erik Jørs fra arbejdsmedicinsk klinik i Odense.

På Danwatchs hjemmeside er der link til en video om kaffearbejderen Francisco Paulo Pereira, der arbejdede med pesticider uden beskyttelsesudstyr.

>> SE VIDEOEN MED PEREIRA HER

Brasiliens regering har vedtaget love, som skal beskytte kaffearbejderne og sikre deres arbejdsmiljø.

– Problemet er, at de ikke bliver efterlevet, forklarer den brasilianske forsker Eduardo Garcia Garcia.

Han beretter, at nogle plantageejere i stedet for dyre handsker og masker udleverer plasticposer til at tage på hænderne og lommetørklæder til at tage for munden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


03. mar. 2016 - 12:27   03. mar. 2016 - 17:12

Slaveri

se@arbejderen.dk
Fakta om DanWatch
  • Er et uafhængigt non-profit researchcenter. 
  • Blev stiftet 21. november 2007.
  • Har en redaktion, som pt. har tre ansatte. Herudover er tilknyttet frivillige researchere.
  • I bestyrelsen sidder blandt andre repræsentanter for Forbrugerrådet, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke og IBIS

DanWatch har til formål:

  • At sætte fokus på danske virksomheders handel med og udnyttelse af arbejdskraft og naturressourcer i udlandet.
  • At undersøge konsekvenserne af danske og internationale virksomheders investeringer, indkøb, handel og produktion i udlandet.
  • At sammenligne danske firmaers etiske retningslinjer med deres faktiske aktiviteter – med fokus på arbejdernes rettigheder, menneskerettigheder og naturødelæggelse.