24 Sep 2020  

KBH: Let skyet, 18 °C

"Julian Assange skal til Australien, ellers dør han i fængslet"

100 læger i opråb:

"Julian Assange skal til Australien, ellers dør han i fængslet"

Flere end 100 læger fra USA, Australien og Storbritannien opfordrer til, at journalist Julian Assange, som har stiftet WikiLeaks, kommer ud af fængslet i London og overflyttes til et hospital i Australien.

Julian Assanges liv er i fare, siger 100 læger. Her foto fra Ecuadors ambassade i 2014.
FOTO: David G Silvers. Cancillería del Ecuador/CC.2.0
1 af 1

En gruppe på over 100 læger opfordrede mandag den australske regering til at handle for at redde den dødssyge journalist og WikiLeaks-stifter Julian Assange. Lægerne kræver, at grundlæggeren af WikiLeaks bliver transporteret fra sin fængselscelle i Storbritannien til et australsk hospital.

Hvis ikke den britiske regering følger lægernes råd, er der en meget reel mulighed for, at Assange dør.
Lissa Johnson, psykolog, Australien

"Det skal ske, før det er for sent", skriver lægerne i et åbent brev til Australiens udenrigsminister Marise Payne ifølge den amerikanske nyhedsportal commondreams.org.

"De mest grundlæggende menneskerettigheder for en australsk statsborger bliver brudt af den britiske regering," skriver lægerne.

Overhold forpligtelser

Lægerne, der kommer fra blandt andet USA, Australien og Storbritannien, opfordrer til, at Australiens regering overholder sine forpligtelser til at forsvare den australskfødte Assanges menneskerettigheder.

>> LÆS OGSÅ: Massiv opbakning til Julian Assanges asyl

Julian Assange har siddet isolationsfængslet i Londons Belmarsh-fængsel siden april for at overtræde de britiske regler om kaution, da han søgte tilflugt i Ecuadors ambassade i London i 2012 for at undgå at blive udleveret til Sverige. Her blev han sigtet for voldtægt. Assange afviste i øvrigt anklagerne, og i dag er sigtelsen frafaldet.

Assange står nu overfor mulig udlevering til USA for påståede overtrædelser af spionageloven. 

Assange har som medstifter af gruppen WikiLeaks været med til at offentliggøre titusindvis af dokumenter, som blandt andet afslører ubehagelige sandheder om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak, herunder veldokumenterede beviser på bevidste drab på uskyldige.

>> LÆS OGSÅ: Hurra for WikiLeaks’ afsløringer

Psykisk tortur

De 100 læger mener, at Assange på både ambassaden og i Belmarsh-fængslet er blevet nægtet medicinsk behandling, og han har derfor "et skrøbeligt helbred", skriver lægerne og tilføjer, at Assange fortsat lider under psykisk tortur i London-fængslet.

Assange sidder hjælpeløst i sin celle og venter på at blive udleveret til USA, fortsætter lægerne.

"Det svarer til at holde en person bastet og bundet, mens ens modstandere står og hvæsser deres knive", lyder det i det åbne brev.

En af lægerne, psykologen Lissa Johnson, mener, at konsekvenserne vil være uoverstigelige, hvis ikke Assange bliver overført til et hospital i Australien.

– Hvis ikke den britiske regering følger lægernes råd, er der en meget reel risiko for, at Assange kan afgå ved døden, siger hun til det britiske dagblad Daily Mail.

Australsk medansvar

Lissa Johnson og de andre læger mener, at Australiens konservative regering vil være medskyldig, hvis den ikke reagerer.

"Hvis Assange dør i et britisk fængsel, vil folk gerne vide, hvad du, udenrigsminister, gjorde for at forhindre hans død", lyder advarslen til Marise Payne ifølge commondreams.org.

Hun understreger, at det er en ekstremt alvorlig sag, hvis en australsk statsborgers liv bliver bragt i fare, fordi et andet lands handlinger "hindrer retten til sundhed".

Lissa Johnson og de andre psykologer, læger og psykiatere er ikke alene om deres frygt for Assanges helbred.

I slutningen af oktober udtalte FN's særlige rapportør mod tortur Nils Melzer, at den britiske regering "direkte udviste foragt for Assanges rettigheder og integritet". I maj skrev Nils Melzer desuden, at Assange udviste alle symptomer på at være udsat for "langvarig psykisk tortur".

På besøg i fængslet

Den kendte australsk-britiske forfatter, journalist og filmmager John Pilger besøgte Assange i fængslet i slutningen af november. Pilger blev chokeret over at finde Assange udmagret og forvirret.

– Jeg er ved at miste forstanden, sagde Assange ifølge Pilger.

Assange er fortsat nægtet en bærbar PC, som hun ville bruge til at forberede den kommende retssag om udlevering til USA. Det tog måneder at få udleveret læsebriller. Og han kan stadig ikke ringe til sin amerikanske advokat eller sin familie i Australien, skriver Pilger i reportagen.

Assange står til at blive udvist af Storbritannien i februar. Han kan ikke blive udleveret til Sverige, idet myndighederne i sidste måned droppede de anklager om voldtægt, som blev fremsat i 2010.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. dec. 2019 - 09:59   19. dec. 2019 - 09:37

Julian Assange

ah@arbejderen.dk
Julian Assange 2010-2020
 • Whistlebloweren Julian Assange er født i Australien i 1971, er uddannet journalist og forfatter til flere bøger.
 • Er medstifter af WikiLeaks, der blandt andet har publiceret tusindvis af hemmelige dokumenter om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak.
 • August 2010: Julian Assange er i Sverige for at fortælle om arbejdet med WikiLeaks. Han sigtes for voldtægt, men afviser anklagerne.
 • December 2010: Assange anholdes i London, men løslades mod kaution.
 • Maj 2012: Den britiske højesteret beslutter, at Assange skal udleveres til retsforfølgelse i Sverige.
 • Juni 2012: Assange søger tilflugt på Ecuadors ambassade i London, hvor han får politisk asyl med den begrundelse, at man frygter, at hans rettigheder bliver brudt, hvis han udleveres.
 • Maj 2017: De svenske myndigheder dropper retssagen mod Assange.
 • April 2019: Ecuador ophæver sit asyl til Assange, der afhentes af britisk politi. 
 • Maj 2019: En byretsdommer i London idømmer Assange 50 ugers fængsel for i 2012 ikke at møde op hos politiet, men i stedet søge asyl på Ecuadors ambassade.
 • Maj 2019: Sverige genåbner sagen om voldtægt.
 • Juni 2019: USA kræver Assange udleveret og præsenterer 17 anklager om spionage og offentliggørelse af hemmelige dokumenter, der bringer agenters liv og USA's sikkerhed i fare.
 • Juni 2019: Byretten i London beslutter, at retssagen om udlevering til USA starter den 25. februar 2020.
 • November 2019: De svenske myndigheder lukker sagen om voldtægt.