16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -6 °C

Joe Bidens kabinet er fuldt af krigshøge

Med våbenindustrien i kulissen

Joe Bidens kabinet er fuldt af krigshøge

USA's kommende præsident har udpeget ministre, der er tæt tilknyttet våbenindustrien. Mange af ministrene har talt for en skrappere amerikansk udenrigspolitik.

Joe Bidens kommende administration har tætte bånd til USA's våbenindustri, som har støttet alle krige, som skiftende præsidenter har igangsat.
FOTO: Jim Watson/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Joe Biden, der indtræder på posten som USA's præsident den 20. januar, har valgt en række stærkt højreorienterede krigshøge til sin regering og administration.

Jeg tror ikke, ​​at den ameri-kanske udenrigspolitik, især over for Latiname-rika, vil ændre sig grund-læggende under Biden.
Raphael Correa, tidligere præsident i Ecuador

Selv siger Joe Biden, at hans administration er "historisk", mangfoldig og blandet i forhold til etnicitet.

– Jeg vil sørge for, at administrationen kommer til se ud som selve nationen, sagde Biden til TV-stationen CNN i november.

Sort fortid

Men også de afroamerikanere og latinoer, som Biden har udpeget til sin administration, har en broget fortid, mener det britiske dagblad The Guardian, der har gravet i en række personers politiske fortid.

Som forsvarsminister er udpeget den afroamerikanske general Lloyd Austin, der sidste år tjente mere end 350.000 dollars som bestyrelsesmedlem i våbenfirmaet Raytheon. Firmaet leverer bomber til Saudi-Arabien, som kaster dem mod civilbefolkningen i nabolandet Yemen.

Austin var 41 år i USA's militær og leder af USA's hær i Mellemøsten. Han var såkaldt "arkitekt" bag USA's aktiviteter mod Islamisk Stat i Syrien og Irak. Det betyder, at USA i dag har militær kontrol over en række oliekilder i Syrien.

Ja til Irak-krig

Som udenrigsminister har Biden valgt Antony Blinken. Han var rådgiver for Biden, der i 2003 som senator stemte for USA's invasion af Irak. Antony Blinken var blandt andet med til at udvikle en plan for at opdele Irak i tre separate regioner, baseret på etnisk og religiøs identitet.

> LÆS OGSÅ: USA's venstrefløj: Nu begynder en ny fase i kampen

Som stedfortrædende national sikkerhedsrådgiver for vicepræsident Biden støttede Blinken USA's bombekampagne mod Libyen i 2011. Blinken var efter tiden i Det Hvide Hus under Obama med til at stifte firmaet WestExec Advisors i 2018, der rådgav forsvarsministeriet og andre om "sikkerhed".

>> LÆS OGSÅ: Hvorfor stemte halvdelen af USA's arbejderklasse på Trump?

Blinken støttede i øvrigt alle USA's krige i Afghanistan og Jugoslavien. Og han kritiserede, at Donald Trump for nogle måneder siden beordrede tusinder af amerikanske tropper ud af Tyskland.

Fik flere dræberdroner

På den nye præsidents hold er også Avril Haines, der bliver chef for præsidentens magtfulde nationale sikkerhedsråd i Det Hvide Hus. Det er sikkerhedsrådet, der rådgiver præsidenten om trusler mod USA og diskuterer eventuelle invasioner og militære aktiviteter i udlandet.

I øvrigt er Haines tidligere vicedirektør for USA's udenrigspolitiske efterretningstjeneste CIA. Hun er desuden "berygtet" for at have designet den vejledning og manual for brug af droner, som den daværende præsident Barack Obama anvendte til at eliminere sine modstandere i især Mellemøsten og Afrika, fremgår det af en artikel i magasinet Newsweek fra 2013.

Blakket ry

Biden har også udnævnt ​​Neera Tanden som budgetdirektør. Hun er af sydasiatisk afstamning og har talt for sociale nedskæringer, og at USA får adgang til libysk olie for at betale for udgifterne ved USA's bombekampagne i 2011.

Linda Thomas-Greenfield bliver USA's kommende ambassadør i FN. Det amerikanske magasin jacobinmag.com advarer om, at hun er en fortaler for, at USA politisk og militært er stærkt tilstede i udlandet.

Linda Thomas-Greenfield var ansvarlig for USA's politik i Afrika under præsident Obama. Hun har tidligere været ansat i konsulentfirmaet Albright Stonebridge Group, der rådgiver lande, ministerier og virksomheder om sikkerhed og en bedre "global strategi".

Firmaet er ledt af Madeleine Albright, der var udenrigsminister under Demokraternes præsident Bill Clinton i 1990'erne. Madeleine Albright blev 1996 spurgt, om det var "det værd", at en halv million irakiske børn var døde efter års sanktioner mod Irak. "Ja", svarede hun.

Tilknyttede våbenindustrien

Som national sikkerhedsrådgiver har Biden ansat Jake Sullivan. Han var med i Barack Obamas udenrigspolitiske hold og var vicestabschef for udenrigsminister Hillary Clinton.

Han har været rådgiver i konsulentfirmaet Macro Advisory Partners, der er oprettet af tidligere britiske spionchefer, skriver magasinet The American Prospect. Jake Sullivan har også været tilknyttet tænketanken The Carnegie Endowment for International Peace, som blandt andet finansieres af en række landes udenrigsministerier – heriblandt det norske og svenske, af olieindustrien og USA's forsvarsministerium og våbenindustrien.

>> LÆS OGSÅ: Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smule

I det hele taget har en stor del af Bidens hold meget tætte forbindelser til våbenindustrien.

Den amerikanske netportal In These Times har opgjort, at blandt de udpegede på Bidens hold, der skal forberede hans overtagelse af forsvarsministeriet, har mere end en tredjedel senest været ansat i en tænketank, organisation eller en virksomhed, der direkte eller indirekte har modtaget penge fra våbenindustrien. Det er penge, som blandt andet er kommet fra Lockheed Martin, Raytheon og General Dynamics samt Northrop Grumman, der producerer droner, som USA's militær har anvendt i Afghanistan, Irak og Somalia.

Ingen illusioner om Biden

Raphael Correa, tidligere præsident i det sydamerikanske land Ecuador, har ingen illusioner om Bidens kommende regering.

– Med al respekt for de amerikanske herskere. De kan være de bedste mennesker. Men se på, hvor mange mennesker Obama bombede, se på, hvor mange krige han skabte. Han startede sanktionerne mod Venezuela, og til hvilken pris er disse sanktioner kommet?

– Jeg tror ikke, ​​at den amerikanske udenrigspolitik, især over for Latinamerika, vil ændre sig grundlæggende under Biden. Han vil gøre op med visse af huleboeren Trumps ekstreme sider, vurderer Correa i et interview med det dybdeborende amerikanske medie The Grayzone.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. dec. 2020 - 06:33   22. dec. 2020 - 19:44

USA

ah@arbejderen.dk
Joe Biden
  • Præsident for USA, tiltræder 20. januar 2021.
  • Navn: Joseph Robinette Biden Jr.
  • Født: 20. november 1942.
  • Parti: Det Demokratiske Parti.
  • Senator 1973-2009 i Delaware.
  • Vicepræsident 2009-2017.
  • Uddannet jurist.
  • Har sammen med sin hustru en formue på ni millioner dollars, anslår Forbes.