16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -6 °C

Jeremy Corbyn udelukkes fortsat fra Labours parlamentsgruppe

Protester mod partiledelse

Jeremy Corbyn udelukkes fortsat fra Labours parlamentsgruppe

Den tidligere formand for det britiske Labour Jeremy Corbyn er genoptaget i partiet efter kort tids suspension, men han er stadig udelukket fra partiets parlamentsgruppe. Samtidig har 57.000 meldt sig ud af partiet, siden den højresocialdemokratiske drejning tog fart.

Jeremy Corbyn er nægtet adgang til Labours parlamentsgruppes møder i tre måneder. Samtidig siver medlemmerne fra partiet. 57.000 er gået ud på et halvt år.
FOTO: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Keir Starmer, den nye leder for det socialdemokratiske Labour i Storbritannien, er under tiltagende pres, fordi partiets ledelse afviser at lade partiets tidligere formand Jeremy Corbyn genindtræde i parlamentsgruppen i Underhuset.

Vi er rystede over, hvordan socialistiske medlemmer som Jeremy Corbyn bliver behandlet.
Bagernes fagforbund (BFAWU)

Det sker, efter at Jeremy Corbyn – der tilhører partiets venstrefløj – blev suspenderet af partiet den 30. oktober, men blev genoptaget den 17. november.

Suspensionen blev trukket tilbage efter en voldsom reaktion fra både valgkredse, partiafdelinger og parlamentsmedlemmer, beretter dagbladet Morning Star

Tillod antisemitisme?

Suspensionen kom i kølvandet på en ny rapport om antisemitisme i partiet, mens Corbyn var formand. Corbyn betegnede rapportens antisemitiske anklager mod Labour som "dramatisk overdrevet af politiske årsager".

Da Corbyn nægtede at tilbagetrække sin udtalelse om, at rapportens konklusioner er overdrevet af politiske årsager, blev han suspenderet fra Labour.

Corbyn igangsatte ellers i 2016 en undersøgelse om antisemitisme og andre former for racisme i partiet, hvorefter 45 medlemmer blev smidt ud på grund af antisemitiske udtalelser.

>> LÆS OGSÅ: Labours suspension af Jeremy Corbyn vækker vrede blandt socialister

Men på trods af indsatsen besluttede den officielle britiske menneskeretsorganisation EHRC at gå ind i sagen om antisemitisme i Labour.

Protester mod Corbyn-jagt

Kritikere af Keir Starmers suspension og udelukkelse af Corbyn fra parlamentsgruppen protesterer nu ifølge Morning Star mod partilederens "uberettigede indblanding", mens andre har vedtaget at udtrykke mistillid til partiets nye generalsekretær David Evans.

14 ud af 41 medlemmer i Labours hovedbestyrelse opfordrer Evans til stoppe Keir Starmers "bevidst politiske indblanding". 

Corbyn er nægtet adgang til Labours parlamentsgruppes møder i tre måneder, da der ifølge gruppens formand, Nick Brown, pågår en undersøgelse af, om Corbyn har brudt partiets "adfærdskodeks", skriver dagbladet The Guardian.

Men parlamentsmedlemmet Ian Lavery siger til avisen, at Nick Brown og Keir Starmers forfølgelse af Jeremy Corbyn "ligner personlig og politisk vendetta", og at partiformanden forsøger at omdanne partiet til et andenrangs-diktatur. Ian Lavery, der er valgt i valgdistriktet Wansbeck, påpeger, at han ikke er den eneste, der er utilfreds.

>> LÆS OGSÅ: Her er Labours nye formand

Masseudvandring fra Labour

Siden Keir Starmer i april overtog formandsposten i partiet, er der sket en masseudvandring af socialister, anført af det tidligere parlamentsmedlem Thelma Walker, påpeger Ian Lavery.

Ifølge dagbladet The Times har partiet mistet næsten 250 medlemmer om dagen, siden Sir Keir Starmer blev valgt. I alt har 57.000 meldt sig ud siden april, viser tal fra partiet. Det er 10 procent af den samlede medlemsskare.

Andre er blevet smidt ud af Labour for deres støtte til Corbyn, senest fem medlemmer i Bristol West, beretter netavisen Bristol247.

Støtte til Corbyn

"Heksejagten" på Corbyn og socialisterne i partiet har også fået 32 medlemmer af partiets parlamentsgruppe i Overhus og Underhus til at udsende en protestskrivelse fra den socialistiske kampagnegruppe, Socialist Campaign Group, som Corbyn tilhører.

Labour har 201 medlemmer af Underhuset og 176 medlemmer af Overhuset.

Også blandt kendte kulturpersonligheder strømmer støtten til Jeremy Corbyn ind. Den berømte rapper Craft-D har skrevet sangen "Letter To Corbyn", og den er lige nu nummer to på iTunes "UK Hip-Hop & Rap-hitliste".

Også en underskriftsindsamling er i gang, mens en række Twitter-konti udtrykker modstanden mod "heksejagten" – #IStandWithJeremyCorbyn, samt #restorethewhip, #WeSupportCorbyn og #WelcomeBackCorbyn.

Bredt parti

Blandt socialister i Storbritannien er der en bred forståelse for, at Labours suspension af Corbyn ikke bygger på et antisemitisk grundlag, men i stedet bunder i, at Corbyns socialistiske idéer er frygtet af Storbritanniens elite, skriver Morning Star.

Labour er et parti med et bredt ideologisk spektrum, hvilket har ført til historiske stridigheder mellem fløjene i partiet. Corbyn blev med sin socialistiske politik anset for at repræsentere den yderste venstrefløj i Labour.

Det er Corbyns socialistiske indflydelse i Labour og arbejderbevægelsen, som flere mener er årsagen til, at han blev suspenderet fra partiet og nu dets parlamentsgruppe, skriver avisen.

Den 20. november meddelte bagernes fagforbund BFAWU, der i årtier har været tilsluttet Labour, at de vil konsultere sine medlemmer om, hvorvidt de fortsat skal være tilknyttet Labour på grund af bekymring for partiets "politiske retning".

"Vi er rystede over, hvordan socialistiske medlemmer som Jeremy Corbyn behandles", skriver BFAWU.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. nov. 2020 - 06:21   24. nov. 2020 - 10:03

Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Om Labour
 • Blev stiftet i 1900.
 • Dannede regering for første gang i 1924, men regeringen holdt kun i få måneder.
 • 14 fagforeninger er tilknyttet Labour. Heriblandt er brandmændenes forbund FBU, minearbejdernes forbund NUM, bagere og fødevarearbejdernes forbund BFAWU og Unison – forbundet for offentligt ansatte.  
 • Har 600.000 medlemmer.
 • Fik i 2017 262 ud af 650 pladser i Underhuset og 199 ud af Overhusets 797 pladser.
 • Fik i 2019 203 ud af 650 plandser i Underhuset og 176 ud af Overhusets 797 pladser.
 • Leder: Keir Starmer.
 • Fem millioner labourvælgere stemte for brexit ved folkeafstemningen i 2016.
 • I 70 procent af alle valgkredse, hvor Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU.
Rød bog: Jeremy Corbyn
 • Født 1949. Medlem af det britiske parlament for Labour siden 1983.
 • Aktiv i kampen mod det sydafrikanske apartheidsystem i 1980- og 90'erne.
 • Med i ledelsen i Stop-krigen-koalitionen, der står bag freds- og antikrigsdemonstrationerne i 2001-2003.
 • Valgt i august 2015 med 59,5 procent af stemmerne til formand for Labour, den største sejr ved et formandsvalg til et politisk parti i Storbritannien nogensinde.
 • Medlem af Socialist Campaign Group 1982-2015, hvorefter posten som Labour-formand forhindrer ham i at fortsætte.
 • Genvalgt til formand i september 2016 med 61,8 procent af stemmerne.
 • Gik af som formand i 2020.
 • Suspenderet af Labour 30. oktober 2020.
 • Genoptaget den 17. november.
 • Er fortsat udelukket fra Labours parlamentsgruppe i tre måneder.