12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Jagt på progressive svar på corona og nyliberalisme

International solidaritet

Jagt på progressive svar på corona og nyliberalisme

Coronapandemien, klimaforandringerne og global ulighed får nye grupper i samfundet til at gå ind i kampen for en anden fremtid og ikke bare tilbage til tiden før corona.

Krav om fred og lighed samt opgør med nyliberal globalisering og det herskende samfundssystem kan samle mennesker og organisationer meget bredt. Her fra en 1. maj-demonstration i centrum af Hamborg.
FOTO: Morris Mac Matzen/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

"Aldrig før har international solidaritet været mere nødvendig – og mere fraværende".

Sådan lyder første linje i en appel fra en kreds af progressive intellektuelle, der under coronapandemien finder en påtrængende anledning til at mobilisere til kamp for en anden og bedre fremtid.

Tre grupper arbejder lige nu med at forberede program, grundlag og mediestrategi, så det kan ligge klart til et stiftende topmøde i Islands hovedstad Reykjavik til september.

"Covid-19-krisen forværres overalt og rammer de fattige i verden hårdest. Samtidig er katastrofekapitalisme i vækst, mens spekulanter og transnationale selskaber laver profit på pandemien. Bag dem står det ekstreme højre, som udnytter krisen for at fremme deres dagsorden med fanatisme og fremmedfjendtlighed", lyder det videre i appellen, som 11. maj er underskrevet af over 40 personer, der stiller sig i spidsen for det, de kalder "Den Progressive Internationale".

Islands rød-grønne regeringsleder i spidsen

Blandt de godt 40 personligheder er Islands rød-grønne regeringsleder Katrín Jakobsdóttir samt forfatter Naomi Klein, professor Noam Chomsky og Grækenlands tidligere finansminister Yanis Varufakis.

Pandemien har åbnet verdens øjne for den nyliberale globaliserings svagheder og for, hvordan nedskæringer i den offentlige sektor har "ødelagt landenes evne til at håndtere sundhedskrisen", konstaterer initiativtagerne, som vil bruge disse erkendelser til at opbygge en "international front, som kan imødegå krisen, genvinde de offentlige institutioner og besejre autoritær nationalisme", som det formuleres.

Initiativtagerne vedstår, at de bygger videre på et europæisk initiativ (DiEM25), som ikke mindst Varufakis var involveret i i 2018. Siden da har der været mange spredte kampe – "fra Delhi til Paris og fra Santiago til Beirut for at forsvare demokratiet, rejse krav om værdige levevilkår og beskytte kloden", noterer kredsen.

"2020 er året, hvor disse spredte protester forenes i en 'progressiv internationale', hvor alle enkeltpersoner og organisationer skal være velkomne", fastslår appellen.

Tre grupper arbejder lige nu med at forberede program, grundlag og mediestrategi, så det kan ligge klart til et stiftende topmøde i Islands hovedstad Reykjavik til september.

Kunstnere på samfundsscenen

Coronapandemien får mange til at konstatere store problemer i den herskende verdensorden: "Problemet er systemisk", skriver over 200 kunstnere og videnskabsfolk i en appel, der blev udsendt den 7. maj – for bare en uge siden.

Underskriverne kræver, at verdens ledere "ikke bare søger tilbage til normaltilstanden" fra før corona, når pandemien er slut. De mener, det er nødvendigt at tænke nyt og handle anderledes for at imødegå klimakrisen, forbrugerismen og uligheden i verden.

Forfatteren Naomi Klein er også hér blandt underskriverne sammen med skuespiller Juliette Binoche, sangeren Barbara Streisand, miljøforkæmper og filosof Vandana Shiva, musikeren Sting og skuespiller Stefan Skarsgaard, der kræver "radikale samfundsforandringer" fordi: "Forurening, klimaforandring og ødelæggelse af det, som endnu er tilbage af natur, har bragt verden ud på afgrundens rand."

Kommunisternes holdning og handling

Omkring 100 kommunistiske partier og arbejderpartier underskrev i løbet af marts og april en fælleserklæring, der også præsenterer politiske krav og behovet for forandring i lyset af coronapandemien.

Fælleserklæringen rejser seks konkrete krav, som de underskrivende partier lover at arbejde for: 

  • Styrkelse af det offentlige sundhedsvæsen.
  • Umiddelbar anskaffelse af alle nødvendige værnemidler.
  • Sikring af befolkningernes indtægt og rettigheder.
  • Nej til begrænsninger af demokratiske rettigheder.
  • Ophævelse af blokader og sanktioner mod lande.
  • Nej til imperialistiske interventioner og militære øvelser.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. maj. 2020 - 12:00   14. maj. 2020 - 14:21

Samfundsforandring

se@arbejderen.dk
Lyt til artikel