25 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 12 °C

Ja til abort i Irland

Efter folkeafstemningen

Ja til abort i Irland

Med næsten tro tredjedeles flertal vinder aborttilhængerne en stor sejr, da et flertal af de irske vælgere i weekenden stemte for at ophæve det irske forbud mod abort.

Irske aborttilhængere fejre sejren efter folkeafstemningen.
FOTO: Paul FaithAFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Med 66,4 procent stemmer for at ophæve det irske forbud mod abort er weekendens folkeafstemning en klar sejr for abortilhængere. 

Kvinders kamp er ikke længere så usynlig. 
Irlands Kommunistiske Parti

Valgresultatet var spået til at bliv tæt i landet, hvor den katolske kirke stadig har stor indflydelse, rapporterer britiske BBC. Men resultatet er klarere end forventet, og kun en enkelt valgkreds havde flertal for at bevare abortforbuddet. Irland indførte forbud mod abort som et tillæg til forfatningen for 35 år siden. 

– Denne sejr er en betydelig udvikling i det politiske liv i vores land. Kvinders erfaringer og de forhold og udfordringer, de har stået og står overfor, er ikke længere så usynlige, som de var, da det ottende tillæg til forfatningen blev tvunget igennem, skriver Irlands Kommunistiske Parti efter afstemningen. 

Partiet konstaterer dog, at der stadig er lang vej til ægte lighed mellem mænd og kvinder, i første omgang i form af ny lovgivning om retten til abort. 

Samtidig viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO, at antallet at dødsfald som følge af usikre aborter er halveret, fra årligt 47.000 i 2008, til 22.800 i år. Langt de fleste dødsfald sker i lande i det globale Syd. 

På det afrikanske kontinent bor omkring 93 procent af alle kvinder i den frugtbare alder i lande uden adgang til fri abort. Fem lande har totalt forbud mod abort, mens kun tre – Kap Verde, Sydafrika og Tunesien – har fri abort. Resten af landene har restriktioner. 

I Latinamerika bor 97 procent af alle kvinder i lande med restriktive abortlove. Kun Cuba, Uruguay, Guyana samt områder i Mexico har fri abort, mens seks lande har totalt forbud, og ni andre lande kun tillader abort, hvis kvindens liv er i fare.

I Europa har Malta, Andorra, Vatikanstaten samt San Marino totalt forbud mod abort, mens Polens regering arbejder på at stramme landets yderst restiktive abortlov til et totalt forbud. Tre europæiske lande har en form for restriktion på abort, mens resten har fri abort, skriver det norske dagblad Klassekampen.  

28. maj. 2018 - 15:57   28. maj. 2018 - 16:52

Irland

rj@arbejderen.dk