20 Sep 2020  

KBH: Overskyet, 13 °C

Italienske protester mod antikommunisme i EU-parlamentet

Kommunister på gaden

Italienske protester mod antikommunisme i EU-parlamentet

Lørdag demonstrerede flere tusinde i Rom imod en resolution i EU-parlamentet, der ligestiller fascisme og kommunisme og omskriver historien om Anden Verdenskrig.

Fra lørdagens demonstration i Rom.
FOTO: Partito Communista
1 af 1

Lørdag demonstrerede tusindvis af italienere fra hele landet på Piazza Santi Apostoli i Rom imod en resolution, der blev vedtaget i EU-parlamentet den 19. september.

Resolutionen, der blev vedtaget med stort flertal, fordømmer totalitære regimer og ligestiller fascisme og kommunisme. Resolutionen er den sidste i rækken af antikommunistiske resolutioner i EU.

Uden Den Røde Hær ville vi alle tale tysk i dag.
Marco Rizzo, formand for Partito Communista

Bag demonstrationen stod Italiens Kommunistiske Parti – Partito Communista, der kritiserer resolutionen for at være historieforfalskning – blandt andet med henvisning til følgende afsnit:

… "at Anden Verdenskrig, den mest ødelæggende krig i Europas historie, blev startet som en umiddelbar følge af den berygtede nazi-sovjetiske traktat om ikke-aggression af 23. august 1939, også kendt som Molotov-Ribbentrop-pagten, og dens hemmelige protokoller, hvorved to totalitære regimer, der delte målet om at erobre verden, opdelte Europa i to indflydelseszoner."

Benægter fakta om modstandskampen

Resolutionen opfordrer også til at fjerne alle mindesmærker for "totalitarisme" i hele Europa, inklusive dem for Sovjetunionens Røde Hær, skriver det britiske dagblad Morning Star.

På demonstrationen talte partiets formand Marco Rizzo og fordømte EU-parlamentets omskrivning af historien med henvisning til, at resolutionen helt benægter kommunisternes rolle i kampen mod Hitler og det nazistiske Tysklands besættelse af Europa.

– Uden Den Røde Hær ville vi alle tale tysk i dag, sagde Marco Rizzo og mindede demonstranterne om, at det var kommunistiske kræfter, der sikrede sejren over fascismen.

Marco Rizzo rev også en kopi af EU-parlamentets resolution midt over til stor jubel for demonstranterne.

Lørdagens protest i Rom bliver ikke den eneste. På onsdag den 16. oktober har Belgiens Kommunistiske Parti indkaldt til demonstration foran EU-parlamentet.

I Belgien stod det kommunistiske parti i spidsen for Front L'Indépendance, der var den vigtigste modstandsbevægelse mod den tyske besættelse, skriver Norges Kommunistiske Parti, NPK, der appellerer til at støtte demonstrationen med hilsner og appeller.

535 EU-parlamentarikere stemte for, mens kun 66 stemte imod, og 52 undlod at stemme, ifølge VoteWatch Europe, der registrerer alle afstemninger i Parlamentet.

Blandt de danske medlemmer stemte kun Enhedslistens Nikolaj Villumsen imod, mens Magrethe Auken undlod at stemme. Magrethe Auken er medlem af Den Grønne Gruppe i EU-parlamentet, der anbefalede at stemme for resolutionen.

Til gengæld fulgte SF's andet medlem, Kira Marie Peter-Hansen, anbefalingen fra Den Grønne Gruppe og stemte for resolutionen.

Flere gik imod partilinjen

Forslaget var stillet af den konservative EPP-gruppe i EU-parlamentet, hvor den konservative danske EU-parlamentariker Pernille Weiss sidder.

Alligevel fulgte flere græske konservative medlemmer af EPP-gruppen ikke anbefalingerne. Blandt de der stemte, stemte én for, én imod, mens tre undlod at stemme.

Også i den socialdemokratiske gruppe var der medlemmer, der ikke fulgte partiledelsens anbefaling om at stemme ja. Tre bulgarske medlemmer stemte imod. Det samme gjorde et græsk, et tysk og et cypriotisk medlem.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. okt. 2019 - 09:46   09. okt. 2019 - 12:32

Italien

mj@arbejderen.dk