16 Jan 2021  

KBH: Overskyet, -1 °C

Israels kommunister: Netanyahu må væk!

Interview

Israels kommunister: Netanyahu må væk!

I dag er der parlamentsvalg i Israel, og landets kommunister er i front i kampen for at tilføje den ultrahøjreorienterede premierminister et nederlag. Vi har talt med Aida Touma-Suleiman fra Israels Kommunistiske Parti.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu viser her i en TV-tale, hvilke områder af den besatte Vestbred som han vil annektere, hvis han vinder valget.
FOTO: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

I dag den 17. september vælger israelerne nyt parlament. I takt med at valgdagen nærmer sig og regeringspartiet Likuds dalende meningsmålinger, intensiverer den siddende premierminister Benjamin Netanyahu sin retorik mod Israels arabiske befolkning.

Netanyahu stiller op for det højreradikale parti Likud. Partiet har med Netanyahu i spidsen haft regeringsmagten siden marts 2009.

Netanyahus langsigtede mål er at blive den første regeringsleder, der etablerer et Storisrael.
Aida Touma-Suleiman

I sidste uge opfordrede han på Facebook Likuds vælgerne til møde op ved stemmeurnerne i hobetal.

“Araberne vil udslette os alle – kvinder, børn og mænd,” skrev han.

Da Netanyahus facebookside derefter blev blokeret i 24 timer for racistisk sprogbrug, kastede premierministeren skylden på en ansat i Likud. Vedkommende "havde begået en fejl" i formuleringen af sætningen.

Videoovervåget valg

Men hvad er det for arabere, Netanyahu hentydede og hentyder til? Arbejderen ringer op til den 54-årige Aida Touma-Suleiman, der sidder i Knesset som en af ganske få arabiske kvinder.

Hun blev i 2015 valgt som en af det venstreorienterede israelske parti Hadash' fire parlamentsmedlemmer og er medlem af Israels Kommunistiske Parti. Partiet har ligesom Hadash både jødiske og arabiske medlemmer og vælgere.

– Den aggressive retorik har fået ekstra skingre toner. Det er meget værre end i 2015, hvor premierministeren på selve valgdagen i en video sagde, at de arabiske vælgere blev kørt til valgstederne i "horder", forklarer Aida Touma-Suleiman og tilføjer: 

– Han har for kort tid siden fremsat et forslag i Knesset om, at Likud-aktivister skal sætte videokameraer op ved de stemmesteder, hvor arabere stemmer – for at imødegå påstået stemmesnyd.

Aida Touma-Suleiman er en af få arabiske kvinder i det israelske parlament, Knesset. Her er til demonstration for at markere Nakba-dagen.
Al Ittihad/CC 3.0

Aida Touma-Suleiman er født i Nazareth, Israel, i en kristen arabisk familie. Hun har bachelor i psykologi og arabisk litteratur fra University of Haifa. Hun var i en årrække redaktør af dagbladet, Al-Ittihad, der udgives af Israels Kommunistiske Parti – Maki, som partiet forkortes til.

I dag sidder Aida Touma-Suleiman i politbureauet i Maki. 

Netanyahus forslag om at videoovervåge arabiske stemmesteder mødte forståelse blandt stærkt zionistiske kræfter i Knesset. Alligevel faldt forslaget onsdag i sidste uge – kun fordi et stærkt zionistisk parti, Yisrael Beiteinu, af rent partiegoistiske grunde boykottede afstemningen, skriver det israelske dagblad Haaretz.

>> LÆS OGSÅ: Israels arabiske partier stiller op

– For at opnå genvalg forsøger Netanyahu at skabe en ekstrem hadefuld atmosfære mod palæstinenserne. Og hvis han taber valget, kan han bruge det mislykkede kameratrick som alibi. Så kan han påstå, at araberne virkelig stjal valget, siger Aida Touma-Suleiman.

Fascistiske bosættere

Hun er ikke overrasket over Netanyahus "racistiske tricks".

– Vi kender Netanyahu. Det er magtpåliggende, at vi medvirker til at komme af med hans ultrahøjreorienterede regering og deres fascistiske vedhæng af bosætterpartier, siger Aida Touma-Suleiman, der bor med sine to døtre i byen Akko i den nordlige del af Israel.

Hun tilføjer, at både premierministeren og hans modstandere udmærket forstår, at valget kan gå hen og blive afgjort af arabiske vælgere – den arabiske befolkning af palæstinensere og drusere udgør 20 procent af indbyggerne i Israel.

>> LÆS OGSÅ: '"USA vil af med det palæstinensiske problem"

80 procent af disse arabiske vælgere stemte ved sidste parlamentsvalg i 2015 på enten Hadash eller et af de andre tre arabiske partier – Balad, Ta'al og United Arab List.

Nu er alle fire partier gået sammen i en fælles valgkoalition med navnet Joint List (Fælles Liste) op til tirsdagens valg.

Joint List står i den seneste meningsmåling fra TV-stationen Channel 13 til at få 12 mandater. Holder det stik, vil partiet blive tredjestørste parti efter Likud og det nyliberale Blå & Hvid-parti. I dag har de tre arabiske og det sekulære Hadash tilsammen 10 mandater.

Den pensionerede general Benny Gantz og hans Blå & Hvid-parti ligger side om side med Benjamin Netanyahus Likud.
Gil Cohen-Magen/AFP/Ritzau Scanpix

Likud med Netanyahu er spået 52 mandater. Nøjagtig det samme er Benny Gantz' Blå & Hvid-parti. Derfor håber Netanyahu, at stemmeprocenten blandt arabere bliver lav. Ved valget i april lå den på rekordlave 49 procent.

I 1999 var den arabiske valgdeltagelse på 75 procent og spillede en vigtig rolle i, at Netanyahus første regeringsperiode blev afsluttet med et brag.

De kalder os terrorister

Hvis premierministeren ligefrem mener, at arabere vil dræbe jøder, må det være et helvede at være arabisk parlamentsmedlem – så at sige i løvens hule, Knesset?

– Ja, det er bestemt ikke sjovt, må jeg indrømme. Regeringen prøver at begrænse vores indflydelse i Knesset med påstande om, at vi "støtter terror", og at vi ligefrem ønsker at "vaje med Islamisk Stats flag". Det sker tit og ofte, at vi får åbenlyse trusler mod os og vore familiers liv fra racister.

– Jeg ville på et tidspunkt arrangere et møde i anledning af årsdagen for 1967-krigen – der cementerede besættelsen af arabisk jord. Men formanden for Knesset var ikke enig og gav mig ikke lov til at benytte et lokale i Knesset.

Regeringen prøver at begrænse vores indflydelse i parlamentet med påstande om, at vi "støtter terror".

Ifølge Aida Touma-Suleiman har et flertal i Knesset vedtaget en lov i 2016, som giver medlemmer af Knesset mulighed for at udvise andre medlemmer fra parlamentet ved et simpelt flertal. Og Amnesty International udsendte den 6. september en rapport, der beskriver de arabiske parlamentarikeres mildest talt svære forhold.

Er Blå & Hvid et håb?

Visse israelske aviser skriver, at Benny Gantz' Blå & Hvide-parti ser med mildere øjne på de arabiske partier. Men det afviser Aida Touma-Suleiman. Benny Gantz appellerer kun til drusiske vælgere, men er reelt en "forbenet zionist" og tilhænger af besættelsen af palæstinensiske områder, mener Touma-Suleiman.

– Vi bliver afvist af alle zionistiske partier inklusive Gantz-alliance. Alle zionister afviser arabere i Knesset. Vi vil ikke se jer der, lyder afvisningen, fortæller Aida Touma-Suleiman.

I sidste uge foreslog Ayman Odeh, leder af Joint List, at listen kunne indgå i en ny regering, hvis Netanyahu taber valget, på betingelse af at Israel forlader de besatte områder. Dét nægtede Benny Gantz pure og afviste eftertrykkeligt at samarbejde med Joint List.

>> LÆS OGSÅ: USA vil droppe et selvstændigt Palæstina

Benny Gantz var øverstbefalende for Israels hær fra 2011 til 2015 og har ledt to krige mod Gaza.

Hvis det er svært for jer at arbejde i Knesset, må det være endnu hårdere at være araber i det israelske samfund?

– Vi bliver ikke betragtet som borgere i Israel. Vi eksisterer ikke, og diskriminationen er åbenlys – det kalder jeg apartheid. Apartheid kendes ved, at der i Israel er to former for lovgivning. En for jøder og en for arabere. Det er også apartheid, når en arabisk landsby ødelægges af bulldozere, og en ny jødisk landsby bygges ovenpå, siger Aida Touma-Suleiman.

Hun henviser til, at flere arabiske landsbyer i Negevørkenen i de seneste år er blevet jævnet med jorden.

Vi bliver ikke betragtet som borgere i Israel. Vi eksisterer ikke, og diskriminationen er åbenlys, det er apartheid.

For Aida Touma-Suleiman er det vigtigste bevis for eksistensen af apartheid i Israel nationalstatsloven, der blev vedtaget i 2018.

Den fastslår, at Israel er en jødisk nationalstat, hvor det “jødiske folk har en unik ret til selvbestemmelse”. Statens hovedstad er det “forenede Jerusalem”, det eneste officielle sprog er hebraisk – tidligere var det både arabisk og hebraisk.

Besættelse og dagskrav

Hvad er det vigtigste politiske tema ved valget for Israels Kommunistiske Parti?

– Det er den fortsatte besættelse af palæstinensisk land, siger Aida Touma-Suleiman. 

Hun føjer til, at Joint List – og kommunistpartiet – selvfølgelig stiller forslag om at forbedre de økonomiske og politiske forhold for borgerne i Israel. Men chancen for at få dem veftaget er små, mener Aida Touma-Suleiman, der siden 1992 har siddet i ledelsen af den arabiske kvindeorganisation "Women Against Violence".

– Der er ingen mulighed for økonomiske forbedringer, så længe Natanyahu sidder på magten. Men selvfølgelig forsvarer vi den palæstinensiske befolkning i Israel, så godt vi kan, og rejser økonomiske krav i forhold til den forfærdelige livssituation, arabere og israelske arbejdere lever under, fortæller Aida Touma-Suleiman, der er nummer to på Joint Lists kandidatliste.

Udbredt fattigdom i Israel

Halvdelen af alle palæstinensere i Israel lever i fattigdom. Andelen af ​​arabere i Israel, der lever i fattigdom, er tre gange så høj som blandt jøder, oplyser tænketanken Adalah. En anden gruppe fattige er afrikanske indvandrere og flygtninge, der ikke kan få lovligt arbejde.

>> LÆS OGSÅ: Antallet af fattige stiger i Israel – 20 rige familier skummer fløden

I de sidste 19 år har 70 procent af befolkningen oplevet reallønsfald, men 20 procent har øget deres del af indkomsten. Den sociale ulighed har skubbet 1,5 millioner israelere, herunder 770.000 børn, under fattigdomsgrænsen. Det betyder, at 37 procent af de israelske børn befinder sig under fattigdomsgrænsen, fremgår det af tal fra Makis hjemmeside.

Storisrael

Ifølge kommunisten er en af de mest presserende problemer at udfordre USA's såkaldte århundredets plan for Mellemøsten. Det er et forslag til fredsaftale, som USA lægger op til at fremlægge snart.

>> LÆS OGSÅ: Århundredets plan – take it or leave it

– Den er smedet af Trump og bifaldet af Netanyahu, siger Aida Touma-Suleiman og fortsætter:

– Vel bruger premierministeren umiddelbare taktiske kneb i valgkampen, men hans store mål er at blive den første israelske regeringsleder, der etablerer et Storisrael. I fire år har hans regeringer annekteret bosættelser.

Aida Touma-Suleiman holder en pause. Så følger forklaringen.

– Netanyahu har i flere år bid for bid forsøgt at skabe én stor israelsk stat. Torsdag i sidste uge foreslog han at annektere område C på Vestbredden, som består af Jordandalen. Den godkendelse får han garanteret af USA. Tidligere har USA accepteret, at Israel annekterede Syriens Golanhøjder. Og sidste år støttede USA annekteringen af Jerusalem ved at flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Netanyahu og Trump har skabt en ny virkelighed, hvor der ingen respekt er for international lov. 

Ingen reaktioner

Det kommer ikke bag på Aida Touma-Suleiman, at der ikke har været større international reaktion på Netanyahus løfte om at annektere område C, hvis han vinder parlamentsvalget.

>> LÆS OGSÅ: Bosættere stormer muslimsk helligdom

– Det internationale samfund er blevet mere og mere højreorienteret og har skiftet kurs i forhold til det palæstinensiske spørgsmål. Netanyahu ikke bare skader palæstinensernes ret til selvbestemmelse med sin snak om annektering, han skader også international lov.

– Netanyahu og Trump har skabt en ny virkelighed, hvor der ingen respekt er for international lov. Og det internationale samfund gør intet, beklager Aida Touma-Suleiman.

– Vi er tilbage til tiden, før FN blev skabt. De vil have os tilbage til kaos, hvor de magtfulde kontrollerer hele udviklingen.

Fare for krige og angreb

Hvordan tolker du de seneste ugers israelske bombninger i Gaza og israelske angreb i Libanon, Syrien og Irak?

– Det er en taktik fra Netanyahus side for at få stemmer ved valget og forbedre sit image. Han ved, at situationen op til valget ikke er god. Han ønsker et styrket Likud, så han kan regere alene uden støtte fra andre parter.

I går søndag oplyste det palæstinensiske nyhedsbureau IMEMC, at fem israelske militærkøretøjer invaderede Gaza øst for Rafah. To bulldozere ødelagde landbrugsland og lavede en "beskyttelsesvold af jord" på palæstinensisk side af grænsen.

Øst for Khan Younis i Gaza affyrede soldater tåregas mod bønder.

– Netanyahu bruger en aggressiv taktik for at vinde parlamentsvalget – og krig er en del af planen. Han vil vise vælgerne i Israel, at han er stærk nok til at angribe, slutter Aida Touma-Suleiman.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


16. sep. 2019 - 09:53   18. sep. 2019 - 14:56

Israel

ah@arbejderen.dk
Rød bog: Aida Touma-Suleiman
  • Medlem af det israelske parlament Knesset.
  • Kommunist, valgt for det sekulære arabisk-israelske parti Hadash.
  • Medlem af politbureauet i Israels Kommunistiske Parti, kaldet Maki.
  • Tidligere redaktør af dagbladet Al-Ittihad.
  • Siden 1992 leder af den arabiske kvindeorganisation "Women Against Violence".
  • Stiller op til parlamentsvalget i Israel den 17. september på Joint List, der består af Hadash og tre arabiske partier.
  • 54 år, fra Akko i Israel.