30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, dis, 10 °C

Israel udviser menneskerettighedsleder

20 dage til at forlade landet

Israel udviser menneskerettighedsleder

Israels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.

Omar Shakir fra Human Rights Watch har ifølge israelsk højesteret udtrykt støtte til boykotkampagnen BDS (Boycott, Divestments and Sanctions) mod Israel.
FOTO: HRW
1 af 1

Den israelske højesteret har besluttet at udvise lederen af den USA-baserede ngo for menneskerettigheder Human Rights Watch i Israel/Palæstina.

Sådan ser fascisme ud. Israel er ikke per definition et demokrati.
Diana Buttu, advokat

Allerede i april besluttede den israelske indenrigsminister Arye Dery at udvise Shakir, der er amerikansk statsborger, fra Israel på grund af hans påståede støtte til BDS-bevægelsen, den internationale kampagne for boykot af Israel.

Dery sagde dengang, at "enhver, der arbejder imod staten, skal vide, at vi ikke tillader ham at bo eller arbejde her, lød det ifølge Jerusalem Post.

BDS-lov gælder

Højesteret besluttede, at landsrettens dom om udvisning var lovlig, og henviste til en kontroversiel israelsk lov fra 2017, der forbyder fortalere for BDS at komme ind i eller forblive i Israel.

Kommentatoren Matthew Mainen fra den USA-baserede menneskerettighedsgruppe Gulf Affairs støtter fuldt ud dommen.

"Faktisk illustrerer Shakirs deportation robustheden i Israels demokratiske proces – noget, der ikke bør undermineres af EU eller andre magter", skriver han på netstedet Jewish News Syndicate.

Han tilføjer, at Omar Shakir gentagne gange har ringet til udenlandske og israelske firmaer, der har aktiviteter i israelske bosættelser, og gjort dem opmærksom på, at de deltager i "tvivlsomme handlinger".

Han henviste til den rapport, som sekretariatet for FN’s højkommissær for menneskerettigheder udsendte i 2018. Den kritiserer 206 udenlandske og israelske virksomheder for at operere i israelske bosættelser på den besatte Vestbred. 

"Sådan ser fascisme ud"

Reaktionen på deportationen af Omar Shakir er dog voldsom blandt kritikerne af Israels brud på menneskerettigheder.

"Sådan ser fascisme ud," tweeter den palæstinensiske advokat med speciale i menneskerettigheder Diana Buttu.

Ifølge Omar Shakirs israelske advokat Michael Sfard gør højesterets kendelse det klart, at Israel er en stat, der opfører sig som "andre undertrykkende regimer" ved at forbyde holdninger, siger han til det israelske dagblad Haaretz.

Selv mener Human Rights Watch (HRW), at Shakir er blevet udvist på grund af sit arbejde mod israelske bosættelser på Vestbredden snarere end nogen form for støtte til BDS.

Ngo'en udtaler, at hverken HRW eller Shakir har opfordret til direkte boykot af Israel. Desuden er Shakir palæstinenser med amerikansk statsborgerskab.

Statens fjender

Amnesty International udtaler gennem Saleh Higazi fra Nordafrika/Mellemøsten-kontoret, at højesterets dom gør det klart, at "de, der kritiserer Israels krænkelser af menneskerettighederne, bliver behandlet som statens fjender."

– Menneskerettighedsforkæmpere spiller en væsentlig rolle i at afsløre regeringens forseelser og fremme den offentlige debat, siger Higazi og tilføjer:

– Verden kan ikke forblive tavs. Det internationale samfund, inklusive Israels allierede som USA, har et ansvar for, at denne åbenlyse og fuldstændig uacceptable undertrykkelse vil få konsekvenser, lyder det fra Higazi.

EU bad i en erklæring i sidste uge Israel "om at omstøde" deportationen af Omar Shakir.

Den israelske menneskerettighedsgruppe B'Tselems er ikke overrasket over højesterets dom.

– Selv om udvisningen er chokerende, er højesterets afgørelse i tråd med tidligere domme. De samlede israelske bestræbelser går ud på at begrænse kritik og modstand mod besættelsen, siger Hagai El-Ad fra gruppen.

Han tilføjer, at "Israel ikke kan defineres som et demokrati".

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. nov. 2019 - 14:44   18. nov. 2019 - 15:25

Boykot Israel

ah@arbejderen.dk
Boykotbevægelsen, BDS
 • BDS står for Boykot, Deinvesteringer og Sanktioner.
 • Gennemfører internationale kampagner for boykot, sanktioner og frasalg (BDS) mod Israel.
 • Blev lanceret den 9. juli 2005 af over 170 palæstinensiske partier, fagforeninger, NGO'er.
 • Kræver at Israel afslutter besættelsen af ​​de palæstinensiske og andre arabiske områder, som det besatte i 1967.
 • Kræver at de israelske bosættelser på Vestbredden og apartheidmuren bliver fjernet.
 • Kræver at Israels diskrimination imod dets palæstinensiske borgere stopper.
 • Fastholder de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres hjem i overensstemmelse med FN's resolutioner.
 • Flere kendte meningsdannere støtter BDS. Heriblandt den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, den afdøde forsker Stephen Hawking, journalist og forfatter Naomi Klein, den politiske aktivist og professor Angela Davis samt filosof og queer-teoretiker Judith Butler.
Israel går efter BDS-aktivister
 • En israelsk domstol har kendt, at to newzealændere skal betale 12.000 dollars – eller godt 77.000 danske kroner – i godtgørelse til tre israelske teenagere.
 • De to aktivister skulle have påført de tre israelske teenagere "følelsesmæssig skade" ved at få den newzealandske sangerinde Lorde til at aflyse sin koncert i Tel Aviv.
 • Ifølge en israelsk lov fra 2011 kan alle, der opfordrer til en boykot mod staten Israel, blive sagsøgt med krav om erstatning.
 • De to newzealændere afviser at betale bøden og har i stedet samlet 25.000 dollars ind til en medicinsk klinik i Gaza.

Kilder: DW, Haaretz 

Sejre for boykot af Israel 2018
 • Norges udenrigsministerium erklærer, at norske kommuner, der boykotter Israels ulovlige bosættelser, ikke overtræder Norges internationale retningslinjer.
 • I Durham i North Carolina, USA, vedtager byrådet, at lokalt politi ikke må deltage i internationale træningsophold i Israel eller hjælpe israelsk militær eller politi.
 • Californien vedtager, at amerikanske skattepenge ikke må bruges på støtte til det israelske militærs tilbageholdelse og mishandling af palæstinensiske børn. 
 • Byrådet i Barcelona opfordret til militærembargo mod Israel.
 • Valencia i Spanien bliver den største by i verden til at erklære sig som en "Israel-apartheidfri zone".
 • Det spanske journalistforbund tilslutter sig appellen om BDS mod Israel.
 • Argentinas fodboldlandshold aflyser en opvisningskamp mod Israel.
 • Adidas dropper sit sponsorat af den israelske foldboldliga, der tillader klubber fra bosættelser.
 • Sangerne Shakira og Lana Del Rey aflyser deres sommerkoncerter i Israel efter BDS-kampagner.
 • Den polsk-israelsk-amerikanske skuespiller Natalie Portman afviser at rejse til Israel for at modtage Genesis-prisen.
 • Over 25.000 islændinge – næsten otte procent af befolkningen – underskriver en appel om at boykotte Eurovision Song Contest i 2019 i Israel.

Kilder: Reuters, bdsmovement.net, Haaretz