26 Feb 2021  

KBH: Let skyet, 6 °C

Israel truer med at smide leder af boykot-bevægelse ud

Nyt angreb på solidaritetsbevægelse

Israel truer med at smide leder af boykot-bevægelse ud

Den israelske vicestatsadvokat truer med at smide Omar Barghouti, grundlægger af BDS-bevægelsen, ud af Israel, fordi han opfordrer til boykot, frasalg og sanktioner, indtil Israels forlader de besatte palæstinensiske områder.

Omar Barghouti (i midten) står til deportation fra Israel. Her er han på besøg i Londonderry, Irland.
FOTO: derrysinnfein.ie
1 af 1

Den israelske vicestatsadvokat skal snart afgøre, om medstifteren af BDS-bevægelsen, Omar Barghouti, skal deporteres ud af Israel og miste sin ret til permanent ophold i landet.

Omar Barghouti er kendt for-kæmper for menneske-rettigheder og er som palæstinenser beskyttet af international ret.
TWT, Storbritannien

Det skriver det israelske medienetværk Arutz Sheva.

Barghouti er palæstinenser, født i golfstaten Qatar i 1964, men har haft permanent opholdstilladelse i Israel siden 1993 på grund af ægteskab med en israelsk kvinde.

Han grundlagde i 2005 BDS-bevægelsen, der gennemfører internationale kampagner for boykot af og sanktioner mod Israel samt frasalg af investeringer i Israel. BDS er en global kanpagne fort at lægge ikke-voldelig pres på Israel for at få landet til at overholde folkeretten. 

>> LÆS OGSÅ: Boykot af Israel buldrer frem

Bevægelsen består af 170 palæstinensiske ngo'er og partier, har afdelinger i de fleste vestlige lande og får støtte af prominente kendisser som Angela Davis, Roger Waters, Naomi Klein og den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, skriver palæstinensiske Maan News.

Vil udvise Omar

Keti Shirit, medlem af det israelske parlament, protesterer voldsomt mod, at Barghouti opholder sig i Israel, og kalder det "absurd."

Israels højreekstreme, zionistiske partier og politikere ser Barghouti som "en stor trussel mod Israels borgere" og har i månedsvis lagt pres på regeringen og statsadvokaturen for at at udvise Omar Barghouti.

Tidligere TV-Interview med Omar Barghouti.

Den første zionistiske gruppe, der krævede BDS-lederen uvist, var den højreorienterede ngo, Betzalmo, der i april sendte et brev til statsadvokaten, Avichai Mandelblit, og indenrigsminister Arye Deri. Heri spurgte gruppen, hvorfor Israel ikke gør som USA, der har nægtet BDS-aktivister indrejse.

>> LÆS OGSÅ: Internationale kunstnere afholder alternativt Melodi Grand Prix

USA nægtede samme måned Omar Barghouti indrejse, selv om han skulle modtage Gandhi-fredsprisen på Yale-universitetet i Connecticut. 

I august nægtede Israel de to amerikanske kongresmedlemmer Rashida Tlaib og Ilhan Omar indrejse, fordi de offentligt støtter BDS, skriver TV-stationen TeleSur.

Og nu har Israels statsadvokat altså sendt sagen om Omar Barghouti til vicestatsadvokaten, som kan beslutte at udvise palæstinenseren.

"Skad ikke Israel"

Ngo'en Betzalmo triumferer.

“Vi er ikke i tvivl om, at vicestatsadvokaten vil træffe beslutning om, at det ikke belønner sig at skade staten Israel. Enhver anden beslutning vil latterliggøre og begrænse Israels kamp mod boykotbevægelsen og Israels krav om, at andre lande bekæmper den,” skriver gruppen ifølge Arutz Sheva.

>> LÆS OGSÅ: Norges LO vil boykotte Israel

Omar Barghouti skal holde tale på den britiske festival The World Transformed (TWT) i næste uge i Brighton og bagefter på Labours årlige landsmøde.
 
I denne uge afholder TUC (det britiske LO) kongres, og organisationen har netop i dag besluttet at opfordre til at boykotte våbensalg til og fra Israel.
– Omar Barghouti er en af mange internationalt anerkendte menneskerettighedsforkæmpere. Han er palæstinenser, og palæstinensere er som folk beskyttet af international ret, siger en talsmand for TWT til magasinet Jewish Chronicle.

Menneskejagt

Ifølge BDS-bevægelsen startede hetzen mod Omar Barghouti for alvor i 2015. Samme år udtalte Israels præsident, Reuven Rivlin, at BDS er en “strategisk trussel”.

I 2016 oprettede Benjamin Netanyahus regering et nyt ministerium – Ministeriet for Strategiske Anliggender – for at imødegå BDS. Der blev oprettet en taskforce for at tilsværte BDS, skriver dagbladet Haaretz.

Den 19. marts 2017 ransagede israelsk politi og agenter fra skatteministeriet Omar Barghoutis hjem med mistanke om skattefusk og afhørte palæstinenseren og hans ægtefælle i 16 timer, skriver det israelske magasin +972.mag.com.

>> LÆS OGSÅ: Amerikansk statsborger interneret i Israel

Ifølge en israelsk lov fra 2011 kan alle, der opfordrer til boykot af Israel, blive sagsøgt med krav om erstatning.

10. marts 2017 besluttede det israelske parlament at indføre indrejseforbud mod borgere fra andre lande, der er tilhængere af en boykot af Israel og dets bosætterprodukter fra Vestbredden.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. sep. 2019 - 09:13   18. sep. 2019 - 13:44

Israel

ah@arbejderen.dk
Boykotbevægelsen, BDS
  • BDS står for Boykot, Deinvesteringer og Sanktioner.
  • Gennemfører internationale kampagner for boykot, sanktioner og frasalg (BDS) mod Israel.
  • Blev lanceret den 9. juli 2005 af over 170 palæstinensiske partier, fagforeninger, NGO'er.
  • Kræver at Israel afslutter besættelsen af ​​de palæstinensiske og andre arabiske områder, som det besatte i 1967.
  • Kræver at de israelske bosættelser på Vestbredden og apartheidmuren bliver fjernet.
  • Kræver at Israels diskrimination imod dets palæstinensiske borgere stopper.
  • Fastholder de palæstinensiske flygtninges ret til at vende tilbage til deres hjem i overensstemmelse med FN's resolutioner.
  • Flere kendte meningsdannere støtter BDS. Heriblandt den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu, den afdøde forsker Stephen Hawking, journalist og forfatter Naomi Klein, den politiske aktivist og professor Angela Davis samt filosof og queer-teoretiker Judith Butler.