30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Israel træner amerikanske betjente i anholdelsesteknik

Kurser i dødelig teknik

Israel træner amerikanske betjente i anholdelsesteknik

Tusindvis af amerikanske betjente er blevet trænet i anholdelsesteknikker af israelske sikkerhedseksperter. Mindst 100 betjente fra delstaten Minnesota – og storbyen Minneapolis – er blevet undervist af israelske eksperter i anholdelsesteknikker ved to seminarer.

Betjentene fra Minneapolis og andre dele af Minnesota er blevet undervist af israelske specialister i at tilbageholde borgere.
FOTO: Seth Herald/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Betjente fra den amerikanske politistyrke, der var ansvarlig for drabet på George Floyd den 25. maj i Minneapolis, har fået undervisning i at arrestere civile af israelske specialister. Det skriver den britiske avis Morning Star.

Jeg har flere gange set, hvor-dan israelsk politi eller soldater har sat knæ i nakken på palæstinen-sere på Vestbredden.
Yonatan Ungermann Goldshtein, fredsvagt

Betjentene blev undervist i "tilbageholdelsesteknikker og antiterrortaktikker". Om undervisningen omfattede at holde en mistænkt nede med knæ i nakken og pres på ryggen, vides ikke. Men det var den praksis, som blev anvendt, da den 46-årige sorte George Floyd blev anholdt, og som var årsag til hans død. Og den praksis er udbredt, når israelsk politi og militær anholder palæstinensere på den besatte Vestbred.

Mordet på George Floyd var det seneste i rækken af politimord på afroamerikanere og har givet anledning til det igangværende oprør i amerikanske byer.

>> LÆS OGSÅ: Donald Trump vil indsætte hæren mod oprøret i USA

Mindst 100 Minnesota-betjente deltog i undervisningen i 2012 i Minneapolis, som var arrangeret af det israelske konsulat i Chicago. Medvært var USA's forbundspoliti FBI. Det var anden gang, en sådan begivenhed blev afholdt.

Dengang fremhævede den israelske vicekonsul Shahar Arieli, at konferencen havde deltagelse af "tiptop-fagfolk fra det israelske politi".

– Hvert år ankommer førende professionelle fra det israelske politi for at dele viden sammen med vore amerikanske venner om, hvordan vi skal håndtere terrorismen, sagde Arieli ifølge den lokale Minnesota Public Radio.

Det er uklart, om nogen af ​​de betjente, der var involveret i mordet på George Floyd, deltog i konferencen eller har deltaget i anden undervisning med israelske specialister.

Dansker genkender dødelig taktik

Den danske fredsaktivist Yonatan Ungermann Goldshtein genkender den brutale anholdelsesmetode, som George Floyd blev udsat for. Han har nemlig set israelske soldater og politifolk fastholde arresterede på samme måde i de besatte palæstinensiske områder.

– Ja, jeg har set det mange gange, senest i Hebron på Vestbredden i 2017, hvor soldater havde omringet en ung palæstinenser ved et checkpoint ved den gamle by. Han blev lagt ned, fik et knæ i nakken ligesom George Floyd i Minneapolis, siger Yonatan Ungermann Goldshtein til Arbejderen.

Han var fredsvagt i Palæstina fra 2011-2016 og besøgte senest området i 2017.

– Jeg så dog ikke det, der ledte op til tilbageholdelsen i Hebron, men oftest sker denne slags tilbageholdelser efter optøjer – eller efter at israelske soldater har lukket checkpoints og derved afholdt palæstinensere fra at gå på arbejde eller i skole, siger Yonatan Ungermann Goldshtein.

Adskillige fotos på sociale medier viser israelske politifolk og soldater placere knæ i nakken på tilbageholdte.

Hvor mange palæstinensere, der er blevet kvalt af denne praksis, er ukendt. Men medstifter af den internationale fredsvagtorganisation ISM Neta Golan så konkret teknikken i funktion på Vestbredden allerede i 2006.

– De begyndte at vride og knække fingrene på en bestemt måde, og det var tydeligt, at de havde gennemgået træning i det. To af mine venner har overlevet at få et knæ i nakken, fortæller den israelske fredsaktivist ifølge Morning Star.

Neta Golan tilføjer, at hun ikke er i tvivl om, at israelsk militær og politi har videregivet deres metoder, når de har undervist og trænet politistyrker i udlandet.

Tusinder af politifolk til Israel

Den israelske uddannelse af ​​amerikanske politistyrker er udbredt og har fundet sted i årevis, viser en rapport fra den amerikanske organisation Jewish Voice for Peace og organisationen Researching American Israeli Alliance.

Gruppen udgav i 2018 rapporten "Deadly Exhange", der afslører, at tusindvis af amerikanske politifolk siden 2002 har været i Israel på kurser arrangeret af israelsk politi eller har deltaget i træningsprogrammer med israelske eksperter i USA. Her deltog også den israelske efterretningstjeneste Shin Bet samt militærfolk.

Amnesty International i USA rapporterede i 2016, at tusinder af politifolk fra delstaterne Florida, New Jersey, Pennsylvania, Californien, Arizona, Connecticut, New York, Massachusetts, North Carolina, Georgia, Washington og Washington DC har været i Israel for at træne, mens andre tusinder er blevet trænet af israelske specialister i USA.

Betalt af israelsk lobby

De israelske kurser finansieres ofte af regeringerne i USA og Israel ifølge rapporten Deadly Exchange og Amnesty International, USA, men de bliver også betalt af proisraelske lobbygrupper i USA, blandt andre Anti-Defamation League.

Det kommer ikke bag på Yonatan Ungermann Goldshtein:

– Israels store eksportvare er såkaldte sikkerhedsforanstaltninger, som de er specialister i. Det være sig ekspertice i at beskytte rigmandsghettoer eller politiets og militærets øvelser, siger han og tilføjer, at racismen når over Atlanten.

– For mig er det tydeligt, at racismen er indlejret i de to systemer i Israel og USA, lyder det fra danskeren.

Mord på palæstinensere

Heller ikke formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening Fathi El-Abed er overrasket over politisamarbejdet.

– Hvis fremgangsmåden med at anholde på skulle komme fra noget sted, er det fra Israel, siger han til Arbejderen.

Han påpeger, at tusinder af palæstinensere er blevet dræbt af israelsk politi og militær.

– Senest gik det ud over den svært autistiske mand Iyad Halak, der fem dage efter mordet i Minneapolis blev skudt og dræbt af israelske sikkerhedsstyrker på vej til specialskole i Østjerusalem, beretter Fathi El-Abed.

I 2018 besluttede byrådet i den amerikanske by Durham i delstaten North Carolina enstemmigt at forbyde det lokale politikorps at deltage i kurser med nogen, der havde modtaget træning af israelske specialister, melder nyhedsbureauet AP.

Byrådet mente – og mener stadig – at de israelske polititeknikker fremmer racemæssig undertrykkelse og politimilitarisering.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jun. 2020 - 15:17   08. jun. 2020 - 17:01

USA

ah@arbejderen.dk
Israel træner amerikansk politi
  • Samarbejdet mellem USA og Israel på politiområdet tog for alvor fart og blev systematiseret efter terrorangrebet mod USA 11. september 2001.

  • Tusindvis af amerikanske politifolk har siden været på kursus i Israel eller har deltaget i israelske kurser og workshops i USA.

  • Kurserne træner deltagerne i blandt andet overvågning, anholdelsesteknikker, kontrol af store menneskemængder og racemæssig profilering.

  • Kurserne finansieres af de to landes regeringer, men også af private lobbyorganisationer for Israel, som Anti-Defamation League (ADL), the Jewish Institute for National Security Affairs (JINSA), the American Jewish Committee (AJC) og the American Israel Education Foundation, en del af the American Israeli Public Affairs Committee (AIPAC).

  • ADL har eksempelvis siden 2003 hvert år afholdt kurser for ledende politifolk på kursus i Israel.

  • Siden 2002 har JINSA afholdt årlige ture til Israel for ansatte i USA's føderale, statslige og lokale politistyrker. Mere end 11.000 amerikanske embedsmænd har deltaget i LEEP-konferencer med israelske sikkerhedseksperter.

​Kilde: Deadly Exchange