19 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 21 °C

Israel stopper flotille i internationalt farvand

Kvinder ville til Gaza

Israel stopper flotille i internationalt farvand

Israel har stoppet det ene skib i kvindeflotille til Gaza i internationalt farvand flåde 60 kilometer ud for Gazas kyst. "Det er rent pirateri", siger Womens Boat to Gaza. De 13 kvinder om bord vil blive deporteret fra Israel inden to dage.

De var ombord og er alle tilbageholdt i Israel. Yderst til venstre, bagerst, Ann Wright fra USA og nummer tre fra højre den malaysiske læge Fauziah Hasan.
FOTO: Mohammad Hidayatullah/Flickr
1 af 1

Klokken 16:58 dansk tid onsdag eftermiddag bordede den israelske flåde skibet Zaytouna-Oliva 64 kilometer ud for Gazas kyst og tilbageholdt 13 kvinder fra flere lande, der ville bryde den 10 år lange blokade af Gaza.

Den malaysiske humanitære organisation MyCare opfordrer FN til at gribe ind overfor Israels pirateri i Middelhavet. 

Blandt de tilbageholdte kvinder, der blev ført til den israelske havneby Ashdod, var den tidligere modtager af Nobels fredspris, Mairead Maguire, og den pensionerede oberst i USA's hær, Ann Wright.

I internationalt farvand

Bordingen skete i internationalt farvand, hvilket er ulovligt ifølge folkeretten. Skibet sejlede under hollandsk flag, skriver initiativet freedomflotilla.org, der stod bag Womens Boat to Gaza.

Internationalt farvand er de havområder, der ligger 12 sømil uden for kyststaters territorialfarvande, fatslår FN's Havretskonvention af 1982.

Talskvinde for kvinderne på båden, Sondos Ferwana, siger til det tyrkiske nyhedsbureau AA, at "bordingen er ulovlig og rent israelsk pirateri".

Den malaysiske nødhjælpsorganisation MyCare opfordrer nu FN til at gribe ind overfor Israels pirateri i Middelhavet. Ombord på Zaytouna-Oliva var den malaysiske læge Fauziah Hasan.

Omvendt udtalte en talsmand for israelsk flåde, at dets styrker "omdirigerede" båden for at forhindre en "krænkelse af den lovlige maritime blokade" af den palæstinensiske enklave.

Eksperter i international lov har gentagne gange erklæret, at blokaden af Gaza er ulovlig, og at Israel er forpligtet til at sikre et normalt liv i området samt sikre fri bevægelighed for både mennesker og varer.

Protester mod Israel

Generalsekretæren for den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO, Saeb Erekat, opfordrede onsdag til øjeblikkelig løsladelse af de 13 kvinder på skibet, som blev "bortført af den israelske flåde under forsøget på at bryde den israelske blokade af Gaza", rapporterer det palæstinensiske nyhedsbureau WAFA.

Bordingen af Zaytouna-Oliva kom samtidig med, at Israels regering tillod byggeriet af 98 boligenheder nær den illegale israelske bosættelse Shvut Rachel på Vestbredden. Enhederne skal huse bosættere fra den illegale bosætterforpost Amona, der er blevet rømmet.

Aktionen i Middelhavet skete mens passagererne på skibet kunne se røgsøjler stige op fra Gaza, hvor israelske jagerfly havde ramt mål efter et påstået raketangreb fra en ekstrem palæstinensisk gruppe mod den israelske by Sderot tidligere på dagen.

En israelsk pilot mistede livet, da hans anvendte sin katapult efter Gaza-angrebet, rapporterer dagbladet Jerusalem Post.

Endnu en båd i kvindeflotillen til Gaza, Amal-Hope II, befinder sig et andet sted i Middelhavet, og er altså ikke opbragt af Israels flåde.

06. okt. 2016 - 11:02   06. okt. 2016 - 15:40

Gaza belejret

ah@arbejderen.dk
Gaza 2016
  • Israel indførte en blokade af Gaza til lands, i luften og fra søsiden efter at Hamas vandt et valg til den palæstinensiske lovgivende forsamling i januar 2006.
  • Siden har Israelsa hær gennemført 10 års blokade.
  • Israels hær invaderede Gaza tre gange. I 2008-2009, november 2012 og sommeren 2014.
  • Blokaden betyder, at Gazas to millioner indbyggere mangler vand, mad, el, fyringsolie, medicinsk udstyr og sundhedspleje. 
  • Israels hær skyder også jævnligt mod landmænd, fiskere og andre indbyggere i Gaza.