21 Feb 2020  

KBH: Let skyet, 4 °C

Israel smadrer våbenhvile i Gaza

Forfejlet militæraktion

Israel smadrer våbenhvile i Gaza

Ali Abu Nimah, redaktør af Electronic Intifada, siger til TV-stationen Al Jazeera, at de israelske angreb søndag og mandag har forpurret de igangværende bestræbelser for at få en varig våbenhvile for Gaza.

En israelsk militæraktion i Gaza slog søndag fejl. Under aktionen blev en israelsk soldat dræbt. Så faldt bomberne over enklaven.
FOTO: Tsafrir Abayov/AP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Israels mislykkede militæraktion søndag for at kidnappe ledere af modstandsbevægelserne i Gaza har både ødelagt en eksisterende våbenhvile og forpurret igangværende fredsforhandlinger.

Israel har bevidst saboteret den ene våbenhvileaftale efter den anden med det resultat, at volden er eksploderet.
Ali Abu Nimah, redaktør Electronic Intifada

Det mener det marxistiske Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP).

En israelsk officer blev dræbt, da palæstinensere forfulgte en israelsk hærenhed. Den havde netop forsøgt at kidnappe en Hamas-kommandør, som modsatte sig og blev dræbt. Syv forfølgende palæstinensere blev dræbt af israelske fly,

To medlemmer af PFLP er meldt dræbt. 

Raketter mod Israel

De to israelske militæroperationer fik modstandsgrupperne i Gaza til at svare igen og affyre 400 raketter mod mål i det sydlige Israel. En israeler blev dræbt i byen Askalon af en raket. Israel svarede igen mandag med nye luftangreb mod Gaza 

PFLP er den tredjestærkeste politiske kraft i den palæstinensiske modstandsbevægelse og har en af sine bastioner i Gaza. Organisationen udtaler om motivet for de israelske angreb.

"Det er forsøg på at undertrykke resultaterne af Den store march for tilbagevenden, hvor titusindvis af palæstinensere i Gaza har krævet deres grundlæggende ret til at vende tilbage og med krav om stop for blokaden af Gaza", skriver PFLP i en pressemeddelese.

Siden 30. marts er 200 palæstinensere blevet myrdet af israelske snigskytter og luftangreb.

"Trods både de nye og de seneste års angreb holder Gazas befolkning fast i modstandskampen og er fast besluttet på at fortsætte kampen for at vende tilbage og befrielse", skriver PFLP, der står på EU's og USA's terrorlister. 

Ali Abu Nimah, redaktør af Electronic Intifada, siger til TV-stationen Al Jazeera, at de israelske angreb er en bevidst strategi for at hindre fred.

– Israel har bevidst saboteret den ene våbenhvileaftale efter den anden med det resultat, at volden er eksploderet, siger han.

Israel: En succes

Trods søndagens forfejlede israelske angreb, som skulle kidnappe Hamas-kommandanten Nour Baraka, beskriver Israels sikkerhedsminister Yuval Steinitz angrebet som en succes.

– Israel har tildelt et hårdt slag mod Hamas og terrorgrupperne i Gaza. Vi må se, om det er tilstrækkeligt, eller om der kræves yderligere slag, siger han til Ynet TV.

Men ifølge netsiden Electronic Intifada ramte de over israelske 100 missiler og bomber mandag flere beboelsesejendomme, en børnehave, et hotel og blandt andet TV-stationen al-Aqsa. Netop ødelæggelsen af al-Aqsa bliver fordømt af den internationale sammenslutning af journalister (IFJ), der erklærer sin solidaritet med det palæstinensiske journalistforbund (PJS).

IFJ fordømmer angrebet som "en forbrydelse mod alle palæstinensiske medier". Al-Aqsa TV blev også bombet i december 2008.

Fra læger i Gaza lyder der advasler om, at de seneste to dages konfrontationer kan være et forvarsel om en ny israelsk invasion af Gaza. Sundhedsystemet kan ikke klare endnu en israelsk krig, lyder det.

– Vi ønsker ikke endnu en krig, for vi er allerede vidne til en katastrofe på sundhedsområdet, siger lægen Abu Jabal fra al-Shifa-hospitalet til det israelske nyhedsnetsted +972mag.com.

Saudi-Arabiens ide?

Tirsdag accepterede de palæstinensiske modstandsgrupper en egyptisk-mæglet aftale om våbenhvile, som også Israel har accepteret.

Dét fik Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman til at gå af tidligere i dag og trække sit parti ud af regeringen. Han kaldte våbenhvile en "kapitulation overfor terror".

Middleeasteye.net citerer tirsdag anonyme kilder i det saudiske kongehus for, at det var kronprins Mohammed bin Salman, der har forsøgt at overtale den israelske premierminister Benjamin Netanyahu til at starte en konflikt med Hamas i Gaza. Målet skulle efter sigende være, at aflede opmærksomheden fra drabet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Saudi-Arabien og Israel har i de senere år smedet stadig tættere bånd, drevet af deres fælles fjendtlighed over for Iran. Prins Bin Salman har været en vigtig aktør i bestræbelserne på at sælge Donald Trumps "århundredets fredsplan" til omverdenen, skriver middleeasteye.net.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. nov. 2018 - 09:14   15. nov. 2018 - 11:52

Gaza belejret

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Gaza
 • Gaza er en af verdens ældste bebyggede områder siden 3000 år før vor tidsregning
 • 45 kilometer langt og otte kilometer bredt. På størrelse med Langeland.
 • Ligger ud mod Middelhavet. Mod nord og øst ligger Israel, mod syd Egypten. 
 • Befolkning: 1,7 millioner, heraf 670.000 flygtninge.
 • Tre ud af fire indbyggere er under 25 år.
 • Belejret af Israel siden 20007.
 • Sidste israelske landinvasion var i juli-august 2014. Over 2200 palæstinensere mistede livet. 68 israelere døde.
 • I december 2008 og januar 2009 mistede 1400 palæstinensere livet i Gaza på grund af Isrels krig. 23 israelere døde.

Fattigdom i Gaza

 • Arbejdsløsheden på Gazastriben er 43 procent. Blandt unge mellem 20 og 24 år ligger arbejdsløsheden over 68 procent.
 • Bruttonationalproduktet (BNP) er kun steget med nogle få procentpoint de seneste 20 år, og samtidig er befolkningen øget med 230 procent.
 • Sidste år skrumpede BNP med 15 procent.
 • Vareproduktionen er faldet med 60 procent siden 1994. Indtægten per indbygger er 31 procent lavere nu end da.

Kilder: Verdensbanken, UNHCR og Reuters