26 May 2019  

KBH: Overskyet, let regn, 12 °C

Israel skød bevidst på børn og journalister i Gaza

Ny FN-rapport:

Israel skød bevidst på børn og journalister i Gaza

Israelske soldater kan have begået lovovertrædelser, da de sidste år beskød demonstranter i Gaza, vurderer en FN-kommission. Der kan være tale om krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden.

Det er steder som dette ved grænsen mellem Gaza og Israel, at israelske snigskytter dræber civile.
FOTO: Mahmud Hams/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

FN's uafhængige kommission, som har undersøgt Israels fremfærd under de palæstinensiske demonstrationer ved Gaza-grænsen i maj 2018, fordømmer Israels ageren i en ny rapport. Den udkom i sidste uge og bygger blandt andet på 325 interviews og videooptagelser.

Der findes intet, som kan retfærdiggøre det at dræbe og skade journalister, læger og personer, der ikke udgør nogen umiddelbar fare.
Sara Hossain, næstformand i FN-kommissionen

Kommissionen, The United Nations Independent Commission of Inquiry, blev nedsat sidste år af FN's Menneskerettighedsråd med argentineren Santiago Canton som formand. Han er uddannet jurist med en kandidatgrad i international ret fra Washington College of Law of American University. 

>> SE VIDEO FRA FN:

– Kommissionen har gode grunde til at antage, at israelske soldater under Great March of Return overtrådte internationale principper for menneskerettigheder og international ret. Nogle af disse lovovertrædelser kan være krigsforbrydelser eller forbrydelser mod menneskeheden og skal undersøges af Israel, sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Fra marts til maj demonstrerede titusinder af gaza-indbyggere for retten til at vende hjem til Palæstina.

>> LÆS OGSÅ: Israel smadrer våbenhvile i Gaza

Men den israelske hærs snigskytter beskød demonstranternee, selv om de befandt sig på den anden side af grænsehegnet. 6000 blev såret af kugler. Yderligere 3098 andre blev såret af patronfragmenter, gummikugler eller af gasgranater.???

Blandt de dræbte var 35 børn, tre var redningspersonale, der bar tydelige emblemer. To personer var journalister med tydelig identifikationsmærker, anfører kommissionen.

Fire israelske soldater blev såret i forbindelse med demonstrationerne, og en enkelt soldat blev dræbt, men det var ikke i forbindelse med en demonstration.

– Der findes intet, som kan retfærdiggøre det at dræbe og skade journalister, læger og personer, der ikke udgør nogen umiddelbar fare, siger en anden af næstformand i kommissionens medlemmer, Sara Hossain fra Bangladesh ifølge Reuters.

Hun tilføjer, at det er en skærpende omstændighed, at man bevidst skyder mod børn og handicappede.

Ikke selvforsvar

Kommissionen understreger, at det er en krigsforbrydelse at skyde direkte på civile, uden at der er tale om selvforsvar. De mener, at soldaterne skød på civile, selvom det var åbenbart, at de ikke udgjorde en fare.

122 personer har fået lemmer amputeret siden demonstrationerne startede. 20 af dem er børn. Tallene for skadede og dræbte børn kommer fra den lokale afdeling af Red Barnet.

Israel har ikke ønsket at samarbejde med FN-kommissionen og har ikke svaret på kommissionens gentagne anmodninger om at besøge Israel og de besatte områder for at gennemføre undersøgelser der.

"Løgnagtig rapport"

Israels fungerende udenrigsminister, Yisrael Katz, afviser resultatet i rapporten.

– Israel afviser blankt denne rapport. FN's Menneskerettighedsråd har lavet endnu en fjendtlig, løgnagtig og forudindtaget rapport vendt mod staten Israel, siger han ifølge Reuters.

Katz mener, at ingen kan nægte israelerne retten til selvforsvar og retten til at beskytte egne borgere og grænser mod voldelige angreb.

FN-kommissionen vil nu sende den 22-siders rapport og "relevant information" til FN's højkommissær for Menneskerettigheder. Målet er, at "nationale og internationale lovmekanismer får adgang til informationerne".

>> LÆS OGSÅ: Israel vil forbyde dokumentation af krigsforbrydelser

Den Internationale Straffedomstol er allerede beskæftiget med situationen i Gaza, oplyser et tredje medlem af kommissionen, Betty Murungi fra Kenya.

Israel bliver opfordret til selv at indlede en undersøgelse og udpege de ansvarlige for de mange drab.

Våbenembargo mod Israel

Rapporten fra FN-kommissionen har allerede fået international opmærksomhed.

Fredag tweetede det britiske oppositionsparti Labours formand Jeremy Corbyn, at han går ind for en britisk våbenembargo mod Israel.

"Den britiske regering bør uden tvivl fordømme drabene og stoppe våbensalget til Israel, skrev han.

Sidste år vedtog Labour at kræve våbenembargo mod Israel.

>> LÆS OGSÅ: ISRAEL SPRØJTER MED GIFT I GAZA

Det skete efter at FN's Menneskerettighedsråd havde vedtaget en resolution, som opfordrede alle FN-medlemsstater til at standse salget af våben til Israel, som kunne bruges til at overtræde international menneskerettighedslovgivning.

FN-kommissionens rapport skal op på næste møde i FN's Menneskerettighedsråd i Geneve, Schweiz 18. marts. Kommissionen skriver i rapportens slutkapitel, at Den Internationale Straffedomstol kan retsforfølge israelske ledere og soldater. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


04. mar. 2019 - 14:54   08. mar. 2019 - 12:06

Boykot Israel

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Gaza
  • Gazastriben er et kystområde i den sydligste del af det, der udgjorde Palæstina under den britiske mandatperiode.
  • Området er cirka 45 kilometer langt og otte kilometer bredt.
  • I dette smalle bælte bor omkring 1½ million palæstinensere.
  • Heraf er 670.000 flygtninge, der modtager støtte gennem UNWRA – FN's flygtningeprogram for palæstinensere.
  • Befolkningstætheden er med 3320 indbyggere pr. kvadratkilometer blandt den højeste i verden.
  • Indtil august 2005 boede der omkring 6100 israelske bosættere i Gaza. Men Israel trak sig ud og belejrede herefter området.
  • Hovedbyen er Gaza By med 400.000 indbyggere.

Kilde: Wikipedia, CIA World Factbook