23 Sep 2018  

KBH: Let skyet, 10 °C

Israel nægter at stoppe våbensalg til Myanmar

Trods etniske udrensninger

Israel nægter at stoppe våbensalg til Myanmar

Selv om USA og EU har indført våbenembargo mod Myanmar – og FN fordømmer landets behandling af rohingya-folket – fortsætter Israel med at sælge våben.

300.00 rohingyaer er fanget i bjergene eller i flygtningelejre i Bangladesh efter flugt fra militæret i Myanmar.
FOTO: Cathal McNaughton/Reuters/Scanpix
1 af 1

Israel vil fortsætte sit salg af våben til Myanmar, selvom FN kalder volden mod landets rohingya-folk "klokkeklar etnisk udrensning".

Våbensalget er stærkt forbundet med Israels undertrykkelse af det palæstinensiske folk.
Eitay Mack

Derfor har en gruppe aktivister i Israel forsøgt at bringe sagen for Israels højesteret med krav om, at Israel stopper salget.

Men den højtstående israelske embedsmand Shosh Shmueli siger ifølge  Middle East Eye.com, at højesteret "ikke skal blande sig i Israels udenrigsrelationer".

I de senere år har israelske våbenvirksomheder solgt mere end 100 kampvogne samt patruljebåde og lette våben til Myanmars militær.

Det israelske selskab TAR Ideal Concepts uddanner også uddannet myanmarske styrker i landets vestlige delstat Rakhine, hvor militæret har brugt overdreven vold mod rohingyaerne. USA og EU har siden indført våbenembargo mod Myanmar, som de britiske koloniherrer kaldte Burma.

Advokaten Eitay Mack repræsenterer israelerne, der ønsker at få sagen for Højesteret.

– Israel har ingen kontrol over, hvad der sker, når det sender sine våben til Burma. Men fra TAR Ideal's hjemmeside ved vi, at de træner de burmesiske specialstyrker i Rakhine-regionen, hvor massakrerne foregår, siger han.

Rakhine har været under en militær belejring siden oktober 2016, men volden eskalerede den 25. august og resulterede i, at tusinder af rohingyaer flygtede til nabolandet Bangladesh.

Ofer Neiman, israelsk menneskerettighedsaktivist, er vred.

– Våbensalget til Myanmar er stærkt forbundet med Israels undertrykkelse af det palæstinensiske folk. Våben, der bruges mod palæstinenserne, sælges i Myanmar som "testet-in-real-life" til nogle af de værste regimer på denne planet, siger han til Middle East Eye.com.

FN anser rohingyaernesom  "den mest forfulgte minoritetsgruppe i verden" i øjeblikket.

De bliver af Myanmars regering og præsident Aung San Suu Kyi betragtet som "ulovlige indvandrere" fra Bangladesh. Rohingyaerne hævder dog, at de har rødder i regionen århundreder tilbage.

Aung San Suu Kyi er kommet under vedholdende pres for intet at gøre for at stoppe den etniske udrensning. Hun har forhindret FN-undersøgere i at komme til landet og forhindret, at nødhjælp er kommet ind til flygtningene.

01. okt. 2017 - 10:45   01. okt. 2017 - 10:50

Myanmar

ah@arbejderen.dk
Myanmar
  • Landets navn blev i 1998 ændret fra Burma til Myanmar. Det er en forbundsstat.
  • Hovedstad: Rangoon/Yangon.
  • Præsident: Thein Sein.
  • Tidligere britisk koloni. Uafhængigt siden 1948.
  • Der bor ca. 55 millioner mennesker.
  • 68 procent af befolkningen er burmesere. Resten udgøres af en række etniske minoriteter.
  • 89 procent af befolkningen er buddhister.
  • BNP pr. indbygger er ca. 1600 dollars (Danmark ca. 37.300 dollars).
  • Myanmar er Sydøstasiens fattigste land.
  • 32 procent af befolkningen lever i fattigdom.

Kilder: CIA World Factbook, Wikipedia