07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 1 °C

Israel nægter at give palæstinensiske fanger ret til corona-afstand

Opsigtsvækkende dom

Israel nægter at give palæstinensiske fanger ret til corona-afstand

Palæstinensiske fanger i det israelske Gilboa-fængsel har ikke ret til social afstand under covid-19-pandemien. Dom ved højesteret betyder, at reglerne for israelske fanger ikke gælder for palæstinensiske fanger i Gilboa.

I Gilboa-fængslet i Israel er det umuligt for indsatte at indføre social afstand. Der er seks fanger i hver celle på 22 kvadratmeter – det inkluderer tre køjesenge, et delt toilet og et badeværelse. Her tidligere protest mod fangeforholdene.
FOTO: samidoun/CC 3.0
1 af 1

Israels højesteret har besluttet, at palæstinensiske fanger ikke har ret til social afstand under covid-19-pandemien i israelske fængsler.

Det sker, selv om palæstinensiske fanger ofte sidder i overbefolkede fængselsceller og med tvungen daglig kontakt til fængselsbetjente. Fængselsceller på 22 kvadratmeter inklusive et toilet og et badeværelse til deling kan huse seks fanger, der må sove i tre køjesenge. 

Fangerne er tæt stuvet sammen og bliver dagligt udsat for smittefare fra fangevogtere.
Myssana Morany, advokat

Danner præcedens

Den israelske højesteret afsagde dommen i slutningen af juli efter en klage fra den palæstinensiske menneskerettighedsgruppe Adalah, som krævede, at israelsk fængselsvæsen (IPS) overholder egne regler om mindst 4,5 kvadratmeters afstand per fange.

Men mindstekravene er ikke muligt at overholde for de palæstinensiske fanger i Gilboa-fængslet, hvor fangerne sidder tæt.

En af de smittede i fængslet med covid-19 er 46-årige Kamal Abu Waer, der også kæmper med kræft. Hans helbred er forværret i de seneste måneder, rapporterer den engelsksprogede netportal middleeasteye.net.

30 ansatte i israelske fængsler har indtil videre fået covid-19, mens 486 har været eller er i karantæne. Syv fanger har haft eller har covid-19, og 58 fanger har været eller er i karantæne, oplyste Adalah i slutningen af juli.

En af Adalahs advokater, Myssana Morany, frygter, at andre israelske domstole fremover vil tage hensyn til højesterets dom.

– Kendelsen vil danne præcedens og direkte bringe palæstinensernes liv og sundhed i fare. Dommen betyder, at palæstinensere ikke kan beskytte sig selv mod virussen, siger Morany ifølge middleeasteye.net.

Gilboa-fængslet huser omkring 450 palæstinensere, som er klassificeret som "fanger til fare for sikkerheden".

FN klager

Fagfolk indenfor sundhed og menneskerettigheder over hele verden har ellers opfordret Israel til at indføre tilpas social afstand for alle fanger og fængselspersonale, både israelere og palæstinensere.

>> LÆS OGSÅ: Israel fordobler anholdelser af palæstinensiske børn

I april opfordrede en gruppe eksperter i menneskerettigheder under FN til, at Israel "ikke diskriminerer" tusinder af palæstinensiske fanger, der er i "højrisiko" for at blive eksponeret for coronavirus. Eksperterne bad Israel om at frigive de mest sårbare blandt fangerne.

FN-eksperterne kritiserer, at Israel har løsladt hundredvis af israelske fanger på grund af covid-19-pandemien, men nægter at løslade palæstinensiske indsatte.

”Dette er tegn på, at den måde, de palæstinensiske fanger behandes på, er diskriminerende, hvilket overtræder international lov,” lyder det fra FN-gruppen.

Der befinder sig flere end 4520 palæstinensere i israelske fængsler, både i selve Israel og i de besatte områder. 183 af dem er børn og 43 kvinder.

>> LÆS OGSÅ: Israel fordobler anholdelser af palæstinensiske børn

700 af de 4520 fanger har i forvejen fået konstateret andre sygdomme som diabetes, lunge- og hjerteproblemer, mavesår og gigt, men de bliver ikke altid behandlet for dem, oplyser Adalah.

Ret til social afstand

Myssana Morany er vred over, hvad hun kalder åbenlys diskrimination.

– Retten til at holde social afstand – som er så vigtig i disse tider – gælder ikke for palæstinensiske fanger, der bliver holdt indespærret, men for alle andre, siger hun ifølge middleeasteye.net.

Hun tilføjer, at de israelske fængselsmyndigheder burde beskytte de mennesker, hvis sundhed og sikkerhed de på grund af indespærringen har direkte ansvar for, og kalder højesterets kendelse for dybt absurd.

– Retten har lyttet til fængselsmyndighederne, der sidestiller fængselsceller med almindelige rum i private boliger. Men fangerne bliver stadig udsat for smittefare fra fangevogtere, som de dagligt kommer i kontakt med. Fangevogterne kan jo have optaget smitten udenfor fængslets mure, siger Myssana Morany.

>> LÆS OGSÅ: De beskytter Palæstinas børn

Overtræder allerede folkeret

Ifølge international humanitær lov er det ulovligt, at Israel overhovedet har indspærret palæstinensere fra den besatte Vestbred, Østjerusalem eller Gaza i fængsler i Israel.

At tilbageholde politiske fanger fra Vestbredden og Gaza er et brud på den fjerde Geneve-konvention, som forbyder at flytte fanger fra besatte områder til besættelsesmagtens territorium.

Alligevel er alle – undtagen ét fængsel med palæstinensiske fanger– placeret inde i Israel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. sep. 2020 - 06:58   08. sep. 2020 - 11:04

Israel

ah@arbejderen.dk
Palæstinensiske fanger under coronapandemien
  • Over 4520 palæstinensiske fanger befinder sig i israelske fængsler i april 2020 ifølge FN.
  • Heriblandt er 183 børn og 43 kvinder.
  • 700 af de palæstinensiske fanger lider i forvejen af andre sygdomme.
  • Israels højesteret har fastsat, at de israelske fængselsmyndigheder skal garantere mindst 4.5 kvadratmeter til hver fanger under coronapandemien.
  • Det er ikke muligt i Gilboa-fængslet, der huser omkring 450 palæstinensiske fanger. De opholder sig i celler på 22 kvadratmeter inklusive et delt toilet og bad.
  • Fængselsmyndighederne forsvarer forholdene med, at det ikke er anderledes i en privatbolig.
  • Ved udgangen af juli var 30 fængselsbetjente konstateret smittet mod covid-19 samt syv fanger, heriblandt to såkaldte sikkerhedsfanger.
  • 489 fængselsbetjente var sat i karantæne samt 58 fanger, heriblandt 10 sikkerhedsfanger.
  • Israelske fængselsmyndigheder havde i slutningen af juli testet 9124 personer, hvoraf omkring 4000 var fanger.

Kilde: Adahah