19 Jun 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 19 °C

Israel-lobby mod Angela Davis

Aflyst prisoverækkelse

Israel-lobby mod Angela Davis

Den zionistiske lobby i USA har forhindret, at borgerrettighedsforkæmperen Angela Davis modtager en pris.

Angela Davis har offentligt støttet BDS (boykot, de-investeringer og sanktioner) overfor Israel. Derfor nægtes hun pris.
FOTO: Gerd Eiltzer/CC 3.0
1 af 1

Et af USA's mest fremtrædende museer for borgerrettigheder har bøjet sig for pres fra den pro-israelske lobby og vil alligevel ikke hylde Angela Davis ved en storstilet gallafest i Alabama og give hende en pris.

Efter henvendelse fra lokale borgere har vi undersøgt Angela Davis' offentlige erklæringer nærmere. Og hun opfylder ikke kriterierne for at modtage prisen.
Andrea Taylor, Birmingham Civil Rights Institute 

Angela Davis, født og opvokset i Birmingham, Alabama, var en af lederne af borgerrettighedsbevægelsen i USA i 1960'erne og 1970'erne og et ikon for revolutionære gennem flere generationer.

I september besluttede bestyrelsen for Birmingham Civil Rights Institute, at Angela Davis skulle modtage den prestigefyldte Fred Shuttlesworth Human Rights-pris på sin årlige gallafest i februar 2019, skriver det israelske dagblad Haaretz.

Lederen af museet, Andrea Taylor, begrundede beslutningen med, at Angela Davis, forfatter, pædagog og foredragsholder, "stadig er en af ​​verdens mest anerkendte forkæmper for menneskerettigheder, som giver stemme til dem, der er for magtesløse til selv at tale".

Men efter pres fra pro-israelske grupper i Birmingham har bestyrelsen for museet nu trukket forslaget.

"Efter henvendelse fra lokale borgere har vi undersøgt Angela Davis' offentlige erklæringer nærmere og må konkludere, at hun ikke opfylder alle kriterier for at modtage prisen", udtaler Andrea Taylor og indrømmer, at der har været pres på museet.

Haaretz skriver, at det har stødt mange jødiske borgere i Birmingham, at Angela Davis offentligt har støttet BDS (boykot, de-investeringer og sanktioner) overfor Israel.

Angela Davis voksede op i Birminghams "Dynamite Hill", der er opkaldt efter mere end 50 bombeangreb fra hvide racister i 1960'erne.

Davis blev senere professor ved University of California og medlem af USA's Kommunistiske Parti (CPUSA) fra 1969-1991. Hun var i en del år tilknyttet De Sorte Pantere og blev i 1970 frikendt for medvirken til mordet på en hvid dommer – efter at have været eftersøgt og fængslet.

Tirsdag vedtog byrådet i Birmingham enstemmigt en beslutning om at "anerkende betydningen af Angela Davis' 'livsværk", mens andre borgerrettighedgrupper i byen har inviteret hende til at modtage en anden pris.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. jan. 2019 - 09:32   10. jan. 2019 - 15:51

USA

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk