09 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Israel bistod USA med drabet på iransk general

Nye afsløringer om dronedrabet

Israel bistod USA med drabet på iransk general

Den israelske efterretningstjeneste Mossad hjalp USA med dronemordet på iransk topgeneral i Irak ved at give USA koordinaterne for general Qassem Soleimanis transportrute. Israel fik som eneste land varsel om attentatet.

Ikke bare støttede Israel USA's angreb på iransk general, men bistod også konkret, lyder anklagerne.
FOTO: U.S. Embassy Tel Aviv/CC 2.0
1 af 1

Israels efterretningstjeneste spillede en aktiv rolle i USA's mord på den iranske general Qassem Soleimani fredag den 3. januar i Irak.

Der er en mulighed for, at vi står over for en begrænset konfrontation med Iran, og vi forbereder os på det.
Aviv Kochavi, hærleder, Israel

Qassem Soleimani var nummer to på den iranske hærs rangliste og var i Irak på diplomatisk mission, da hans bilkortege blev ramt af et missil fra en amerikansk drone.

Drabet fik den 8. januar Iran til at sende 16 missiler mod to amerikanskdrevne militærbaser i Irak.

Agenter i Irak og Syrien

Ifølge den amerikanske TV-station NBC og nyhedsbureauet Reuters var det informanter i Syriens hovedstad Damaskus, der var i stand til at tippe USA's efterretningstjeneste CIA om nøjagtigt, hvilket fly Soleimani ville være på den 3. januar.

Oplysningerne blev bekræftet og verificeret af Mossad, Israels efterretningstjeneste for udenlandske operationer.

Desuden fik CIA hjælp fra to sikkerhedsofficerer i Bagdads lufthavn og to personer i det private syriske luftfartsselskab Cham Wings, har irakiske efterforskere fortalt Reuters.

Iraks politi har efterfølgende anholdt fire personer i sagen.

>> LÆS OGSÅ: Grundlaget ryster under danske soldater i Irak

Ifølge den prisbelønnede brasilianske journalist Pepe Escobar på dagbladet Asia Times hjalp Israel helt konkret USA med attentatet.

– Mine efterretningskilder oplyser, at Israel gav USA de koordinater, de havde brug for til at myrde Qassem Soleimani, så Israel derved undgår gengældelse, skriver Pepe Escobar.

Israel orienteret

Ifølge dagbladet The New York Times var Israels premierminister Benjamin Netanyahu sandsynligvis den eneste af USA's allierede, der på forhånd vidste, at droneangrebet ville finde sted. Ifølge avisen talte Netanyahu inden med USA's udenrigsminister Mike Pompeo.

Kort efter dronedrabet gav Benjamin Netanyahu USA sin støtte.

– USA har ligesom Israel ret til selvforsvar. Soleimani er ansvarlig for ​​amerikanske statsborgeres død. Han planlagde flere angreb. Trump fortjener al æren for at handle hurtigt, kraftigt og beslutsomt, sagde Netanyahu ifølge Washington Examinor.

Netanyahu mener, at Iran arbejder på at oprette "fremskudte" baser i Syrien og hele Mellemøsten, hvorfra de kan udføre angreb mod Israel.

Også lederen af Arbejderpartiet (Labour-Gesher) Amir Peretz hyldede mordet.

– Soleimani fortjente at dø, sagde Peretz ifølge det israelske dagblad Haaretz, mens næstformand Yair Lapid fra Blå & Hvid-partiet kunne "lykønske Trump og hele Mellemøsten med angrebet".

Zionister hader Iran

Ifølge Greg Shupak er der intet mærkeligt i, at zionistiske ledere i Israel hader Iran.

"Iran er en en uafhængig regional magt, der har en stærk hær og klar udenrigspolitik. Iran står for materiel støtte til den væbnede palæstinensiske modstand mod Israels besættelsesmagt. Landet står for støtte til Hizbollah-bevægelsens forsvar af Libanon – og Iran støttede forsvaret af Libanon mod Israels invasioner i 1982 og 2006, skriver han på netstedet electronicintifada.org.

Shupak har en ph.d. i litteratur og underviser i medievidenskab på canadiske Guelph-Humber Universitet. Han er desuden forfatter til bogen The Wrong Story: Palestine, Israel, and the Media.

Han tilføjer, at Israel deltager i en anti-iransk alliance i Mellemøsten, som består af USA og flere pro-amerikanske mellemøstlige diktaturer som Saudi-Arabien og Forenede Arabiske Emirater. 

Klar til krig

Ikke kun i ord opildner israelske politikere til konfrontation mod Iran, skriver det amerikanske magasin The Atlantic og henviser til, at israelske topledere allerede i november 2019 afholdt to møder for at diskutere "en kommende konflikt med Iran".

>> LÆS OGSÅ: Forsker advarer: Krigsskib vil blande Danmark ind i USA-Iran-konflikt

Ugen efter Netanyahus lovprisning af Trumps droneangreb understregede lederen af Israels hær Aviv Kochavi, at Israel er klar til en konfrontation med Iran.

– Der er mulighed for, at vi står over for en begrænset konfrontation med Iran, og vi forbereder os på det. Vi vil ikke tillade Iran at forankre sig i Syrien eller i Irak, sagde Kochavi ifølge Jerusalem Post.

I juli i år skrev Jerusalem Post, at Israel har udført to angreb på iranske mål i Irak.

Men Aida Touma-Sliman, kommunistisk medlem af Israels parlament for Joint List, advarer om, at der ikke er udsigt til en "begrænset konfrontation", men en storkrig, antændt af droneattentatet i Bagdad.

– Trump-administrationen bringer alle menneskers liv i Mellemøsten i fare – iranere, israelere og alle andre. Nej til krig, siger hun ifølge Times of Israel.

>> LÆS OGSÅ: Konfliktforsker: USA bryder folkeretten med attentat i Irak

Planlagde drab på general

Israel har længe ønsket at dræbe Soleimani, skriver den kuwaitiske avis Al-Jarida, der allerede i 2018 rapporterede, at Israel havde bedt Trump om at myrde Qassem Soleimani. 

I de arabiske lande er denne avis kendt for at fremføre Israels standpunkter overfor et arabisk publikum.

"Der har længe eksisteret en amerikansk-israelsk aftale om, at Soleimani er en trussel mod de to landes interesser i regionen", skriver avisen.

I oktober sidste år udtalte Mossad-lederen Yossi Cohen til den israelske avis Mishpacha, at et potentiel israelsk attentat på Qassem Soleimani "slet ikke var umuligt".

– Han ved det godt selv. Soleimani har selv placeret sig på den prestigefyldte liste over Mossads attentatmål, tilføjede Cohen.

Attentatforsøg i 2006

Selv hævdede Soleimani, at Israel allerede i 2006 forsøgte at myrde ham og Hezbollah-lederen Hassan Nasrallah i Beirut, skriver Times of Israel. Siden 2003 har israelske agenter myrdet mindst fem iranske atomforskere for at sabotere Irans atomprogram. 

>>LÆS OGSÅ: USA's krigserklæring sætter Mellemøsten i brand

I 2008 myrdede Israel Imad Mughniyeh, næstkommanderende i den libanesiske modstandsorganisation Hezbollah.

Sidste år indrømmede den tidligere leder af Israels hær Gadi Eisenkot, at Israel i al hemmelighed i årevis har forsynet oprørere i Syrien med våben. Desuden har Israel gennemført hundredvis af angreb i Syrien for at stoppe leverancer af våben til "iranskstøttede Hezbollah-miliser i Syrien", fremgår det af flere artikler i Jerusalem Post.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


14. jan. 2020 - 08:59   14. jan. 2020 - 11:30

Israel

ah@arbejderen.dk
Drone-attentatet i Bagdad 2020
  • Den iranske general Qassem Soleimani blev fredag den 3. januar 2020 myrdet af missiler fra USA i Bagdad, Irak.
  • Også en af ​​de øverste ledere for den irakiske milits Hashed al-Shaabi, Abu Mahdi al-Muhandis, blev dræbt i angrebet.
  • USA's præsident Donald Trump hævder, at drabet på Qassem Soleimani skete i selvforsvar.
  • 5. januar truer Trump med at ramme 52 centrale iranske mål, hvis Iran gengælder drabet.
  • Den 8. januar sender Iran 16 missiler mod to amerikanskdrevne militærbaser i Irak som modsvar mod droneangrebet den 3. januar.
  • Trump svarer igen med yderligere sanktioner mod Iran.

Kilder: BBC, The Guardian, Fars News