15 Nov 2018  

KBH: Spredte skyer, let støvregn, dis, 8 °C

Israel angriber formodede iranske mål i Syrien

Efter USA's opsigelse af Iran-aftale

Israel angriber formodede iranske mål i Syrien

Israelske fly har for tredje gang på ti dage angrebet baser i Syrien, som menes at huse iranske tropper. Angrebet kom blot få timer efter, at USA's præsident opsagde atomaftalen med Iran.

USA's præsident Donald Trump med ordren om at skrotte atomaftalen med Iran.
FOTO: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

Få timer efter, at USA's præsident opsagde atomaftalen med Iran, angreb israelske fly en syrisk militærbase syd for hovedstaden Damaskus. Det er tredje gang på ti dage, at Israel angriber mål i Syrien, skriver det israelske dagblad Haaretz.

 Israels premierminister Benjamin Netanyahu har takket Donald Trump for opsigelsen af aftalen med Iran.

Trumps opsigelse af atomaftalen med Iran har været ventet længe. Den amerikanske præsident begrunder sin beslutning med, at Iran er den "førende statssponsor af terrorisme", det antænder konflikter i Mellemøsten og støtter terrororganisationer som Hizbollah, Hamas, Taleban og al-Qaeda.

Beslutningen indebærer blandt andet, at USA vil indføre sanktioner mod alle lande og virksomheder, som handler med Iran. Aftalen med Iran blev indgået i 2015 under Barack Obama og underskrevet af Iran, USA, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Rusland og Kina samt EU og garanteret af FN's Sikkerhedsråd. Aftalen havde til formål at hindre Iran i at anskaffe sig atomvåben.

Mens Israels premierminister Benjamin Netanyahu har takket Donald Trump for opsigelsen af aftalen med Iran, fastholder EU og FN's generalsekretær, at de fortsat står bag aftalen. Trump er heller ikke i overensstemmelse med sin egen befolkning. en ny meningsmåling fra den amerikanske TV-station CNN viser, at der er voksende tilslutning til atomaftalen.

Meningsmålingen viser, at 63 procent af amerikanerne mener, at Donald Trump skal fastholde atomaftalen med Iran.

09. maj. 2018 - 11:03   09. maj. 2018 - 14:44

Israel

mj@arbejderen.dk
Atomaftalen med Iran
  • Atomaftalen med Iran, forkortet JCPOA, blev indgået i 2015: 
  • Aftalen er indgået mellem Iran, USA, Frankrig, Storbritannien, Tyskland, Rusland og Kina. Aftalen er garanteret af FN's Sikkerhedsråd. 
  • Aftalen sætter stop for Irans muligheder for at udvikle atomvåben og atommissiler.
  • Iran har ret til fredelig brug af atomkraft under aftalen.
  • Aftalen strækker sig i forskellige dele frem til 2025, 2030 og 2040.
  • Den kontrolleres af det Internationale Atomenergiagentur IAEA, og inspektører fra IAEA har uhindret adgang til iranske atomanlæg. 
  • Ifølge aftalen skal Vesten løfte en række sanktioner mod Iran – sanktioner som USA til dels har gennemført udenom aftalen.