04 Jun 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 13 °C

Irsk-britisk Ryanair-strejke på vej

Forhandlinger på skrømt

Irsk-britisk Ryanair-strejke på vej

Gennem længere tid har piloterne og kabinepersonalet ved Ryanair kæmpet for bedre løn- og arbejdsvilkår samt imod Ryanairs forhandlingsmetoder over for de ansatte og deres fagforeninger.

94 procent af i alt 180 stemmeberettigede irske piloter har stemt ja til at nedlægge arbejdet.
FOTO: PvOberstein/CC 1.0
1 af 1

Endnu en faglig konflikt er under opsejling i det irske lavprisflyselskab Ryanair. En forestående strejke blandt de fleste af Ryanairs piloter i Storbritannien bliver nu udvidet, så strejkevarslet også gælder størstedelen af selskabets piloter i Irland, skriver det britiske dagblad The Guardian.

Ryanair benytter sig af ufine metoder. De forhandler ikke på en professionel og konstruktiv måde.
Ian McDonnell, Fórsa

94 procent af i alt 180 stemmeberettigede irske piloter har stemt ja til at nedlægge arbejdet.

Mod fagforeninger

Gennem længere tid har piloterne kæmpet for bedre løn- og arbejdsvilkår samt imod Ryanairs forhandingsmetoder over for de ansatte og deres fagforeninger. Ryanair er kendt og berygtet for et til tider nærmest direkte fjendtligt forhold til fagforeninger og deres krav om overenskomster. 

Ian McDonnell fra Fórsa, den irske fagforening for kabinepersonalet, anklager blandt andet flyselskabet for at bruge ufine metoder:

– Ryanairs irske piloter har bedt om lønniveauer, der svarer til branchestandarden. Men Ryanair, som har tjent adskillige milliarder sidste år, vil ikke forhandle på en professionel og konstruktiv måde, siger han til The Guardian.

I næste uge vil Fórsa meddele, hvor omfangsrig strejken bliver.

De britiske kolleger har allerede meddelt, at de planlægger en 48-timers strejke fra 22.- 23. august samt en strejke på 72 timer fra den 2.-4. september.

>>LÆS OGSÅ: Strejker tvinger Ryanair til at forhandle overenskomster

Der har i de seneste år været flere strejker i Ryanair i Europa.

Lave lønninger og manglende løn under sygdom, egenbetaling af uddannelse og uniformer, korte opsigelsesvarsler helt ned til en enkelt dag er blandt eksemplerne på de elendige ansættelsesvilkår, de ansatte arbejder under, lyder det fra Fórsa.

Forholdene har fået de ansatte til at organisere sig og rykke tættere sammen på tværs af landegrænserne. I både juli og august sidste år strejkede piloter og kabinepersonale, så Ryanair blev tvunget til at forhandle om overenskomster for første gang i tre årtier.

Men forhandlingerne har været på skrømt, mener Fórsa, hvis medlemmer har strejket fire gange indenfor få år mod firmaet.

>>LÆS OGSÅ: Ryanair underkendt i Arbejdsretten

Danmark versus Ryanair

Strejken blandt det britiske og irske flypersonale vil påvirke eventuelle danske passagerer, der vælger Ryanair. Mange destinationer går nemlig via Ryanairs hjemland Dublin og britiske lufthavne, som vil blive påvirket, skriver dr.dk.

I Danmark lagde fagbevægelsen og Ryanair arm i en længerevarende konflikt i 2015. Flyselskabet havde i en årrække haft base i Billund og ønskede at etablere yderligere en base i Københavns Lufthavn – begge steder uden dansk overenskomst. Ryanair nægtede at anerkende FPU, flypersonalets fagforening i Danmark, som forhandlingspart og afviste kravet om overenskomst. 

De danske fagforeninger rykkede imidlertid sammen og vandt et principielt slag over det irske selskab, der indtil videre har opgivet at have baser i Danmark.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. aug. 2019 - 13:05   12. aug. 2019 - 14:25

Irland/Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Arbejdsforhold i Ryanair
 • Eksempler hentet i kontrakter for kabineansatte ved Ryanair:
 • Ansatte betaler selv deres uddannelse, uniform og id-kort.
 • Ansatte kan fyres med en uges varsel – de første 13 uger endda med én dags varsel.
 • Løn ned til 10.000 kroner om måneden. Ingen løn under sygdom eller standbyvagter.
 • Ingen ret til ferie efter ferieloven – 33 procent i løn under ferie.
 • Et års prøvetid og det koster 200 euro, hvis man selv siger op inden for de første 15 måneder.
 • Det er ikke tilladt at tale om Ryanair med folk uden for selskabet.

Kilde: DR Nyheder

Ryanair
 • Det irskbaserede lavprisflyselskab Ryanair Ltd. blev etableret i 1985 og var Europas første af sin slags. I dag er det Europas største flyselskab målt på kunder.
 • Ryanair kritiseres af nuværende og tidligere ansatte for elendige løn- og arbejdsforhold, som også fører til løn- og arbejdspres hos konkurrerende flyselskaber. Kunder og konkurrenter kritiserer også dets prispolitik med talrige gebyrer, der først fremkommer sent i bestillingen af billetter.
 • Selskabet flyver ofte til mindre lufthavne for at minimere handlingomkostningerne på jorden. For eksempel lander dets fly til Stockholm i en lufthavn 100 kilometer syd for Stockholm. Københavns Lufthavn har i overensstemmelse med denne strategi ikke hidtil været befløjet af Ryanair, men det ændrede sig fra marts 2015, hvor Ryanair åbnede en base i lufthavnen.
 • Ifølge forbundet 3F har ansatte i Norge arbejdet for en månedsløn på 10.000 kroner, ingen løn under sygdom og ingen fast arbejdstid. Dertil kommer, at de ansatte selv skal betale 200 kroner månedligt for leje af uniform de første 12 måneder, og hvis de vil sige op, koster det et gebyr på 1500 kroner.

>> Se temasite om Ryanair-konflikten her