09 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

Iran hjælper Venezuela med benzin og reservedele

På trods af USA's blokade

Iran hjælper Venezuela med benzin og reservedele

Olielandet Venezuelas raffinaderier ligger stille på grund af mangel på reservedele som følge af USA's sanktioner. Nu kommer Iran venezuelanerne til undsætning. Fem tankskibe med benzin og reservedele er på vej, men skal passere gennem en amerikanske flådeoperation.

Venezuelanske oliearbejdere vifter med iranske og venezuelanske flag på havnen i Puerto Cabello. Tankskibet Fortune har netop lagt til med reservedele fra Iran til byens store raffinaderi og benzin til bilerne.
FOTO: HO/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Mandag ankom tankskibet Fortune til venezuelansk farvand og blev eskorteret til havnen Puerto Cabello, hvor skibets last af benzin er ved at blive losset. En leverance af reservedele til Venezuelas raffinaderier er tirsdag morgen ved at blive monteret, så landets store raffinaderi El Palito kan komme til at arbejde igen.

Det skriver det cubanske nyhedsbureau Prensa Latina og tilføjer, at Fortunes last kommer fra Iran, og at fire andre tankskibe fra Iran er på vej over Atlanten mod Venezuela.

Ethvert forsøg på at stoppe de fem tankskibe på åbent hav vil være et alvorligt brud på international havret. 
Samuel Moncada, Venezuelas FN-ambassadør

Der har været en højspændt situation de seneste dage, med frygt for at USA's opmarch af krigsskibe i regionen ville forsøge at stoppe tankskibene og hindre, at den hårdt tiltrængte forsyning af brændstof og reservedele kunne nå frem til Venezuela.

Rusland har haft indkaldt FN's Sikkerhedsråd om sagen, og Venezuelas ambassadør Samuel Moncada fordømte på mødet USA's sanktioner mod både Venezuela og Iran – samt det pres, som USA lægger på andre lande for at stoppe deres samhandel med Venezuela.

Samuel Moncada påpegede, at ethvert forsøg på at stoppe de fem tankskibe på åbent hav vil være et alvorligt brud på international havret.

Samtidig har Irans regering meddelt, at "enhver aktion mod skibene fra USA's side vil få konsekvenser og udløse et knusende svar", citerer Prensa Latina.

Med sin kontrol over sejladsen gennem Hormuzstrædet har Iran et særdeles stærkt kort på hånden, påpeger blandt andre den svenske latinamerikakorrespondent Dick Emanuelsson. En meget stor del af al verdens olie transporteres på tankskibe gennem strædet.

Olieindustrien i Venezuela er baseret på nordamerikansk teknologi, og USA's sanktioner har stoppet leverancer af nødvendige reservedele, filtre og katalysatorer. Derfor har raffinaderier ligget stille i flere måneder, og det olierige Venezuela har været afhængig af import af benzin, gas og andre olieprodukter.

Samtidig lægger USA's sanktioner hindringer i vejen for Venezuelas import. Senest har USA presset den russiske energigigant Rosneft til at stoppe sine forsyninger til Venezuela af benzin og gas mod til gengæld at aftage venezuelanske råolie, skriver nyhedsstationen BBC.

Livsvigtige forsyninger

Så forsyningerne fra Iran er livsvigtige:

– Ankomsten af materialer og reservedele tillader os at øge vores raffineringskapacitet, og det vil virke med det samme, sagde Venezuelas olieminister Tareck El Aissami på TV mandag aften.

Også Venezuelas præsident Nicolas Maduro har udtryk tilfredshed med, at det første skib er ankommet, og at yderligere fire er på vej med deres last fra Iran, der ifølge netmediet Venezuelanalysis kan dække landets behov for benzin i 50 dage:

– Vi er to oprørske folk, som aldrig vil bøje nakken for den nordamerikanske imperialisme, siger præsidenten ifølge Prensa Latina.

Olieministeren betegner aftalen mellem Iran og Venezuela som et resultat af 'fredeligt diplomati':

– Vi betragter disse tankskibe som del af en strategisk alliance mellem Iran og Venezuela og deres ankomst som en knusende sejr, lyder det fra Tareck El Aissami med henvisning til, at det er lykkedes at afvise USA's forsøg på at lægge hindringer i vejen for handel mellem landene.

Kriminel opposition

Det kommunistiske medlem af Venezuelas parlament Yul Jabour konstaterer, at USA's blokade er blevet brudt takket være international solidaritet. Han vil nu stoppe de dele af oppositionen, der handler kriminelt og mod befolkningens interesser:

– Det er de samme ledere af oppositionen, der støtter sanktionerne, som nu betegner ankomsten af tankerne som illegal. Det er de samme typer, som retfærdiggør lejesoldaters aktioner mod Venezuela, siger Jabour med henvisning til terroraktionen mandag den 3. maj, hvor over 60 kontrarevolutionære under ledelse af to lejesoldater fra USA gik i land på Venezuelas kyst.

>> LÆS OGSÅ: Væbnet invasion mod Venezuela nedkæmpet på få timer

Yul Jabour meddeler, at han i parlamentet vil tage initiativ til nedsættelse af en kommission til at efterforske, hvilke medlemmer af oppositionen der har handlet i strid med loven.

I de kommende dage vil tankskibene Forest, Petunia, Faxon og Clavel i alt bringe 1,5 millioner tønder brændstof til Venezuela. Undervejs skal skibene passere gennem caribiske farvande, hvor USA er i gang med en flådeoperation, som ifølge Pentagon er rettet mod narkotika, og som 22 andre nationer deltager i ifølge forsvarsministeriets oplysninger til pressen.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. maj. 2020 - 08:02   29. maj. 2020 - 11:32

Venezuela

se@arbejderen.dk
Lyt til artiklen