13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Intet spor af kemisk angreb i Syrien

Amerikansk tv-hold live i Douma

Intet spor af kemisk angreb i Syrien

Ingen beboere i Douma har tilsyneladende oplevet det påståede kemiske angreb, som Assad-styret angiveligt skulle have iværksat forrige lørdag og som udløste 105 vestlige missiler mod Syrien.

To erfarne vestlige journalister sår nu tvivl om det påståede kemiske angreb i den syriske bydel Douma i Damaskus forrige lørdag.
FOTO: Louai Beshara/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I en direkte tv-udsendelse fra den syriske bydel Douma i Damaskus kan en amerikansk journalist nu rapportere, at ingen har set, hørt eller oplevet det påståede kemiske angreb, som Assad-styret skulle have iværksat forrige lørdag.

Jeg har gået rundt her i Douma og endnu ikke set noget bevis for, at der fandt et angreb med kemiske våben sted. 
Pearson Sharp, journalist

Det påståede kemiske angreb var udløsende årsag til USA's, Frankrigs og Storbritanniens gengældelsesangreb på Syrien i lørdags. 

Frankrigs præsident Emmanuel Macron har gentaget, at "der er bevis for, at kemiske våben blev brugt", mens medier i USA bringer rapporter om, at urin- og blodprøver fra ofre i Douma viser spor af kemiske stoffer.

Har intet set

Men Pearson Sharp fra tv-stationen One America News (OAN) sendte mandag live fra Douma i Øst-Ghouta, Damaskus og kunne så kraftig tvivl ved påstandene om kemisk angreb.

– Jeg har gået rundt her og endnu ikke set noget bevis for, at der fandt et angreb med kemiske våben sted, siger journalisten, der mandag besøgte netop dét torv, hvor det påståede kemiske gasangreb skulle have fundet sted i Douma. Han tilføjer, at han kunne se nogle rester af eksploderede mortergranater i betonruinerne.

– Men jeg så intet, der tydede på et kemisk angreb, siger journalisten i indslaget på OAN, der er en tv-station i USA med anslået 35 millioner seere.

Tv-stationen er politisk af såkaldt "konservativ-centrum"-observans og støtter normalt præsident Donald Trump. Tv-stationen kaldes "en tvilling til Fox-News", skriver netmediet New York Daily News.

OAN har i øvrigt en plads i presselogen ved Det Hvide Hus' pressemøder. 

Journalisten spurgte også op til 30 tilfældige syriske civile, der bor i området nær torvet. Han spurgte ikke om tilladelse fra syriske myndigheder til at tale med de civile, men valgte dem angivelig selv.

– Ikke én eneste, vi talte med, havde set eller hørt noget til et kemisk angreb. De fleste havde boet i området i 10-15 år. En mand havde været 50 meter fra det påståede nedslagssted forrige lørdag, og han havde intet oplevet, lyder det fra Pearson Sharp.

>> LÆS OGSÅ: HISTORIEN OM ET BEBUDET ANGREB

Læge: Intet kemisk

Disse oplysninger bekræftes af overlæge Dr. Assim Rahaibani fra dét hospital, som ligger tættest på torvet. Hospitalet er bygget underjordisk og var indtil i lørdags kontrolleret af den stærkt islamiske væbnende oppositionsgruppe Jaysh al-Islam, der siden 2011 har kæmpet mod regeringshæren, men nu er på flugt og ved at blive evakueret fra Douma.

– Jeg var på arbejde som normalt. Patienter ankom til hospitalet med hypoxi – delvis mangel på ilt – på grund af de store støvskyer, som igennem natten havde sendt støv ind i de kældre, hvor folk havde søgt ly eller lever. Pludselig råbte en person fra De Hvide Hjelme i døren "'Gas!" og panikken startede, fortæller Dr. Assim Rahaibani til den britiske journalist Robert Fisk fra dagbladet The Independent.

Lægen oplyser, at ukendte mænd filmede hele optrinnet.

>> LÆS ROBERT FISKS REPORTAGE FRA DOUMA (engelsk)

Ifølge lægen begyndte ansatte på hospitalet og medlemmer af De Hvide Hjelme at spule patienter med koldt vand.

– Ja, videoerne, som vi ser, blev filmet her. De er ægte. Men dét, du ser, er patienter, der lider af hypoxi – ikke gasforgiftning fra kemiske stoffer, siger Dr. Assim Rahaibani.

"Fake news"

Lægens øjenvidneskildring bliver også refereret af Pearson Sharp fra One America News, der desuden har et bud på, hvorfor nogen kunne drømme om at snyde med et såkaldt kemisk angreb.

>> LÆS OGSÅ: ANGREB PÅ SYRIEN ER BRUD PÅ FOLKERETTEN

– Alle civile, jeg talte med her i Douma, sagde til mig, at det kemiske angreb var fake, en hoax og pure fabrikeret af de oprørsgrupper, der var desperate for at få regeringshæren på afstand, siger Pearson Sharp

Douma har siden 2011 været besat af den væbnede opposition mod Syriens regeringshær. Men denne weekend gav oprørerne militært op og lod sig evakuere til den nordlige provins Idlib.

Inden da optog civilforsvarsgruppen De Hvide Hjelme dog videoen fra hospitalet og sendte den til internationale medier.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


17. apr. 2018 - 10:34   18. apr. 2018 - 12:38

Syrien

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Det påståede giftgasangreb 2018 i Syrien
 • Den 7. april 2018 klokken 19:30 påstår det syriske civilforsvar De Hvide Hjelme, at den syriske regeringshær har angrebet bydelen Douma i Damaskus med kemiske våben.
 • Der skulle være 45 døde og op til 500 sårede med symptomer som vejrtrækningsproblemer, blå hud, blå læber, fråde om munden, skader på øjne og en klorlignende lugt.
 • Verdenssundhedsorganisationen WHO rapporterer, at lokale partnere fortæller dem, at i alt 70 er døde, hvoraf 43 viser tegn på at have været udsat for kemiske stoffer.
 • Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) ankom i midten af april til Douma og ville forsøge at samle prøver fra området.
 • Styret i Syrien har afvist anklagerne om brug af giftgas.
 • 14. april sender USA, Storbritannien og Frankrig 105 missiler mod mål i Syrien som gengæld mod det påståede giftgasangreb.

Kilder: BBC, The Independent, Bloomberg og WHO

Douma og Østghouta
 • Omkring 400.000 mennesker bor i det østlige Ghouta, der er en forstad til Damaskus.
 • Douma er en del af Øst-Ghouta.
 • Øst-Ghou blev besat af islamistiske oprørsgrupper og var indtil 14. april 2018 en af disse gruppers sidste støttepunkter i landet.
 • Siden nytår er kampene mellem Syriens regeringshær og oprørerne intensiveret.
 • 24. februar: FNs Sikkerhedsråd vedtager resolution om 30-dages våbenhvile i Syrien. Men kampene fortsætter i hele Damaskus-området. 
 • 27. februar: Syriens allierede, Rusland, annoncerer oprettelsen af en fire-timers daglig "humanitær våbenhvile" for at give adgang til nødhjælp.
 • 6. marts: Rusland meddeler, at det vil stå som garant for et frit lejde til oprørerne og deres familier til at forlade Østghouta og sikre transport.
 • Oprørsgrupperne forlod 14. april bydelen.

 

De Hvide Hjelme
 • Beskriver sig selv som civilforsvaret i en række byer, der kontrolleres af den væbnede opposition i Syrien.
 • Stiftet af den tidligere britisk lejesoldat, James Le Mesurier.
 • Støttes af en lang række private organisationer, velgørere og regeringer.
 • USA har doneret 23 millioner dollars til hjælpearbejdet.
 • Den danske regering bevilgede den 1. december 2016 gruppen 20 millioner kroner over de næste tre år.
 • Blev i 2015 og 2016 indstillet til Nobels Fredspris for deres indsats.
 • Fnansieres af organisationen Purpose Inc., som finansmogulen George Soros ejer.

Kilder: Tim Andersson, DR Online, Hanne Nabintu Herland