25 May 2020  

KBH: Overskyet, 10 °C

Ingen corona-check hvis man er gift med en immigrant

Endnu et hul i Trumps hjælpepakke

Ingen corona-check hvis man er gift med en immigrant

10 millioner amerikanske statsborgere får ikke den check, som Kongressen har vedtaget til at afbøde konsekvenserne af coronakrisen. De er nemlig gift med en immigrant, der ikke har fået afgjort sin status.

Ikke alle får corona-check i USA. Her demonstrerer immigranter og deres familier i St. Paul mod præsident Donald Trumps racistiske indvandringspolitik.
FOTO: Fibonacci Blue/CC 3.0
1 af 1

Da det først i april blev afsløret, at amerikanske banker og inkassobureauer kan tilbageholde checks til betrængte borgere under coronakrisen, gav det gevaldig genlyd over hele landet.

Det er simpelt og grund-læggende, at regeringen skal beskytte sine borgere. Mange har virkelig brug for checken for at overleve.
Randall Emery, American Families United

Nu viser det sig, at heller ikke millioner af amerikanske statsborgere, der er gift med visse immigranter, får checken. Selv om de normalt ville være berettiget til at få den.

Intet personnummer

Det gælder eksempelvis, hvis man er gift med en immigrant, der ikke har opholds- eller arbejdstilladelse – eller hvis sag endnu ikke er behandlet færdig af myndighederne.

Begge ægtefæller får altså nej til at få coronachecken på 1200 dollars udbetalt, skriver dagbladene Dallas Morning News og Los Angeles Times. De kan heller ikke få checks på 500 dollars per barn.

Reglerne rammer altså ikke blot immigranten, men også den amerikanske ægtefælle og eventuelle børn. Pengekassen smækkes i for alle grupper, understreger netportalen commondreams.org.

Årsagen er, at begge ægtefællerne bliver registreret i ITIN-systemet (Individual Taxpayer Identification Number) og ikke i det normale skattesystem, hvor hver borger får et personnummer (Social Security Number).

>> LÆS OGSÅ: Trump vil skære dybt i Medicare og Medicaid

Tænketanken Migration Policy Institute i Washington anslår, at over 10 millioner mennesker bliver berørt af ITIN-reglerne. Tænketanken anslår, at omkring 1,2 millioner immigranter, der ikke har legal status, er gift med en amerikansk statsborger.

"Skamfølelse"

En kvindelig amerikansk statsborger, der overfor Los Angeles Times gerne vil fremstå anonymt, er harmdirrende og desperat. Hendes mand er mexicansk statsborger, og familien er registreret i ITIN-systemet.

>> LÆS OGSÅ: Ansatte vil producere respiratorer under coronakrisen

– Vi befinder os allerede i en så stressende tid. Og dette øger blot stigmatiseringen og skamfølelsen. Det føles som et stort svigt, at regeringen ser bort fra os, siger hun.

Checks til 150 millioner borgere

Det amerikanske skattevæsen udbetaler i disse dage checks til omtrent 150 millioner voksne amerikanere som led i den store hjælpepakke Cares Act på i alt 2200 milliarder dollars, vedtaget af Kongressen i sidste måned. Pakken skal afbøde de økonomiske følger af coronapandemien.

>> LÆS OGSÅ: Vrede over at Trump stopper USA's støtte til WHO

De mange checks skal bruges til at betale husleje, eventuelt medicin og andre udgifter. Checken på 1200 dollars gives til alle med en årlig indtægt på op til 75.000 dollars (515.000 kroner).

Checken bliver beskåret, jo mere man tjener.

>> LÆS OGSÅ: De rigeste amerikaneres formuer stiger til skyerne

Arbejder illegalt

Ira Mehlman, der er talsperson for Federation for American Immigration Reform, der støtter flere strikse krav til immigranter, har forståelse for, at ikke alle får en check.

Han mener, at regeringen i en tid med "store, alvorlige behov" bliver nødt til at passe på sine egne borgere.

– De (immigranterne, red.) arbejdede fra starten illegalt i dette land og skal derfor ikke have en check, siger han til The Dallas Morning News.

Dét synspunkt deles bestemt ikke af Randall Emery, der er leder af familieorganisationen American Families United.

– Det er en simpel, grundlæggende ting, at regeringen skal beskytte sine borgere, men her svigter regeringen dem, der har mest brug for hjælp, siger han og tilføjer, at "mange mennesker virkelig har brug for checken for at overleve".

Soldater får check

Der er dog en undtagelse for reglen – nemlig dem, der er gift med en ægtefælle, der tjener i USA's militær.

Det gør Manar Waheed fra borgerrettighedsgruppen American Civil Liberties Union endnu mere forarget.

– Dette er en bevidst og grusom forskelsbehandling. Ved at lave en undtagelse for militærfamilier lader regeringen millioner i stikken, siger han til Los Angeles Times.

Studerende rammes

Den 21. april udsendte USA's undervisningsminister Betsy DeVos nye retningslinjer for hjælpepakken HEERF på seks milliarder dollars til studerende, hvis uddannelser er blevet afbrudt af coronapandemien, skriver netportalen commondreams.org.

Men såkaldt "udokumenterede studerende" kan ikke få tilsendt check.

Det betyder blandt andet, at børn, der er ankommet til USA som uledsaget, ikke får støtte. De bliver populært kaldet dreamers og har påbegyndt en uddannelse i USA, mens de venter på udvisning. De er midlertidigt registreret under DACA-programmet (Deferred Action for Childhood Arrivals), men får altså ingen check.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


27. apr. 2020 - 12:43   27. apr. 2020 - 12:43

USA

ah@arbejderen.dk
USA: Ingen check til immigranter
 • Millioner af amerikanere, der er gift med immigranter, der ikke har et personnummer (social security number), kan ikke få udbetalt en eller flere nødhjælpschecks under coronakrisen.
 • Mange immigranter i USA har nemlig ikke et personnummer i det amerikanske skattesystem.
 • De har enten ikke en formel arbejdstilladelse eller er muligvis er ved at få deres sag behandlet.
 • Er man gift med en sådan immigrant, skal begge indgive skatteoplysninger under det skattepligtige identifikationsnummer ITIN. Og dermed er man udelukket fra at få coronachecken. Bortset fra hvis man er ansat i USA's militær.
 • Heller ikke en check på 500 dollars per barn bliver udbetalt.
 • USA's skattevæsen udbetaler ellers i disse dage checks til omtrent 150 millioner voksne amerikanere som led i den store hjælpepakke Cares Act på i alt 2200 milliarder dollars, vedtaget af Kongressen i sidste måned.
 • Pakken skal afbøde de økonomiske følger af coronapandemien.
 • Den 21. april kom en hjælpepakke på seks milliarder dollars til studerende, hvis uddannelser er blevet afbrudt af coronapandemien.
 • Men såkaldt "udokumenterede studerende" kan ikke få tilsendt check.
 • Det betyder blandt andet, at børn, der er ankommet til USA som uledsaget, ikke får støtte, selv om de studerer i USA.

Kilder: Los Angeles Times, commondreams.org

USA: Banker kan inddrage nødhjælps-checks
 • 150 millioner amerikanere vil modtage en check på 1200 dollar (knap 8200 kroner).
 • Alle med en årlig indtægt på op til 75.000 dollars (515.000 kroner) vil få det fulde beløb.
 • Alle med en årlig indtægt mellem 75.000 dollars og 99.000 dollars (680.000 kroner) vil gradvist få reduceret checken. Checken nedsættes med fem dollars per påbegyndt 100 dollars over de 75.000 og bortfalder helt ved en årsindtægt på over 99.000 dollars.
 • Familier og enlige med børn, der er berettiget til at modtage checken, vil desuden få 500 dollars (3400 kroner) per barn.
 • Pengene er en del at Kongressens hjælpepakke på 2000 milliarder dollars, der skal afbøde de økonomiske konsekvenser af coronaepidemien i USA.
 • USA's finansministerium har tilladt, at banker beholder de aktuelle checks på 1200 dollars blandt kunder, som har stor gæld.
 • 25 statsadvokater i USA's delstater opfordrer finansministeriet til at lukke smuthullet og lade folk modtage deres checks.
 • Fire delstater og lokale regeringer har besluttet at beskytte sine indbyggere mod private gældsopkrævere, der vil indkassere pengene.
 • Omkring 33 procent af alle amerikanske borgere har oparbejdet gæld.
 • Næsten en tredjedel af alle lejere i USA har ikke betalt husleje den 1. april 2020, idet der ikke var penge til det.
 • 22 millioner amerikanere er arbejdsløse per 15. april 2020.
 • USA havde den 20. april registreret 759.786 smittede med coronavirus og 40.683 døde.

Kilder: Allied Progress, CNN, commondreams.org, Miami Herald, Johns Hopkins University