25 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Ikea Skotland fyrer kritisk tillidsmand

Kampagne mod union busting

Ikea Skotland fyrer kritisk tillidsmand

Den svenske møbelgigant Ikeas afdeling i Glasgow, Skotland, fyrer kritisk tillidsmand, fordi han fortalte sine kolleger om ledelsens plan om at forringe løn under sygdom midt i coronapandemien. Støtten strømmer ind fra hele fagbevægelsen.

Ikea-ansatte i Tottenham udtrykker her deres støtte til fyret tillidsmand i Glasgow, Skotland.
FOTO: Scott Jones
1 af 1

Den svenske møbelkoncern Ikea har fyret Richie Venton, en populær tillidsmand i koncernens butik i Glasgow i Skotland.

Det er union busting, når Ikea slagter en tillidsmand, der har haft modet til forsvare kollegerne under coronakrisen.
Brian Garvey, "​​Reinstate Richie Venton"

Nu har 100 fagforeningsledere fra Skotland, Wales og England skrevet under på et åbent brev til Ikea med krav om, at fyringen af tillidsmanden i Glasgow bliver trukket tilbage.

De får også støtte fra 48 medlemmer af det britiske underhus, der kræver, at parlamentet fordømmer Ikeas fyring af Venton og kræver ham genansat.

Fyret efter 12 år

Tillidsrepræsentanten ved Ikeas møbelhus i Glasgow, Richie Venton, blev fyret i juli efter at have kæmpet mod nedskæringer og dårlige arbejdsforhold i kølvandet på coronapandemien.

Konkret havde møbelgiganten oplyst, at de ville indføre nye regler for sygdom under coronapandemien. Dem vendte Richie Venton – der har arbejdet ved Ikea i 12 år – sig imod.

Ikea – der er verdens største møbelhus – har besluttet at sende syge ansatte på den statslige sygeløn på 95 pund om ugen. Det svarer til 774 kroner. Den ordning kommer ansatte på, hvis de har været syg mere end to gange på et år.

Ændringen betyder også, at alle Ikeas ansatte i Storbritannien fra den 1. september kun har ret til løn i de første 10 dages sygdom, hvorefter de bliver spist af med den lave statslige sygeløn.

Richie Venton gjorde højlydt opmærksom på, at de nye regler vil presse ansatte til at genoptage arbejdet, inden de er raske, selv om er sygemeldt med symptomer på covid-19. Ansatte ville blive tvunget til at vælge mellem at miste indkomst eller vende tilbage tidligere til arbejdet, påpegede tillidsmanden.

Da Richie Venton orienterede de ansatte om ledelsens planer om at forringe lønnen under sygdom, blev han fyret. Ledelsen hævder, at Venton har brudt fortroligheden ved at orientere om planerne. Det er et brud på ledelsens tillid.

"En fantastisk tillidsmand"

Richie Venton er medlem af fagforeningen Usdaw (Union of Shop, Distributive and Allied Workers) og dets forretningsudvalg. Ifølge det britiske dagblad Morning Star truer medlemmer af Usdaw i Glasgow nu med at strejke for at få genansat deres tillidsmand.

En anonym arbejder ved Ikea i Glasgow udtaler til den skotske tabloidavis Daily Record, at han plejer at føle sig tryg og beskyttet i Ikea, men at han nu føler sig og sine kolleger "truet".

– Richie er en fantastisk repræsentant, der lidenskabeligt kæmper for, at kollegerne føler sig trygge og beskyttede. Det er uretfærdigt at straffe ham for at beskytte personalet.

Støtte fra fagbevægelsen

De 100 fagforeningsfolk fra hele Storbritannien skriver i deres åbne brev til Ikea, at fyringen er sket, selv om tillidsmanden blot har "forsvaret sine kollegers sundhed midt under pandemien".

Brevet er underskrevet af generalsekretæren for fødevareforbundet BFAWU, Uddannelsesforbundet Unite, der har 200.000 medlemmer, transportarbejderforbundet RMT, industriarbejderforbundet GMB med 600.000 medlemmer samt brandmændene i FBU, bagerne i Aslef og journalisterne i NUJ.

”Vi fordømmer dette åbenlyse angreb på fagforeningen og de alvorlige forringelser af arbejdernes rettigheder efter fyringen af Richie Venton. Hans genansættelse er yderst nødvendig i en situation, hvor det er en presserende prioritet at indføre strikse regler mod smittefare, inklusive selvisolering", lyder det i det åbne brev.

Underskriverne kræver "fuld gennemsnitsløn for alle syge arbejdere".

Strejke og boykot

En talsmand for ​​Richie Venton Tilbage-kampagnen beskriver de 100 fagforeningsfolks støtte som et "fantastisk udtryk for solidaritet".

Kampagnen kræver, at Ikea trækker fyringen tilbage, at Richie Venton bliver genindsat som tillidsmand, at alle får deres normale løn, hvis de smittes med covid-19.

Kampagnen #ReinstateRichieVenton – der på blot to dage har fået 3500 underskrivere på en appel – tilføjer, at Richie Venton er den første tillidsmand i Skotland, der er blevet fyret i en strid om covid-19.

Brian Garvey fra kampagnen truer Ikea med strejke og forbrugerboykot.

– Det er union busting, når det er værst. De ofrer en mand, der har modet til at forsvare kollegerne og stille spørgsmål. Derfor er der en massiv bølge af solidaritet fra hele fagbevægelsen, siger han til Daily Record.

Hult løfte

Ifølge Daily Record lover en talsmand for Ikea, at "enhver medarbejder, der har behov for at isolere sig som følge af covid-19, betales fuldt ud".

Men #ReinstateRichieVenton-kampagnen tror ikke på løftet. For Ikea vil kun betale løn under sygdom ud fra timetallet i arbejdskontrakten. I virkeligheden arbejder mange ansatte langt mere end deres kontraktbundne timer på en gennemsnitlig uge.

Fra Skotland forlyder det, at arbejdere i andre lande kan underskrive onlineappellen om at genansætte Richie Venton. Støttehilsner kan sendes her.

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


22. sep. 2020 - 06:55   22. sep. 2020 - 09:58

Storbritannien

ah@arbejderen.dk