07 Mar 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Hindu-konservative vinder Indiens valg stort

Hindu-konservative vinder Indiens valg stort

Narendra Modi og hans hindunationalistiske parti, BJP, vandt absolut flertal i det indiske parlament ved at føre valgkamp på frygt for muslimer og Pakistan. Det socialdemokratisk orienterede Kongresparti samt kommunisterne tabte.

Indiens premierminister Narendra Modi (til venstre) sammen med lederen af BJP, Amit Shah.
FOTO: Money Sharma/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Verdens største valg med 900 millioner registrerede vælgere er afgjort.

BJP formåede at dreje folks tankegang på trods af alle forsøg på at rejse spørgsmålet om arbejdsløshed og landbrugskrise.
Doraisamy Raja, kommunisterne

Narendra Modi og hans hindunationalistiske parti BJP (Bharatiya Janata Party) har vundet det indiske parlamentsvalg med 303 ud af parlamentets i alt 543 pladser. Det er en fremgang på 21 mandater i forhold til valget i 2014. Dengang vandt Narendra Modi også valget og blev premierminister.

Resultatet for dette års valg er absolut flertal til BJP.

Det socialdemokratisk orienterede Kongresparti, ledt af Rahul Gandhi, fik kun 52 pladser. Det er en lille fremgang på otte mandater.

>> LÆS OGSÅ: Massive protester mod finanslov i Indien

Kommunisterne i Venstrefronten gik fra 12 pladser til fem pladser. Det er over en halvering. Venstrefronten består af 10 revolutionære og kommunistiske partier. De største kræfter er de to kommunistiske partier CPI(M) og CPI. 

Anti-muslimsk hetz

Lederen af CPI, Doraisamy Raja, erkender valgnederlaget.

>> LÆS OGSÅ: Indiske selvmord boomer

– Valget viser, at oppositionspartierne ikke leverer et troværdigt, levedygtigt alternativ. Kun i delstaten Tamil Nadu optrådte vi i en samlet front og afviste BJP. Her fik Venstrefronten fire mandater, siger han til det indiske dagblad Deccan Herald.

Ifølge BBC har BJP høstet mange stemmer ved at oppiske en nationalistisk stemning mod muslimer efter februars uro imellem Indien og det muslimske Pakistan i Kashmir-området.

Ifølge en folketælling fra 2011 udøver 79,8 procent af Indiens befolkning hinduismen, mens 14,2 procent er muslimer. Det svarer til 200 millioner mennesker.

Modi og BJP taler imidlertid for en indisk stat udelukkende for hinduer, mens andre blot er "gæster i landet", skriver Decca Herald. 

Modi har sideløbende med sit medlemskab af BJP også tilhørt den højreekstreme hindu-nationalistiske og paramilitære organisation Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), som ifølge Deccan Herald ikke blot fordømmer muslimer, men også har forfulgt og overfaldet dem.

RSS' formål er at forsvare den "hinduistiske race" og opbygge Indien som en ren hinduistisk stat. RSS er desuden en fast støtte af staten Israel.

Ny plan 

– Med Modi tilbage i lederrollen vil landet ganske sikkert opleve mere hindu-orienteret kulturel nationalisme. Modi formåede at dreje folks tankegang på trods af Venstrefrontens forsøg på at rejse spørgsmålet om arbejdsløshed og landbrugskrise. Men Modi satte kun fokus på nationalisme og sikkerhed, siger Doraisamy Raja til Deccan Herald og tilføjer, at kommunisterne må til at lægge ny strategi.

>> LÆS OGSÅ: Måske genforening af kommunistpartier

Venstrefronten havde i 2004 hele 59 pladser i parlamentet, Lok Sabha.

Det indiske valg har taget over seks uger at gennemføre af logistiske årsager. Der var 10.000 kandidater og mere end 800.000 valgstationer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


24. maj. 2019 - 13:20   24. maj. 2019 - 14:03

Indien

ah@arbejderen.dk
Indisk valg 2019
  • Det indiske valg til 543 pladser i parlamentets underhus Lok Sabha foregik fra  11. april– 23. maj 2019.
  • Der var omkring 900 millioner stemmeberettigede.
  • Det hindunationaliske, konservative regeringsparti BJP (Bharatiya Janata Party) opnåede 303 pladser. (+ 21). 
  • Det socialdemokratisk orienterede Kongresparti fik 52 pladser. (+8) 
  • Venstrefronten, der består af 10 revolutionære og kommunistiske partier, opnåede l fem pladser. (-7)
  • Valgdeltagelse: 67.1 procent.

Kilder: Decca Herald, BBC