16 Jan 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, -6 °C

Her er Labours nye formand

Portræt:

Her er Labours nye formand

Keir Starmer er Labours nye formand efter Jeremy Corbyn. Vil han fortsætte den venstreorienterede linje eller dreje partiet "ind mod midten" og mod højre? Meningerne er delte.

Keir Starmer erstattede i begyndelsen af april Jeremy Corbyn som leder af Labour.
FOTO: Chris McAndrew/CC 3.0
1 af 1

Sir Keir Starmer, uddannet jurist, blev den 4. april erklæret som vinder af valget til formand for Labour med 56,2 procent af stemmerne ved en urafstemning blandt partiets medlemmer. 

Keir Starmer vil tage et opgør med Labours nuværende venstreorienterede linje. Han var højrefløjens favorit og bindeleddet til Labours bløde centrum.

Red Labour 

Keir Starmer erstatter Jeremy Corbyn, der meldte sin afgang som formand efter Labours skuffende resultat ved parlamentsvalget 12. december 2019 – et valg som De Konservative vandt stort.

Dagen efter sejren fyrer Starmer otte af de største Corbyn-støtter – de såkaldte corbynister – fra Labours skyggeregering, der består af Labours talspersoner for forskellige politikområder.

Blandt de prominente "corbynister", som Starmer har fyret, er Ian Lavery, Jon Trickett og Richard Burgon.

"Den bløde venstrefløj"

Journalisten fra Sky News Lewis Goddall tolker udskiftningerne i skyggeregeringen som et klart tegn på, at Keir Starmer ønsker forandring.

– Et indlysende tegn er, at Starmer har sparket Jeremy Corbyns støtter fra partiledelsen og erstattet dem med folk, der ligner ham selv. Det vil sige folk, der tilhører "den bløde venstrefløj", som er mere teknokratiske og mindre oprørske, siger Goddall til det norske dagblad Klassekampen.

Journalisten er forfatter til bogen "Left for Dead?: The Strange Death and Rebirth of the Labour Party" fra 2018.

Han mener, at Starmer må gå forsigtigt til værks, idet store dele af Labour fortsat støtter Corbyns venstredrejning af partiet.

– Man må ikke glemme, at Starmer ikke blev valgt i et opgør med corbynismen, men har valgt at fortsætte mange elementer af corbynismen. Dette har sikret ham støtte fra mange fra Corbyn-delen af partiet, forklarer Lewis Goddall og tilføjer, at det vil være umuligt for Starmer "pludselig at komme ind og prøve at være Tony Blair", der førte partiet til højre.

Blandt andet har Starmer beholdt sin største rival i formandskampen, corbynisten Rebecca Long-Bailey i skyggeregeringen.

Varm tilhænger af EU

I sine yngre år var Keir Starmer menneskerettighedsadvokat, men har siden 2015 været medlem af Underhuset i det britiske parlament, valgt i valgkredsen Holborn and St Pancras.

Starmer er erklæret tilhænger af EU og har bekæmpet brexit. Han opfordrede under folkeafstemningen i 2016 til at blive i EU ligesom Labours ledelse og Corbyn.

Jeremy Corbyn udnævnte Keir Starmer som skyggeminister for integration, men Starmer trak sig i 2016 sammen med flere andre i protest mod Corbyns ledelse. Alligevel sagde han ja, da Corbyn udnævnte ham til partiets skyggeminister for brexit.

Som skyggeminister førte Starmer i 2019 valgkamp for, at Storbritannien med en Labour-regering skulle genforhandle brexitaftalen med EU samt sætte den til ny folkeafstemning.

>> LÆS OGSÅ: EU vil stoppe Corbyn

Og i dag vil Keir Starmer da heller ikke udelukke, at en Labour-regering i fremtiden igen vil søge om optagelse i EU.

– Jeg tror ikke, det er en topprioritet lige nu, men det er vores børn, der kommer til at bestemme, hvad vores fremtidige forhold til EU skal være, sagde han ifølge dagbladet The Mirror i marts.

Keir Starmers løfter

Keir Starmer støtter Corbyns krav om at nationalisere britiske jernbaner, el- og vandforsyning samt postvæsen. Han kalder sig "socialist" og har erklæret sin støtte til Labours valgmanifest fra december 2020.

I sit politiske manifest med titlen "Mine løfter til dig" skriver Keir Starmer selv den 1. april, at han er imod De Konservatives politik for lavere selskabsskat. Selv ønsker han højere skat for de fem procent rigeste i landet.

Keir Starmer lover at "arbejde skulder ved skulder med fagforeningerne", takle usikre jobs og lav løn og "styrke arbejdstageres og fagforeningernes rettigheder" ved blandt andet at ophæve antifagforeningsloven om strejkeret.

Keir Starmer lover at fremme fred og sætte menneskerettigheder i centrum for britisk udenrigspolitik. Han afviser "flere ulovlige krige" og ønsker en britisk lov, der "forebygger militær intervention". Underhuset skal godkende enhver britisk militær indsats i udlandet. Han anså i 2015 Irak-krigen, der begyndte i 2003, som "ikke lovlig i henhold til international lov".

Corbyn var en katastrofe

Selv om Keir Starmer støtter Corbyns valgmanifest, er højrefløjen i Labour tilfreds med valget af Starmer som ny formand.

I en lykønskning på Twitter skrev den tidligere Labour-toppolitiker og udenrigsminister David Miliband, at han tror, at Starmer nu vil bringe "intelligens, principper og dømmekraft" tilbage i partiet. "Corbyn-årene bragte frygtelig skam og et grusomt nederlag med sig", skrev Miliband for kort tid siden.

David Miliband henregnes for en typisk "blairist", der støtter den nyliberale politik, som premierminister Tony Blair førte fra 1997-2007.

Det samme gør hans broder, Ed Miliband, som Starmer har udnævnt til erhvervs- og klimaminister i sin skyggeregering.

Kritik fra venstresiden

Derimod er der ikke udelt glæde på Labours venstrefløj. Ifølge Paul O'Connell, talsmand for den venstreorienterede brexitgruppe Leave Fight Transform (LeFT), er Keir Starmer "en af hovedarkitekterne bag Labours katastrofale brexitpolitik ved det sidste valg", siger han til det britiske dagblad Morning Star.

>> LÆS OGSÅ: Labour fastholder krav om en ny EU-folkeafstemning

For de interne politiske grupper i Labour, Jewish Voice for Labour og Red Labour er Keir Starmers valg ”bekymrende for de, der følte sig inspirerede af Corbyns visioner".

I en fælles erklæring skriver de, at Keir Starmer er "højrefløjens favorit og bindeleddet til partiets bløde centrum". Han vil tage et opgør med partiets nuværende venstreorienterede linje.

Eddie Dempsey, bestyrelsesmedlem i transportfagforbundet RMT, var kortfattet, da han hørte om valget af Starmer til ny Labour-formand.

"Jeg vil ikke lykønske Starmer. Han kan kysse mig i røven", tweetede han. For Dempsey og andre, der hører til den faglige, EU-kritiske venstrefløj, repræsenterer Starmer et forræderi mod arbejdervælgerne ved at anbefale et Remain i 2016.

Dempsey mener, at Labours katastrofale EU-politik kostede mange arbejdervælgere ved valget i december 2019. Her fik Labour sit værste valg siden 1935 og blev parlamentarisk udslettet i de traditionelle bastioner i det centrale og nordlige England, også kendt som "The Red Wall".

Krigsmodstandere blacklistet

Hvordan Keir Starmer står i forhold til den netop lækkede rapport om Labours håndtering af blandt andet antisemitisme er ukendt.

Rapporten afslører, at mange ansatte topfolk i partiets hovedkvarter systematisk har arbejdet for at undergrave Jeremy Corbyns ledelse.

>>LÆS OGSÅ: Labours højrefløj saboterede Jeremy Corbyns valgkamp i 2017

Der er blandt andet foregået en samordnet kampagne mod medlemmer eller ansøgere om medlemskab af partiet, som er erklærede modstandere af krig, der betegner Tony Blair som krigsforbryder, fordi den tidligere Labour-formand kastede Storbritannien ind i Irakkrigen.

Interne e-mails og WhatsApp-beskeder viser, at topfolk i partihovedkvarteret var yderst fjendtlige over for nye medlemmer af Labour, der kom fra Storbritanniens største og mest aktive fredsbevægelse Stop the War Coalition, hvor Jeremy Corbyn var æresformand, indtil han blev valgt som formand for Labour.

Rapporten viser, at højresocialdemokrater i Labours hovedkvarter op til valget af Corbyn i 2015 forsøgte at få medlemmer ekskluderet af partiet, hvis de anvendte udtryk som "krigsforbryder" om Tony Blair.

Der blev ifølge Stop The War udarbejdet en hel uofficiel liste over "forbudte sætninger", som ansøgere og medlemmer ikke fik lov til at anvende.

Stop The War Coalition mener i dag – i lighed med mange fagforbund og venstrekræfter – at tvivlen bør komme Keir Starmer til gode.

"Han må holde sig til sine antikrigsløfter, som han blandt andet blev valgt på i formandsopgøret", udtaler Stop The War Coalition på sin hjemmeside.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


21. apr. 2020 - 08:05   21. apr. 2020 - 10:48

Storbritannien

ah@arbejderen.dk
Rød Bog: Keir Starmer
 • Sir Keir Starmer er jurist.
 • Arbejdede i sine yngre år som menneskerettighedsadvokat.
 • Valgt til ny formand for det britiske oppositionsparti Labour den 4. april 2020.
 • Har siden 2015 været medlem af Underhuset for valgkredsen Holborn and St Pancras.
 • Stærk modstander af brexit.
 • Tilsluttede sig Corbyns krav om at nationalisere britiske jernbaner, el og postvæsen.
 • Kalder sig "socialist" og støtter Labours valgmanifest fra december 2020.
 • Tidligere skyggeminister for integration under Corbyn.
 • Tidligere skyggeminister for brexit.
 • Vil afskaffe De Konservatives politik for lavere selskabsskat.
 • Ønsker højere skat for de fem procent rigeste i landet.
 • Vil styrke fagforeningerne.
 • Ønsker ny britisk lov der "forebygger militær intervention".

Kilder: Labour, keirstarmer.com, Morning Star

Om Labour
 • Blev stiftet i 1900.
 • Dannede regering for første gang i 1924, men regeringen holdt kun i få måneder.
 • 14 fagforeninger er tilknyttet Labour. Heriblandt er brandmændenes forbund FBU, minearbejdernes forbund NUM, bagere og fødevarearbejdernes forbund BFAWU og Unison – forbundet for offentligt ansatte.  
 • Har 600.000 medlemmer.
 • Fik i 2017 262 ud af 650 pladser i Underhuset og 199 ud af Overhusets 797 pladser.
 • Fik i 2019 203 ud af 650 plandser i Underhuset og 176 ud af Overhusets 797 pladser.
 • Leder: Keir Starmer.
 • Fem millioner labourvælgere stemte for brexit ved folkeafstemningen i 2016.
 • I 70 procent af alle valgkredse, hvor Labour dominerer, stemte et flertal for at forlade EU.