01 Mar 2021  

KBH: Let skyet, 8 °C

Her er Bidens hold

Krigshøge og Wall Street-direktører

Her er Bidens hold

Joe Biden tiltræder i dag onsdag som USA's nye præsident. Vi præsenterer her en række af hans ministre i regeringen og topfolk i administrationen.

Joe Biden har valgt en række stærkt højreorienterede krigshøge og en stor flok nyliberale, tidligere topfolk fra Wall Street til sin regering og administration.
FOTO: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
1 af 1

I dag onsdag tiltræder Demokraten Joe Biden som USA's 46. præsident. Han har valgt en række stærkt højreorienterede krigshøge og en stor flok nyliberale, tidligere topfolk fra Wall Street til sin regering og administration.

Bidens hold befolkes af personer fra Barack Obamas administration, og flere har en fortid i kapitalfonde og andre finansselskaber. 

En kort gennemgang af de nye ministre i Bidens regering og administration giver progressive og sociale aktivister kuldegysninger.

De fleste, som Biden har valgt til sit økonomiske hold, har en nyliberal økonomisk orientering eller er tidligere ansat i store Wall Street-firmaer. Biden udtalte ellers op til præsidentvalget i november til arbejdervælgere, at "I holder USA i gang. Wall Street byggede ikke dette land. Det gjorde I".

Alligevel har Biden valgt netop folk med en fortid i Wall Street-firmaer til topposter i sin administration. Bidens hold befolkes af personer fra Barack Obamas administration, og flere har en fortid i kapitalfonde og andre finansselskaber.

Adewale Adeyemo, vicefinansminister

Adewale Adeyemo var tidligere rådgiver for Barack Obama, men blev senere seniorrådgiver i kapitalfonden BlackRock, der er verdens største af sin slags og prominent firma på USA's børs i Wall Street.

Janet Yellen, finansminister

Janet Yellen var tidligere centralbankchef og vicedirektør i USA's centralbank under præsident Barack Obama fra 2010-2014. Sendte milliarder af dollars fra statskassen til erhvervslivet, da den økonomiske krise startede i 2008. Har jævnligt skrevet for den nyliberale tænketank Brookings Institute.

Brian Deeson, Det økonomiske råd

Brian Deeson bliver formand for Joe Bidens magtfulde økonomiske råd i Det Hvide Hus. Han kommer fra en post som leder af afdelingen for bæredygtig investering i BlackRock, der er verdens største aktionær i olie- og gasfirmaer.

Bidens såkaldte overgangshold, der skal forberede overgangen fra Trumps præsidentskab, er desuden fyldt med ledelsesfolk fra firmaer som Lyft, Airbnb, Amazon, Capital One, Booz Allen, Uber, Visa og JPMorgan, viser en officiel liste.

Tom Vilsack, landbrugsminister

Tidligere landbrugsminister under Barack Obama. Er præsident for mejerieksportørerne i USA, US Dairy Export Council. Han er fortaler for mindre regulering af og mindre statslig tilsyn med kød- og mejeriindustrien. Han har tætte bånd til landbrugets arbejdsgivere og har fået øgenavnet "Mr. Monsanto" på grund af sin støtte til en lov, der fremmede genmodificerede fødevarer (GMO) og hindrede effektiv mærkning af GMO-varer.

Jennifer Granholm, energiminister

Tidligere guvernør i Michigan. Ansat i Barack Obamas administration og var aktiv mellem 2008 og 2010 i at redde bilfabrikanterne General Motors og Chrysler med milliarder i statsstøtte.

Alejandro Mayorkas, minister for "Homeland Security"

Alejandro Mayorkas bliver minister for Homeland Security, der koordinerer aktiviteterne mellem sikkerheds- og spionageorganisationerne. Han er født i Cuba i 1959 af forældre, der var indædte modstandere af Fidel Castro. De flygtede til USA i 1960. Homeland Security tager sig også af indvandring, told og cyber- og grænsesikkerhed. Alejandro Mayorkas er uddannet jurist, var viceminister i Department of Homeland Security i Obama-administrationen, som deporterede flere indvandrere end nogen tidligere regering.

John Kerry, klimaudsending

John Kerry er tidligere senator og udenrigsminister under Barack Obama. Han ønsker, at USA genindtræder i Parisaftalen om klimaet fra 2016, som han selv var med til at forhandle frem. Har fremlagt en klimaplan til to milliarder dollars, som skal stoppe USA's CO2-udledninger inden 2050. Klimabevægelsen mener, at det er for uambitiøst.

Anthony Blinken, udenrigsminister

Anthony Blinken var udenrigspolitisk rådgiver for Joe Biden, der som senator i 2003 stemte for USA's invasion af Irak. Var som stedfortrædende national sikkerhedsrådgiver for vicepræsident Biden fortaler for USA's og NATO's bombekampagne mod Libyen i 2011. Tilhænger af USA's krige i Afghanistan og Jugoslavien og er en stærk støtte af Israel. Blinken har antydet, at en ny Biden-regering vil omstøde Donald Trumps beslutning fra juli 2020 om at trække tusinder af amerikanske tropper ud af Tyskland.

Jake Sullivan, national sikkerhedsrådgiver

Jake Sullivan var med på Barack Obamas udenrigspolitiske hold og var vicestabschef for udenrigsminister Hillary Clinton. Tidligere tilknyttet tænketanken The Carnegie Endowment for International Peace, som blandt andet finansieres af en række landes udenrigsministerier – heriblandt det norske og svenske – af olieindustrien og USA's forsvarsministerium og våbenindustrien. Var Hillary Clintons højre hånd i Libyenkrigen i 2011.

Wendy Sherman, viceudenrigsminister

Er netop fratrådt som seniorrådgiver i den nyliberale og militaristiske konsulentvirksomhed Albright Stonebridge Group, der er oprettet af blandt andre USA's tidligere udenrigsminister Madeleine Albright. Albright blev i 1996 spurgt, om det var "det værd", at en halv million irakiske børn var døde efter års sanktioner mod Irak. "Ja", svarede Albright.

Wendy Sherman er tidligere viceudenrigsminister for politiske anliggender under Barack Obama fra 2011 til 2015. Særlig rådgiver for præsidenten og udenrigsministeren og koordinator for Nordkorea-politikken. Hovedforhandler om det iranske atomprogram under Obama.

Victoria Nuland, viceudenrigsminister

Victoria Nuland bliver viceudenrigsminister for politiske anliggender, den tredjehøjeste post i udenrigsministeriet. Hun er en mangeårig karrierediplomat og stærkt antirussisk. Har arbejdet som seniorrådgiver i Albright Stonebridge Group.

Var USA's NATO-ambassadør i under præsident George W. Bush fra 2005 til 2008. Talskvinde for udenrigsministeriet under daværende udenrigsminister Hillary Clinton. Viceudenrigsminister for europæiske og eurasiske anliggender.

Beskyldt for at være en af hovedarkitekterne bag Ukraine-kuppet i 2014, hvor hun åbenlyst blandede sig med provestlige demonstranter og spillede en aktiv rolle i at installere en ny regering efter kuppet. I en lækket telefonsamtale udtalte hun om EU's rolle i Ukraine, "Fuck the EU"

Linda Thomas-Greenfield, FN-ambassadør

Linda Thomas-Greenfield er tidligere ansat i Albright Stonebridge Group. Fortaler for at USA politisk og militært er stærkt tilstede i udlandet. Var ansvarlig for USA's politik i Afrika under præsident Barack Obama.

Lloyd Austin, forsvarsminister

Lloyd Austin er afroamerikaner og tidligere general. Han tjente sidste år mere end 350.000 dollars som bestyrelsesmedlem i det amerikanske våbenfirma Raytheon, der blandt andet leverer bomber til Saudi-Arabien, som anvender dem mod civilbefolkningen i nabolandet Yemen.

Austin har været ansat i 41 år i USA's militær og har blandt andet ledt USA's hær i Mellemøsten. Han var såkaldt arkitekt bag USA's aktiviteter mod Islamisk Stat i Syrien og Irak, hvilket har medført, at USA i dag har militær kontrol over en række oliekilder i Syrien.

I Bidens overgangshold indenfor forsvarsområdet har mere end en tredjedel senest været ansat i en tænketank, organisation eller en virksomhed, der direkte eller indirekte har modtaget penge fra våbenindustrien.

Samantha Power, USAID

Samantha Power bliver leder af den statslige bistandsorganisation USAID, der officeilt yder økonomisk støtte til udlandet og samarbejder med især National Endowment for Democracy og CIA om blandt andet regimeskifte. Power var USA's FN-ambassadør fra 2013 til 2017. Hun var hovedarkitekten bag idéen om regimeskifte med interventionskrige og sanktioner og kup ifølge konceptet med "Responsibility to Protect", der førte til mange interventioner i strid med FN-pagten.

William Burns, CIA 

William Burns er udnævnt til ny direktør i CIA, USA's udenrigspolitiske efterretningstjeneste. Diplomat og ansat under præsidenterne Reagan, Bush I, Clinton, Bush II samt Obama. Tilhænger af Irak-krigen i 2003 og angrebet på Libyen i 2011 samt militærkuppet i Egypten i 2013 og indblanding i Syrien. Viceudenrigsminister under Barack Obama. Tidligere ambassadør i Rusland.

Avril Haines, leder af National Intelligence

Avril Haines bliver Director of National Intelligence (DNI), den øverst ansvarlige for USA's efterretningsprogram og den vigtigste rådgiver for præsidenten, Det nationale sikkerhedsråd og ministeriet for intern sikkerhed.

Haines er tidligere vicedirektør for CIA og "berygtet" for at have designet den vejledning og manual for brug af droner, som den daværende præsident Barack Obama anvendte til at eliminere sine modstandere i især Mellemøsten og Afrika. Hun kritiseres også for sin støtte til Gina Haspel, som Donald Trump udnævnte til direktør for CIA.

Merrick Garland, justitsminister

Merrick Garland er advokat og jurist. Tidligere dommer ved appeldomstol i District of Columbia siden 1997. Han blev i 2016 nomineret til en plads i højesteret af den daværende præsident Barack Obama. Men nomineringen blev dengang blokeret af Republikanerne i Senatet. Nægtede som dommer i 2003 fanger fra Guantánamo at appellere deres fængselsdom.

Marty Walsh, arbejdsminister

Marty Walsh er tidligere borgmester i Boston. Tidligere fagforeningsleder i byggeriet i Laborers Union Local 223 i Boston. Har bakket op om både en minimumsløn på 15 dollars i timen og betalt familieorlov. Har offentligt udtalt, at han ønsker at forsvare fagforeningers ret til at organisere og er tilhænger af kollektive overenskomster. Har får støtte fra USA's LO, AFL-CIO.

Joe Biden, præsident

Selv er Joe Biden og hustru blot millionærer med en formue på ni millioner dollars – det svarer til 55 millioner kroner. Joe Biden har været formand for Senatets udenrigsudvalg og støttet samtlige af USA's krige siden 1990'erne. Han har også erklæret sig selv som arkitekten bag USA's Plan Colombia, som førte til en voldsom optrapning af USA's militære tilstedeværelse i Colombia og den militære optrapning mod landets befrielsesbevægelser.

Kamala Harris, vicepræsident

Tidligere justitsminister i Californien med ry for at være tilhænger af mere politi og flere fængsler. Har udtrykt stor politisk støtte til Israel og vil ikke stille krav til landet om at overholde menneskerettighederne.

Første del af artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


20. jan. 2021 - 06:51   20. jan. 2021 - 10:49

USA

ah@arbejderen.dk
Joe Biden
 • Præsident for USA, tiltræder 20. januar 2021.
 • Navn: Joseph Robinette Biden Jr.
 • Født: 20. november 1942.
 • Parti: Det Demokratiske Parti.
 • Senator 1973-2009 i Delaware.
 • Vicepræsident 2009-2017.
 • Uddannet jurist.
 • Har sammen med sin hustru en formue på ni millioner dollars, anslår Forbes.
Kamala Harris
 • Kamala Devi Harris.
 • Vicepræsident, tiltræder 20. januar 2021.
 • Medlem af Det Demokratiske Parti.
 • Født 20. oktober 1964 af en indisk kvinde og jamaicansk far.
 • Fødested: Oakland, Californien, USA.
 • Uddannelse: 1986: Bachelor ved Howard University.
 • 1989: Kandidatgrad i jura ved University of California College of law.
 • 1998: Advokat hos San Franciscos distrikts- og byadvokatkontor.
 • 2004-2011: Distriktsadvokat i San Francisco.
 • 2011-2017: Statsadvokat (justitsminister) for delstaten Californien.
 • 2017-nu: Senator for Californien.
 • 2019: Med i feltet om at blive Demokratisk præsidentkandidat til valget i november 2020, men trak sig 3. december 2019.

Kilder: Kamalaharris.org, Ritzau