09 Dec 2019  

KBH: Spredte skyer, let regn, 6 °C

Højreradikal spidskandidat har tæt forbindelse til nazister

Op til delstatsvalg i Tyskland

Højreradikal spidskandidat har tæt forbindelse til nazister

Andreas Kalbitz, spidskandidaten for det højreradikale parti Alternative für Deutschland i delstatsvalget i Brandenburg, har siden 1993 haft tæt forbindelse til nazistiske kredse.

Andreas Kalbitz deltog i 2007 i en nazimarch i Athen.
FOTO: Professusductus/cc 4.0
1 af 1

På søndag er der delstatsvalg i Brandenburg og Sachsen, der begge ligger i det tidligere DDR.

I 2007 deltog Andreas Kalbitz i en march i Athen, arrangeret af det nynazistiske, græske parti Gyldent Daggry.

I Brandenburg, hvor også hovedstaden Berlin ligger, står det højreradikale parti Alternative für Deutschland (AfD) til stor fremgang.

Partiets spidskandidat er den 47-årige Andreas Kalbitz, der selv beskriver sit erhverv som marketingspecialist og soldat.

Kalbitz har siden sine unge år haft nærkontakt til nazistiske kredse. I 1993 deltog den dengang 21-årige Kalbitz i en højreekstrem sommerlejr, ifølge den tyske TV-kanal ARD.

Lejren var arrangeret af den højreekstreme ungdomsorganisation Heimatstreue Deutsche Jugend, der blev forbudt i 2009 på grund af dens nazistiske ideologi.

Kalbitz har ingen erindring om sin deltagelse og siger ifølge det tyske dagblad Die Zeit, at han har erkendt mange ting fra fortiden, og at han har gennemgået en personlig udvikling.

Men så sent som i 2007 deltog Andreas Kalbitz i en march i Athen, der var arrangeret af Den Patriotiske Alliance – en alliance under det nynazistiske, græske parti Gyldent Daggry, skriver Die Zeit. Og Kalbitz var ikke alene i Athen.

Med var 13 andre højreekstreme tyskere, og heriblandt var Udo Voigt, formand for det tyske nazistparti NPD.

Spidskandidaten har også medvirket i to film sammen med sin nu afdøde svigerfar, britiske Stuart Russell, skriver det tyske dagblad junge Welt. Den ene handlede om Adolf Hitlers indsats under Første Verdenskrig, den anden om Wehrmachtens 1. Bjergdivision.

AfD fører valgkamp på social genrejsning, mod venstrefløjens kønsdiskussioner og mod indvandring. Partiets valgplakater rummer blandt andet slagord som "Frihed i stedet for socialisme", "Få dit land tilbage" og "Vi er folket".

Ved det sidste valg i 2014 fik AfD 12,2 procent af stemmerne, nu står partiet ifølge en dugfrisk meningsmåling fra analyseinstituttet Forschungsgruppe Wahlen på vegne af TV-stationen ZDF til at få 21 procent af stemmerne.

Holder meningsmålingen stik, vil AfD have samme størrelse som det tyske socialdemokrati SPD.

Partiet, der har regeret Brandenburg siden Murens fald for 30 år siden, står i meningsmålingen til 22 procent. Ved det sidste valg fik partiet 31,9 procent af stemmerne. 

Heller ikke partiet Die Linke er i stand til at mobilisere de tyske vælgere. Partiet står til at få 14 procent af stemmerne mod 18,6 procent i 2014 og 27,2 procent i 2004. 

Der er også valg i den østtyske delstat Sachsen, hvor Dresden er hovedby. Også her står AfD til fremgang. Her står partiet til at få 26 procent af stemmerne ligesom det konservative regeringsparti CDU, mens SPD står til bare 9 procent af stemmerne.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


30. aug. 2019 - 13:12   30. aug. 2019 - 15:58

Tyskland

mj@arbejderen.dk