25 Feb 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Højreekstremister har infiltreret politiet i USA

Ny rapport

Højreekstremister har infiltreret politiet i USA

Racisme og fremmedhad trives i bedste velgående i USA's politikorps, mener tidligere FBI-agent. Tilhængere af hvidt herredømme og militante, højreekstreme grupper har ligefrem "infiltreret" politikorpset.

Betjente foran politistationen i South Los Angeles 1. september, mens vrede demonstranter protesterer mod det seneste drab på en sort, Dijon Kizzee.
FOTO: Robyn Beck/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det er ikke tilfældigt, at mord på især sorte i USA fortsætter trods stor mediebevågenhed og massive protestdemonstrationer.

Selv om be-tjentes racistiske aktiviteter er velkendte på politistationerne, indsamler ingen informa-tion om de rådne æbler.
Michael German, eks-FBI-agent

Ifølge en ny rapport – "Hidden in Plain Sight" – fra tænketanken Brennan Center for Justice trives racisme og fremmedhad i bedste velgående i USA's politikorps. Rent faktisk er fænomenet vokset støt i løbet af de sidste to årtier, skriver rapportens forfatter Michael German, der er tidligere specialagent i forbundspolitiet FBI.

Han mener tilmed, at tilhængere af hvidt herredømme og højreekstreme militante grupper ligefrem har "infiltreret" politikorpset.

Kenosha-skyderierne

Rapporten udkom to dage efter at politiet i Kenosha, Wisconsin, bød tilstedeværelsen af væbnede militser velkommen i forbindelse med en protest mod politiets syv skud i ryggen på den 29-årige sorte familiefar Jacob Blake den 23. august.

Politiet gav ligefrem vand til militsmedlemmerne i Kenosha, hvor af én af dem var en 17-årig Trump-tilhænger, der senere dræbte to hvide Black Lives Matter-demonstranter den 25. august. Den ene blev skudt i hovedet på kort afstand, den anden i brystet.

Alligevel erklærede Kenoshas politichef David Beth, at skylden for mordene lå hos demonstranterne selv, der overtrådte udgangsforbuddet, kunne TV-stationen CNN rapportere.

Racistisk aktivitet

Brennan Center for Justice har identificeret politibetjente med påståede bånd til racistiske grupper eller voldelige højreekstreme militser i en række delstater, blandt andre AlabamaCaliforniaConnecticutFloridaIllinoisLouisianaMichi-ganNebraskaOklahomaOregonTexasVirginiaWashington samt West Virginia

Ifølge Michael German har mange menige betjente og ledende politiofficerer sympati for eller direkte bånd til højreekstreme militser og grupper for hvidt overherredømme. Som ung specialagent i FBI infiltrerede han selv en nynazistisk gruppe i Los Angeles i 1992.

Han tilføjer, at i delstaterne Californien, Oregon og Illinois bliver grupper af politifolk i øjeblikket undersøgt for deres påståede forbindelser til højreekstreme grupper, der modsætter sig Black Lives Matter-bevægelsen.

>> LÆS OGSÅ: Højreekstrem bølge i USA

De hvide grupper tæller blandt andre Three Percenters, Boogaloo-movement og Oath Keepers. Men også Proud Boys samt Patriot Prayers.

Ifølge rapporten har hundredvis af betjente "engageret sig åbenlyst i racistiske aktiviteter på sociale medier, på kommunikationskanaler og i chatfora foruden direkte på gadeplan". Desuden har politiet ikke reageret på højreekstreme indenlandske terrortrusler, konstaterer forfatteren.

Racistiske betjente afsløret

Ifølge Michael Germans rapport arbejdede politiet i Sacramento, Californien, i 2018 sammen med nynazister for at forfølge antiracistiske aktivister, hvoraf flere var blevet stukket ned af nazister, skrev det britiske dagblad The Guardian dengang.

Avisen linker også til omtaler af vicesheriffen i Orange County, Californien, samt en politibetjent i Chicago afsløret med logoer fra højremilitser påsyet uniformen. En betjent i Olympia, Washington, blev i juni fotograferet sammen med en civil militsgruppe, mens betjente fra Philadelphia deler pizzaer ud til højremilitsmedlemmer. 

Få dage før mordene i Kenosha tæskede højreorienterede nogle moddemonstranter under et Back the Blue-arrangement i Gilbert, Arizona, mens bevæbnede politifolk så på, rapporterer den lokale TV-station ABC 15. Back the Blue er en bevægelse til støtte for politiet.

Politiledelsen gør intet

Brennan Center for Justice henviser til "hestens egen mund", forbundspolitiet FBI, der i en rapport fra 2016 advarer mod racistisk og nazistisk aktivitet i politiets egne rækker. Året før kom en rapport fra FBI med konkrete advarsler.

Men under en kongreshøring i juni 2019 år nægtede FBI's chef for terrorbekæmpelse, William Lacy, at kende til rapporterne – og mente i øvrigt, at politibetjente havde "en grundlovsgiven ret" til at mene, hvad de ville.

Det præcise omfang af båndene mellem politifolk og højremilitser er i dag uklart, siger Michael German til The Guardian.

>> LÆS OGSÅ: Bag om Trumps føderale oprustning mod Black Lives Matter

– Ingen indsamler data, og ingen leder aktivt efter de rådne æbler, siger han og tilføjer, at betjentenes racistiske aktiviteter ofte er velkendt på politistationerne. Få politiafdelinger og myndigheder har en eksplicit politik, der tager afstand fra tilknytning til grupper, der hylder hvidt overherredømme, siger han og tilføjer:

– Ganske få betjente bliver straffet.

Mord på sorte fortsætter

Den 25. maj kvalte tre politibetjente den sorte George Floyd i byen Minneapolis. Senere kom det frem, at mellem ​​2009-2019 er omkring 60 procent af de dræbte ofre for politivold fra det sorte samfund i byen, skrev New York Times den 28. maj.

Senest dræbte politifolk i Los Angeles 1. september den sorte Dijon Kizzee efter en trafikforseelse på cykel.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. sep. 2020 - 13:54   10. sep. 2020 - 09:54

USA

ah@arbejderen.dk
Racistiske politiovergreb i USA 2020
 • Politiet i USA dræbte 1099 mennesker i 2019. 264 af dem var sorte. Det svarer til 24 procent. Sorte udgør 13,6 procent af USA's befolkning, mens hvide udgør 63 procent, og latinoer udgør 15 procent.
 • I Minneapolis, hvor George Floyd blev kvalt, er omkring 60 procent af de dræbte ofre for politivold fra det sorte samfund.
 • Mellem 2016-2018 udgjorde latinoer i delstaten Californien 39 procent af befolkningen, men var offer for 46 procent af politiets dødelige nedskydninger.
 • Siden 2015 er kun 98 betjente blevet arresteret.
 • Heraf er 35 blevet dømt for en forbrydelse – ofte en mindre lovovertrædelse som drab eller uagtsomt manddrab.
 • Kun tre betjente er blevet dømt for mord. 31 er blevet frikendt, 10 sager er frafaldet. 
 • En sort person har fem gange større risiko for at blive stoppet uden årsag end en hvid person.

Kilder: New York TimesCalMatters og NAACP

Black Lives Matter
 • Er en international menneskerettighedsbevægelse, der startede i det afroamerikanske samfund i USA i 2013.
 • Bevægelsen fører kampagner mod vold og strukturel racisme overfor sorte.
 • I USA protesterer BLM mod, at politi på fem år har dræbt mindst 135 ubevæbnede sorte. 
 • 75 procent af de politikfolk, der begik drabene var hvide. 
 • Har fået sin hidtil største udbredelse efter mordet på George Floyd i Minneapolis 25. maj 2020.
 • Stod herefter bag protester i mere end 700 amerikanske byer i foråret og sommeren 2020.
 • BLM har spredt sig internationalt til 16 lande, heriblandt Storbritannien (BLM UK) samt Danmark.

Kilder: BLM, Democracy Now​, NPR Radio