13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

Højreekstrem bølge i USA

Efter valget af Trump

Højreekstrem bølge i USA

Efter Donald Trumps valgsejr er volden og chikanen fra racistiske, fascistiske og nazistiske grupper taget til i USA. FN's komité mod racisme advarer

Hvide racister marcherer i Charlottesville 12. august.
FOTO: Anthony Crider/Wikimedia Commons
1 af 1

Mordet på borgerrettighedsforkæmperen Heather Heyer i Charlottesville i august er blot toppen af isbjerget, når det gælder racistiske hadforbrydelser i USA i de seneste ni måneder.

Racisterne får næring af Trumps politik. De føler sig opmuntret til at begå deres afstumpede vold.
Diva T. Williams, Workers World

USA har set et stigende antal racistiske, fascistiske og nazistiske hændelser, siden Donald Trump blev valgt til præsident i november 2016, lyder det fra anti-racistiske organisationer.

Ifølge Center for the Study of Hate and Extremism på universitetet i Californien stod højreekstremister fra 2006-2016 for 73-92 procent af alle politisk motiverde drab.

I maj blev den sorte studerende Richard W. Collins III dræbt med kniv af det hvide medlem af den nazistiske facebook-gruppe "Alt-reich", Christopher Urbanski, i delstaten Maryland.

Samme måned blev de to hvide amerikanere, Taliesin Meche og Ricky John Best, dræbt af en racist på et tog i Portland, da de to passagerer ville forhindre en racist i at overfuse to muslimske piger med slør, skriver CommonDreams.org.

900 eksempler på chikane

Organisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) dokumenter en kraftig stigning i antallet af racistisk motiveret vold alene i de første 10 dage efter Trumps valgsejr – hele 900 eksempler er dokumenteret.

– Siden valget har vi set en stor stigning i vandalisme og trusler, som er ansporet af Trumps retorik om især muslimer og mexicanere, sagde formand for SPLC, Richard Cohen, til Times i januar.

Han tilføjede, at tilhængerne af hvidt herredømme "fejrer sin sejr, og føler, at deres tid var kommet".

Disse angreb omfatter ødelæggelse af private hjem, fysiske overfald, tilråb, spraymaling af svastika-tegn på synagoger, skoler, biler eller foran indkørsler, men der har også været flere angreb på homoseksuelle.

I flere tilfælde har hvide børn kommanderet deres sorte klassekammerater ned bagerst i bussen. I næsten 40 procent af de 900 tilfælde har gerningsmændene udtrykkeligt påberåbt Trump eller hans kampagneslagord.

Trump nærer hadet

En stor del af volden og chikanen er især sket, efter at Trump har tweetet kontroversielle budskaber eller fremlagt sine lovforslag, mener organisationen Anti-Fascist Action i Bay Area, California.

Før valgsejren var Donald Trump en vigtig fortaler for "birther"-bevægelsen, der påstod, at Barack Obama ikke var født i USA og derfor var en illegitim præsident.

Og i februar 2016 afviste Trump at tage afstand til den tidligere leder af Ku Klux Klan, David Duke, der opfordrede sympatisører til at stemme på Trump ved den republikanske nomineringsvalgkamp.

– Jeg ved ikke noget om David Duke, sagde Trump i et interview på tv-stationen CNN og tilføjede, at han "bestemt ville fordømme Duke, hvis jeg mente, der var noget galt."

Efter sin indsættelse I slutningen af januar 2017 indførte Trump et dekret om midlertidigt forbud mod indvandring af muslimer fra syv udvalgte lande.

Tidligere på året annoncerede Center for the Study of Hate and Extremism på universitetet i Californien, at antallet af racistiske overfald er steget med 254 procent fra 2015 til 2016 i New York og Chicago.

Fra 2006-2016 har højreekstremister stået for 73-92 procent af alle politisk motiverde drab.

Diva T. Williams, medlem af partiet Workers World og sort kvindelig leder af en protestmarch med 40.000 deltagere  mod hvide racisters demonstration 20 maj i Boston, anklager Donald Trump og Det Republikanske Parti for den stigende racisme.

– Racisterne får næring af Trumps politik. De bliver tolereret eller i bedste fald ignoreret. Med sine løgne, tweets og trusler, opmuntrer han folk til at begå vold. Det er de helt forudsigelige resultater af det republikanske partis racistiske dagsorden og Trumps præsidentskab, siger hun til tv-stationen TeleSur.

FN klager over USA

SPLC vurderer, at medlemstallet i diverse racistiske grupper i USA nu overskrider 500.000. Organisationens opgørelse viser, at der i dag er 917 forskellige hadgrupper i landet. På organisationens hatemap, som viser, hvordan hadgrupperne fordeler sig i USA, kan men se, at langt hovedparten befinder sig i den østlige del af landet fra nord til syd.

Den seneste tragiske begivenhed fandt sted den 12. august, hvor flere hundrede tilhængere af "hvide magt" og Ku Klux Klan marcherede i Charlottesville, Virginia, i fakkeltog. En nazist kørte sin bil ind i en demonstration af anti-racister og dræbte Heather Heyer.

Donald Trump undlod i starten at fordømme racisternes vold ved at udtale, at "volden og hadet kom fra flere parter", men han måtte senere fordømme nazisternes mord. 

Den amerikanske præsidents nølen – bevidst eller ej – har fået FN's komité mod Racediskrimination (CERD) til at kritisere myndighederne i USA.

– Vi er foruroliget over de racistiske demonstrationer med åbenlyse racistiske slogans, råb og heilen af hvide nationalister, nynazister og Ku Klux Klan, siger formand for komiteen, Anastasia Crickley ifølge FN's nyhedstjeneste UN News.

Hun tilføjer, at USA bør overholde ​​den internationale konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination, som USA's regering i 1994 skrev under på. USA's regering bør "grundigt undersøge fænomenet racediskrimination", opfordrer Anastasia Crickley.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. sep. 2017 - 08:27   21. aug. 2019 - 14:52

USA

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk
Racistiske angreb i USA
  • Siden 8. november 2016, hvor Donald Trump blev valgt til præsident i USA, er racistisk, nazistisk og fascistisk chikane og vold steget.
  • Der findes i dag 917 forskellige hadgrupper i USA i dag. Langt hovedparten opererer i det østlige USA fra nord til syd.
  • 19. maj blev den sorte studerende Richard W. Collins III dræbt med kniv af et medlem af en nazistisk facebookgruppe.
  • 26. maj blev de to hvide amerikanere Taliesin Meche og Ricky John Best dræbt af en racist efter at have forsøgt at hjælpe to muslimer.
  • 12. august blev borgerrettighedsforkæmperen Heather Heyer i Charlottesville dræbt af en nazistisk bilist. 
  • I de første 10 dage efter Trumps valgsejr er der dokumenteret 900 eksempler på racistisk chikane og vold.
  • Der er tale om fysiske overfald, tilråb, spraymaling af swastikaer på synagoger, skoler, biler eller foran indkørsler og angreb på homoseksuelle.
  • I næsten 40 procent af 900 tilfælde har gerningsmændene udtrykkeligt påberåbt Trump eller hans kampagneslagord, anfører SPLC.
  • Antallet af racistiske overfald i New York alene er steget med 254 procent fra 2015 til 2016.

Kilder: SPLC, Workers World Party, CNN