07 Mar 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, 1 °C

Greta Thunberg støtter oprøret i Indien

Efter to måneders protester

Greta Thunberg støtter oprøret i Indien

Den svenske miljøaktivist Greta Thunberg erklærer sin støtte til bøndernes oprør i Indien. Og hun bakker ikke ud, selvom Indiens politi nu inkluderer hendes udtalelse i en retssag, mens religiøs gruppering brænder billeder af teenageren.

FOTO: Anders Hellberg, CC BY-SA 4.0
1 af 1

"Vi står i solidaritet med #BøndernesProtest i Indien", skrev den svenske miljøaktivist Greta Thunberg i et tweet den 2. februar.

Jeg står stadig med bønderne. Hverken had, trusler eller brud på menneske-rettigheder vil ændre det.
Greta Thunberg, miljøaktivist

På den måde erklærede den verdensberømte teenager sin støtte til oprøret i Indien, hvor mange tusinde bønder siden november har oprettet blokade rundt om hovedstaden New Delhi i protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen.

Greta Thunberg står fast i sin støtte til protesten, selvom Indiens politi nu inkluderer hendes udtalelse i en retssag, mens en religiøs gruppering brænder billeder af teenageren og andre ikoner, der også har erklæret solidaritet med oprøret.

>> LÆS OGSÅ: Historien om verdenshistoriens største strejke

Inkluderet i retssag

Dagen efter, at miljøaktivisten Greta Thunberg erklærede sin støtte til de indiske bønder, fulgte hun sin udtalelse på Twitter op med et link til en såkaldt online-"værktøjskasse".

Værktøjskassen er oprettet af lokale indere og består af et dokument, der beskriver konflikten mellem bønderne og regeringen. Desuden bliver læsere fra hele verden opfordret til at tage del i oprøret, hvortil værktøjskassen giver en række eksempler på aktioner.

Værktøjskassen opfordrer blandt andet udenlandske læsere til at erklære støtte til oprøret gennem tweets og underskriftsindsamlinger, ringe til lokale myndigheder og opfordre dem til at tage handling samt at arrangere demonstrationer foran den nærmeste indiske ambassade.

Politiet i Delhi ser ilde på værktøjskassen og dens initiativtagere, som politiet nu har startet en retssag mod. Politiet anklager skaberne af værktøjskassen for at opildne til oprør, være en del af en international "konspiration" og "fremme fjendskab mellem grupper". Greta Thunbergs tweet er citeret i retssagen, fortæller TV-stationen NDTV.

>> LÆS OGSÅ: Indiens regering forsøger at bryde oprør

Brændte billeder

Og det er ikke kun politiet, der har set sig sure på miljøaktivisten. Den religiøse gruppe Forenet Hindufront afholdt en demonstration, hvor dens tilhængere brændte billeder af Thunberg og andre ikoner som popstjernen Rihanna, der også har erklæret sin støtte til bønderne.

Højreradikale religiøse grupperinger er kendt for at støtte Indiens BJP-regering, der ledes af statsminister Narendra Modi. Foruden at være leder for BJP er Modi medlem af den militante religiøse organisation RSS. RSS opfattes af mange som hindufascistisk, da dens medlemmer anklages for drab på tusindvis af muslimer og andre religiøse minoriteter i forsøget på at skabe et Indien for hinduer.

Men unge Greta Thunberg, der som miljøaktivist ofte har konfronteret politiske ledere verden over, lader sig ikke skræmme af hverken politiet eller religiøse grupperinger. Efter nyheder kom frem om politiets retssag og Forenet Hindufronts afbrænding af billeder, vendte miljøaktivisten tilbage til Twitter, hvor hun skrev:

"Jeg står stadig med bønderne. Hverken had, trusler eller brud på menneskerettigheder vil ændre det."

Artiklen kan downloades og printes i PDF her

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


09. feb. 2021 - 06:31   10. feb. 2021 - 08:57

Indien

mbs@arbejderen.dk
Lyt til artiklen

Bøndernes oprør i Indien

Foto: Sajjad Hussain/AFP/Ritzau Scanpix

  • Den 26. november 2020 var Indien vidne til verdenshistoriens største strejke bestående af 250 millioner arbejdere.
  • Med strejken krævede de blandt andet en ende på privatisering af flere sektorer, som den højreradikale BJP-regering har igangsat.
  • Samme dag marcherede titusindvis af bønder til New Delhi, hvor de slog lejr udenfor byen på landevejene ind til hovedstaden.
  • Her har de siden blokeret vejene i protest mod nye love, der privatiserer landbrugshandlen.
  • Regeringen ønsker at forhandle, men bønderne accepterer ikke andet end en komplet tilbagetrækning af de nyliberale love.
  • På Indiens nationaldag den 26. januar 2021 indtog bønderne New Delhi, hvor de besatte Det Røde Fort.
  • Der var voldelige sammenstød mellem politiet og demonstranterne, hvorunder en demonstrant mistede livet.
  • Regeringen har flere steder lukket for vand, elektricitet og internet for at bryde oprøret.
  • Men oprøret breder sig til hele Indien. Samme dag som bønderne indtog Delhi, var der massive protester i landets andenstørste by Mumbai.
  • Den 6. februar oprettede bønder i hele Indien vejblokader på de indiske landeveje.