18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Græsk generalstrejke i dag

Faglige rettigheder under pres

Græsk generalstrejke i dag

I dag bliver store dele af Grækenland lammet af en 24-timers landsdækkende strejke for fagforeningernes ret til at konflikte og imod regeringens nedskæringer og angreb på arbejderne.

Allerede den 5. december var der omfattende demonstrationer for strejkeretten i Grækenland. Her fra Athen.
FOTO: Aris Messinis/AFP/Scanpix
1 af 1

I dag torsdag er der massiv generalstrejke i Grækenland for retten til at strejke og imod regeringens nye række af nedskæringer i pensioner og i de sociale ydelser.

For strejkeretten. Mod nye nedskæringer. For kollektive aftaler.
PAME

Den militante faglige front PAME står i spidsen for aktionen, der vender sig imod "Syriza-ANEL-regeringens forsøg på at knægte retten til at konflikte og lade arbejderklassen betale krisens byrder".

I november foreslog den græske koalitionsregering mellem Syriza og det højreorienterede parti ANEL, at hvis en fagforening skal erklære strejke, kræver det mindst 50 procent af alle fagforeningsmedlemmernes stemmer. I dag er tallet 20 procent.

Forslaget blev dog trukket på grund af manglende opbakning i parlamentet, men PAME anklager alligevel regeringen for at pønse på, at få forslaget igennem senere.

PAME vender sig også imod regeringens nyeste forslag om at indføre nye privatiseringer, nye nedskæringer i pensioner og sociale ydelser, som ifølge den faglige front blot "giver yderligere privilegier og bonusser til monopolgrupperne".

Senest har politiet slået hårdt ned på strejkende butiksansatte i Ioannina og anvendt tåregas, melder PAME, der politisk ligger tæt op ad landets kommunistparti, KKE.

For PAME er kampen for forsvaret af kollektivaftaler central. Organisationen kræver:  "Gendan sektoraftaler og afskaf alle love, der nedbryder de kollektive aftaler". 

PAME mener, at en succesfuld strejkedag er "et afgørende svar på kapitalisternes, den græske regerings og EU's politik", skriver det græske dagblad Rizospastis.

"Lad os gå til modoffensiv", opfordrer PAME, der samler en stor del af landets aktive fagforeninger. 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. dec. 2017 - 11:36   14. dec. 2017 - 09:15

Grækenland

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk