23 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, dis, 1 °C

Grækenlands regering vil begrænse retten til at demonstrere

Afstemning i parlamentet torsdag

Grækenlands regering vil begrænse retten til at demonstrere

Den græske regering vil forbyde mindre demonstrationer og begrænse demonstranters adgang til offentlige pladser og veje. Forslaget bliver behandlet i det græske parlament onsdag og torsdag. Kommunister protesterer voldsomt.

Demonstranter mod regeringens lovforslag om at kunne forbyde og begrænse demonstrationer. Foto fra den 2. juli foran parlamentet.
FOTO: Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix
1 af 1

I dag onsdag indleder det græske parlament behandlingen af et forslag om at begrænse antallet af demonstrationer i landet.

Lovforslaget er endnu et led i rækken af ​​foranstalt-ninger for at intensivere den autoritære statsterrorisme.
Dimitris Koutsoumbas, KKE

Lovforslaget, der er stillet af den konservative regerings minister for borgersikkerhed Michalis Chrisochoidis den 29. juni, betyder, at politiet kan forbyde en demonstration at blive afholdt, hvis der er meget få deltagere.

Begrænser demonstrationer

Desuden skal en repræsentant for arrangørerne af enhver demonstration samarbejde med politiet og stå til juridisk ansvar for enhver skade forårsaget af demonstranter, der opfører sig "voldeligt".

Loven vil tillade myndighederne at begrænse brugen af veje og pladser til demonstrationer. Samtidig vil ministeriet for borgersikkerhed oprette et "direktorat til forebyggelse af vold".

>> LÆS OGSÅ: Græske Syriza mister regeringsmagten

– Formålet med lovforslaget er at stoppe dét kaos, vi ser, siger regeringens talsmand Stelios Petsas ifølge nyhedsbureauet Reuters og tilføjer, at der alene i maj måned var 80 demonstrationer i hovedstaden Athen.

Gadeprotester er den vigtigste form for modstand mod regeringernes politik i Grækenland. Hundredvis af demonstrationer har været afholdt siden 2009, hvor ekstreme sparekrav og privatiseringer har været pålagt den græske befolkning som følge af låntagning hos IMF og EU.

>> LÆS OGSÅ: Tyskland skummede fløden efter græsk krise

Regeringen i Grækenland bliver ledt af den konservative premierminister Kyriakos Mitsotakis fra partiet Nyt Demokrati.

Kontrollerer protester

I går demonstrerede tusinder i Athen mod regeringens lovforslag. Protesten var arrangeret af Grækenlands Kommunistiske Parti (KKE), rapporterer det græske dagblad Ekathimerini.

KKE opfordrer til folkelige masseprotester mod lovforslaget.

– Lovforslaget er endnu et led i rækken af ​​foranstaltninger for at intensivere den autoritære statsterrorisme og undertrykkelse, der er blevet fremmet af alle tidligere regeringer, men er steget i intensitet under det nuværende regering. Loven er klart rettet mod radikale og progressive ideologier og praksis, sagde KKE's formand Dimitris Koutsoumbas på demonstrationen 2. juli, citerer TV-stationen Peoples Dispatch.

– Der er ingen mulighed for forbedringer eller rettelser i dette mislykkede lovforslag. Den eneste løsning er at slippe af med dette reaktionære monster, tilføjede formanden.

Politiets provokatører

KKE skriver på netsiden solidnet.org, at lovforslaget betyder, at enhver, der deltager i en forbudt demonstration, kan blive sigtet ifølge loven. Desuden vil der blive "åbnet en ladeport" for hærværk – udført af politiet og dets allierede – under lovlige protester, anfører partiet.

Arrangørerne af demonstrationer skal nemlig stå til ansvar for opstået vold og hærværk under demonstrationer, lyder kritikken fra kommunistpartiet, der uddyber sin holdning i en artikel på netsiden In Defence of Communism.

Eksempler på politiets brug af prokokatører, klædt ud som demonstranter, er dokumenteret her i en reportage fra TV-stationen Russia Today fra 2011. Samme år smider demonstranter fra den faglige front PAME og KKE provokatører væk fra en demonstration i Athen.

Andre eksempler viser politiets samarbejde med fascister fra partiet Gyldent Daggry, som optræder som demonstranter. Det viser fotos på den græske blog garizo.blogspot.com.

Der er planlagt flere protester i dag onsdag og i morgen torsdag, når parlamentet endelig skal stemme om det aktuelle lovforslag om demonstrationer.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


08. jul. 2020 - 10:30   22. dec. 2020 - 09:38

Grækenland

ah@arbejderen.dk